Power Ranking: "Tio raka segrar är imponerande"

23 november 2021 11:30

Dags för veckans "Power Ranking" som från och med nu publiceras varje tisdag! Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla.


1 HV71 (+1)

HV71 fortsätter att leverera. Laget toppar tabellen med nio poängs marginal trots en match mindre spelad än tvåan MoDo, och smålänningarna står på tio raka vinster. Som påtalats flera gånger så imponerar inte spelet alla gånger, men HV71 hittar hela tiden vägar att vinna matcher och sitter på grym spetskompetens i offensiven. Då finns det sparkapital i exempelvis Simon Önerud som varit poänglös i sex raka matcher nu. Plockat in Tobias Thermell som ny assisterande tränare för att förstärka ledarstaben ytterligare.

2 KRISTIANSTAD (-1)

Efter poäng i tio raka matcher, där nio av dem slutat med tre poäng, så kom till slut en förlust när Kristianstad 4-7-torskade borta mot Södertälje. Lite typiskt HockeyAllsvenkan att KIK föll mot ett av ligans formsvagaste lag som man dessutom vunnit mot ett par dagar tidigare. Det mest intressanta nu är hur skåningarna tacklar förlusten... var det en engångsföreteelse, eller var den nyss uppsatta poängraden frukten av ett galet rus? Fortsättningen blir extremt intressant att följa. Lagets spel i powerplay hackar lite, men är starka i boxplay (92 %) och har fin corsi (55,5 %) sett över de fem senaste matcherna.

3 MODO

MoDo har vunnit sju raka hemmamatcher och har tio segrar i de tolv senaste matcherna. Det är imponerande och Mattias Karlin har sannerligen börjat sätta ett system som gör MoDo lika svårslaget som Västervik var under hans ledning. Framförallt defensiven är vass med nio insläppta mål på sex matcher där både Henrik Tikkanen och Tex Williamsson imponerat mellan stolparna. Känslan är att det finns mer att hämta offensivt, men visst är MoDo riktigt bra just nu, och det trots att powerplay och boxplay bara varit okej, varken mer eller mindre, senaste tiden.

4 KARLSKOGA (+3)

Karlskoga är i bra form och har tagit tretton av femton möjliga poäng i de fem senaste matcherna. Känslan är att BIK växlar upp nu efter att ha haft en svacka. Har fått in både Juliuz Persson och comebackande Sebastian Collberg i laget också, vilket skapat en helt ny bredd på forwardssidan. BIK kan ställa upp med tre riktigt giftiga kedjor. På backsidan är Henrik Larsson också på väg tillbaka, han blir en jätteförstärkning. Statistiskt är värmlänningarna bra för tillfället, med fin effektivitet i både powerplay (23,5 %) och boxplay (85,7 %) sett över de fem senaste.

5 BJÖRKLÖVEN (-1)

Fem raka segrar och på gång, då kom en 0-5-smäll hemma mot Västerås där Björklöven bara fick iväg 18 skott på mål. Det är inget snack om att kapaciteten är skyhög i Björklöven, det har man visat flera gånger i höst, men det finns också en tendens att klappa igenom då och då, vilket vi också sett ett gäng gånger i höst. Nyckeln för Umeå-gänget är helt klart att sudda bort de där plumpmatcherna. Lagets "specialteams", speciellt boxplay (53 % sett över de fem senaste matcherna) måste upp!

6 VÄSTERÅS (+2)

Västerås är inne i en bra trend med sex segrar i de åtta senaste matcherna. Laget har dessutom hållit nollan i tre av de fyra senaste matcherna, Johan Gustafsson har vaktat buren i alla de tre matcherna och visar nu vilken toppmålvakt han är, och försvarsspelet känns solitt. Visst finns det alltjämt mer att önska av den offensiva effektiviteten, men så länge laget är tajt bakåt så behöver inte produktionen av mål vara så hög. Mikael Frycklund och Lukas Zetterberg är heta i offensiven där båda har poäng i fyra raka matcher. "Specialteams" är vasst just nu, powerplay och boxplay landar in på totalt 123,5 % sett över de fem senaste kamperna, och lagets corsi över samma tidsperiod är starka 59,9 %.

7 VITA HÄSTEN (+2)

Okej, det har blivit två raka förluster nu, men de har kommit mot topplagen Björklöven och MoDo och båda var med uddamålet där man var ytterst nära att lugga Löven men fick nöja sig med en pinne till slut. Vita Hästen har tagit tio av arton möjliga poäng i de sex senaste matcherna vilket är helt okej, speciellt med tanke på starten, och laget är på gång. Marcus Eriksson matar in poäng, Jimmy Andersson har dunkat in tre mål i sina två första matcher och Rihards Marenis har plockats in resten av säsongen. Sett över de fem senaste matcherna så är Vita Hästen effektivast i ligan och gör mål på 13,6 % av sina skott. Det känns hoppfullt.

