Immo: "I efterhand så var det osannolikt"

8 juli 2018 09:15

Tor Immo vann skytteligan i HockeyAllsvenskan ifjol trots att han spelade i jumbolaget och trots att han kom igång först efter halva vintern. Nu laddar 23-åringen om bössan i Leksand.


– Jag måste passa, jag har ingen aning. Men... får jag ändå tippa med hjärtat så slår vi in ett riktigt långskott här och säger Tor Immo i Troja.

Så svarade Peter Sibner, hockeysverige.se, under upptaktsträffen ifjol när han fick frågan om vem han tror vinner HockeyAllsvenskans poängliga 2017/18.

– Jag läste inte det själv, men jag hörde om det för det blev ganska uppmärksammat bland media och supportrar i Ljungby, säger Tor Immo till Transfercentralen.

– Jag vet inte om han trodde på det där själv när han hostade ur sig det, men han fick ju inte rätt heller.

Nej, Peter Sibner hade inte rätt.

Bara lite.

Tor Immo - som skrivit på för Leksand till kommande säsong - vann inte poängligan under sin debutsäsong i HockeyAllsvenskan.

Han kom åtta.

Däremot vann han skytteligan med sina 27 mål.

Så visst gjorde forwarden succé.

– Det var en kul grej att vinna skytteligan, men jag hade bytt det mot att slippa åka ur med Troja-Ljungby, säger Immo.

Ja, Troja-Ljungby åkte ur efter att ha misslyckats i Kvalserien. Smålänningarna kom sist i tabellen.

Trots det vann alltså Immo skytteligan och upprepade därmed Anton Holms prestation från säsongen innan då han blev skyttekung trots att han spelade i jumbolaget Södertälje.

– Det kan inte hända så ofta. Det är lite häftigt. Dessutom känner jag Anton Holm. Vi spelade tillsammans lite när jag var junior i Arboga och han var där samtidigt.

Men inte nog med att Tor Immo vann skytteligan i HockeyAllsvenskans jumbolag, han sköt 22 av sina 27 mål under andra halvan av säsongen.

I början gick det trögt, han fick lite istid och skulle till och med lämnas utanför truppen i en match.

– Då blev någon skadad så jag fick ändå vara med som trettondeforward, berättar 23-åringen.

– Det var en stor omställning att komma från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan. Jag satt en del på bänken i början. Det var bara att försöka bita ihop och visa att jag skulle ha en plats i laget. Man kan inte bara skita i det och tycka synd om sig själv. Det är klart att jag var less och besviken, men alla tävlar om samma platser och det var bara att knyta näven. När jag väl fick chansen så tog jag den, sedan lämnade jag inte tillbaka min plats.

Vändningen kom efter att han satts samman med David Rundqvist och Jens Holmström, och i och med ett hattrick mot Västervik i den 27 omgången den 15 december.

– Vi tre hittade kemi fort, säger Immo.

– Hattricket blev vändpunkten, plus att jag fick göra mål i några matcher efteråt också. Hade det gått fem matcher utan fler mål så hade det kanske blivit jobbigare, men efter det kom de i en ström.

Du sköt 22 mål på de 26 avslutande matcherna, hur var det att vara inne i den målformen?
– Det var fantastiskt. Jag vet inte hur många hemmamatcher i rad som jag gjorde mål i. Vi hade fantastiskt bra stäm i kedjan och i powerplay. Dessutom hade vi två kedjor som producerade (Jonathan Johnson, Sebastian Benker, Nicolai Meyer i den andra) som gjorde att man inte kände sig tvingad att leverera hela tiden, vilket gjort att man kunde spela mer avslappnat.

Vad tänkte du under den här perioden?
– Jag tänkte inte efter, det var väl det. Jag behövde inte tänka för allt bara flöt på. När man inte är i flytet så tänker man lite extra, besluten tar en tiondels sekund längre. När du är i stimmet så bara flyter det, du har marginalerna med dig. Du vet hela tiden vad du ska göra.

Du blev skyttekung till slut, vad säger du om det?
– Det var inget som jag räknat med och inget jag trodde jag skulle vara i närheten av. 30 matcher in i serien trodde jag verkligen inte det, och många andra spelare hade gjort mycket mål så jag var ganska lång efter i skytteligan. Jag värderar den titeln högt och i efterhand så var det osannolikt att jag kunde vinna med tanke på starten jag hade.

Du visade upp ett fint skott ifjol, vad säger du om det?
– Jag har alltid haft ett bra skott men har kanske inte haft rollen som skytt i powerplay innan, men nu fick jag den rollen och fick utdelning. Det är först nu jag fått stämpeln att ha ett bra skott. Det är tacksamt. Nu vet jag att jag får chansen att stå där och skjuta, nu är det bara upp till mig att ta den chansen.


Målsuccén gjorde att SHL-ryktena tog fart.

Valet blev en fortsättning i HockeyAllsvenskan och Leksand.

– Det fanns intresse från SHL, men jag kände att jag bara varit ett år i HockeyAllsvenskan och att det är svårt att få en offensiv roll direkt i SHL. Då hade jag fått konkurrera med riktiga spetsspelare om min roll. Jag har inte bråttom. Jag tror jag mår bättre av att spela mycket i HockeyAllsvenskan ett år till än att gnugga tio minuter per match i SHL. Jag är säker på att det här är det bästa för mig.

Noll förväntningar ifjol, nu förväntar sig alla mål från din klubba - hur känns det?
– Förra säsongen fanns inte de största förväntningarna men det är kul att det finns förväntningar nu. Det betyder att folk tror på mig. Jag försöker inte tänka på det. Tänker man för mycket kan det börja vackla. Jag ska jobba på som innan så får jag lära mig hantera pressen som kommer.

Tor Immo flyttar inte till Leksand ensam.

Kedjekompisen David Rundqvist hamnar också i dalalaget.

– Det är klart vi pratade om att komma till samma klubb. Vi funkade bra ihop ifjol och det underlättar att komma till Leksand ihop. Jag tror tanken är att vi ska spela ihop, det vore konstigt att sära på oss med tanke på vad vi gjorde i Troja.

Hur ser du på er kemi, är det en färskvara som ni måste jobba på eller sitter den inristad där för alltid nu?
– Jag tror inte den försvinner, den kommer finnas där. Vi tänker likadant. Vi har lärt oss att hitta varandra... eller ja, han hittar mest mig så jag kan skjuta.

Vinner du skytteligan nästa säsong igen?
– Det är svårt att svara på, men vi kan ju hoppas.

Ingen har vunnit skytteligan två år i rad i HockeyAllsvenskan...
– Jag får bli den första då, haha.

» Transfercentralen