Hillding: "Fått lära mig att spela smartare"

25 oktober 2021 20:00

Troja-centern Joakim Hillding berättar om toppformen, samarbetet med Oscar Öhman, covid-19-sviterna som alltjämt gör sig påminda, att spela smartare och tankarna inför onsdagens möte med HV71.


Daniel Ljunggren och Johan Persson?

Fredric Weigel och Anton Holm?

Fredric Andersson och Alexander Wiklund?

Nej, det hetaste radarparet i HockeyAllsvenskan just nu är utan tvekan Joakim Hillding och Oscar Öhman i Troja. Duon har matat in elva pinnar tillsammans i de två senaste matcherna, och totalt sexton poäng sett över de fyra senaste kamperna. Duons samarbete fick till och med C More-experten Fredrik Söderström att jämföra duon med Bonnie och Clyde...

– Jaså, det har jag inte hört, säger Joakim Hillding och skrattar.

– Det har klickat i de senaste matcherna, helt klart. Alla lag testar sig fram lite med olika konstellationer men nu har jag och Oscar hamnat tillsammans på slutet och det har ju fungerat. Vi passar ihop. Vi förstår varandra. Vi kompletterar varandra. Det låter nästan lite romantiskt, haha.

Oscar är ju också center, är det speciellt att spela med en annan center?
– Centrar är ju otroligt smarta spelare, haha. Nä, men visst märks det lite, centrar tänker lite annorlunda, har lite mer ansvarsfullt tänk över hela isen. Samtidigt tycker jag Oscar har förmågan att skapa lägen på helt egen hand och har ett fint skott. Just nu gör han ju mål på mer eller mindre allt och är het på isen så det är bara att rida med på den vågen.

Fast du är rätt stekhet du också...?
– Haha, det är dina ord...

Joakim Hillding var Trojas stora offensiva spetsförvärv inför den här säsongen. Nu visar han sin klass. Hans cv är imponerande - bland annat 299 matcher i SHL - men fjolåret i Västerås var tungt då han drabbades av covid-19, missade mycket av vintern och inte kunde göra sig själv rättvisa under slutspurten.

Han är fortfarande inte helt återställd.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag har samma fysiska status som för två år sedan. Jag har fått lära mig att spela lite smartare och ta ännu mer hjälp av forwards och backar ute på isen. Det kan vara lite frustrerande ibland. Huvudet vill mer än kroppen. Sedan spelar jag otroligt mycket också, nästan 20 minuter per match, och det kan också spela in i att orken inte riktigt är där.

Snackar du med coacherna om det här, att spela dig smartare?
– Absolut. Roger Forsberg vill ha mig som en offensiv spelare. Känner jag att inte kraften finns där så får jag hoppa över boxplay och något byte ibland, just för att kunna orka driva offensiven.

Efter en tuff start på säsongen så har Troja kommit igång på allvar med poäng i fem raka matcher där tre av dem slutat med trepoängare.

– Vi har kommit fram till hur vi ska spela som lag för att ge oss chansen att vinna matcher. I början släppte vi in för mycket mål och gjorde för lite mål, och det är ingen bra kombination. Nu täpper vi igen bättre bakåt och en bra biprodukt av det är att offensiven blir ännu bättre. Får man trygghet bakåt är det enklare att släppa loss framåt.

Under onsdagen väntar en stekhet match mot HV71.

Inför säsongen tippade majoriteten att HV71 skulle vinna serien och att Troja skulle komma sist...

– Vi vet att vi är nykomlingar och att vi kan gå in och spela utan press i varje match. HV71 är favoriter, men vi ska gå ut och spela vårt spel och göra allt vi kan för att vinna den matchen. Det blir kul, ett derby med mycket folk, säger Hillding.

Ni förlorade med 9-0 mot HV under försäsongen...
– Jag var inte med i den matchen, men då var vi i en period där vi höll på att sätta vårt system. Försäsong är försäsong. VI har lätt oss mycket sedan den matchen och det kommer vara ett helt annat Troja den här gången.

Levererar firma Hillding och Öhman fler pinnar då?
– Ja, det hoppas jag verkligen.