8 AIK (-3)

Det är alltjämt lite svårt att få grepp om AIK som blandar och ger en hel del. Tränaren Anton Blomqvist var exempelvis rejält besviken på inställningen i senaste matchen mot HV71. Det finns en hög grundkapacitet i AIK och en kanonmålvakt i Pavel Khomchenko, men prestationerna har svajat en hel del. Känslan är att AIK är ett mittenlag, varken mer eller mindre, och har en del att bevisa om man ska utmana i den absoluta toppen.

9 TINGSRYD (+2)

Efter tre raka förluster så lyckades Tingsryd övertidsvinna båda matcherna i dubbelmötet mot Västervik i helgen. Fyra värdefulla poäng som både betydde ett trendbrott och en skjuts i tabellen där man nu lämnat de negativa kvalplatserna. Viktigt att Allan McShane, en spetsvärvning inför säsongen, fick sätta ett par baljor också, att han kommer igång kan betyda mycket för Taif som skriker efter lite mer spets i offensiven. Börjat få ordning på sina "specialteams", bland annat dunkat in tre powerplay-mål i de fem senaste matcherna.

10 VÄSTERVIK (-4)

Fem raka förluster är ingen imponerande svit för Västervik. Efter tre (!) raka matcher utan mål så fick man i alla fall spräcka målnollan i returmötet mot Tingsryd i helgen, men det blev förlust ändå. Innan dubbelmötet mot Taif så hade Västervik tuffa matcher (HV71, Kristianstad, Västerås), så det är ingen djupt oroande trend, men visst behöver Västervik få till ett trendbrott nu för att inte halka mer i tabellen. Saknar viktige spelmotorn Myles Powell som missat de fem senaste kamperna. Haft problem i både powerplay och boxplay senaste tiden.

11 MORA (-1)

Fyra raka förluster, sämst skotteffektivitet i ligan och dessutom, med extra dålig tajming, en trupp som är drabbad av RS-virus vilket gjorde att man saknade folk och inte kunde sig själva rättvisa senast mot Karlskoga. Mora var en positiv överraskning i fjol men är en negativ överraskning hittills i år. Nu har det rumsterats om en hel del i truppen men effekten har väntat på sig... kommer den snart? Paul Bittner, stjärnvärvningen som knappt spelat i höst, går skilda vägar med klubben, något som blev klart i går.

12 SÖDERTÄLJE

Efter sju raka förluster så fick Södertälje till ett viktigt trendbrott senast när det blev en offensiv ketchupeffekt och en 7-4-seger hemma mot formtoppade Kristianstad. Ett viktigt resultat att få efter att ha petat stjärnorna Colin Smith och Tobias Lindberg som sedermera lämnade klubben i helgen. Blir 7-4-segern en vändning för SSK som haft det tungt länge? Återstår att se. I fredags värvades Matt Marcinew in för att spetsa offensiven och fylla hålen efter Lindberg och Smith, förhoppningen är att han ska bli en injektion.

13 ALMTUNA (+1)

Efter tolv raka förluster så fick Almtuna äntligen till ett trendbrott den gångna veckan när det blev dubbla segrar, och fem av sex möjliga poäng, i dubbelmötet mot Troja. Viktigt att få till det där trendbrottet för Uppsala-laget, och det var så klart en nyckel att vinna mot just jumbon Troja för att inte bli indragna i den absoluta bottenstriden. Troja är dock sist i tabellen med en svag kurva (åtta raka förluster), nu måste Uppsala-laget visa att man kan vinna mot andra lag i ligan också, så det finns alltjämt en del att bevisa.

14 TROJA (-1)

Sist i tabellen, åtta raka förluster och dubbla nederlag i det så viktiga dubbelmötet mot Almtuna. Det är dystert i Troja för tillfället där nykomlingen nu har sex poäng upp till säker mark i tabellen. Tunga skador på viktiga spelare som Carl Ehrnberg, Niklas Enberg och Jesper Emanuelsson underlättar knappast läget heller. Joakim Hillding levererar offensivt, men Oscar Öhman har fått måltorka efter sin grymma målsvit och nye Arvid Degerstedt är alltjämt poänglös. Lagets "specialteams" har också börjat dippa. Smålänningarna är i skriande behov av en seger för att bryta sin förlusttrend och kunna bygga nytt självförtroende.