Panelen: "Skulle behöva en måltjuv"
Publicerad: 2020-05-13
Tre experter ger sin syn på Kristianstads silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Marcus Nilsson, reporter Kristianstadsbladet
Thomas Melin, bloggare på Melin-Hockey
Andreas Hanson, journalist hockeypuls.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Marcus Nilsson: Det har varit ganska stor omsättning på spelare, precis som det var inför debuten i HockeyAllsvenskan förra året. Kristianstad badar inte pengar direkt och i coronatider har man valt en lite annan linje inför den kommande säsongen – nämligen talanglinjen. Man fick fullträff på HV71:s J20-forward Anton Heikkinen under förra silly season och nu hoppas man på samma lyckoträff med tvillingarna Wahlgren (Max och Joel) från Modo, Adam Falk från Djurgården (son till Nichlas Falk) och Lucas Edmonds från Växjö Lakers (son till Randy Edmonds). Viktigaste värvningen på förhand är ändå målvakten Mattias Pettersson från Björklöven (är klar men inte officiellt presenterad), som lär bli förstavalet före unge Calle Clang (lån från Rögle). Värt att nämna är också att välmeriterade målvakten Joel Gistedt lägger av och blir målvaktstränare i klubben samt att backräven Fredrik Lindblom har ställt skridskorna i förrådet.

Thomas Melin: Mycket som påminner om silly season inför säsongen 2019-20 som var Kristianstads IKs historiska debutsäsong i HockeyAllsvenskan. Mikael Gath fortsätter således på sin värvningslinje där den gröna tråden är unga och talangfulla spelare med hög utvecklingspotential. Och som jag ser det, med mina enligt mig högst tillförlitliga källor i ryggen, har sportchef Gath redan i stort sett gett headcoach Gath truppen att gå in i säsongen med. Så som helt fristående fritidsbloggare om Kristianstads IK är jag fräck nog att syna den truppen som då växer från 16 nu KIK-ledningsbekräftade spelare till 22 klara och bara två (återstående) platser som det är lite oklart kring. Målvaktsduon med rutinerade och etablerade Mattias Pettersson och talangfulle juniorlandslagsmeriterade Calle Clang (på lån, från Rögle BK, under hela säsongen) känns intressant och här hoppas jag på betydligt större kontinuitet än gångna säsongen då åtta målvakter (inklusive Clang i en försäsongsmatch) representerade/var registrerade för KIK. Backsidan känns, trots mycket tunga tappet av Amil Krupic, bättre än gångna säsongens. Anfallssidan med många unga och juniorlandslagsmeriterade nyförvärv har hög (utvecklings)potential MEN det är upp till bevis för 2000-generationsnyförvärven Lucas Edmonds, Adam Falk, Joel Wahlgren och Max Wahlgren att ta de stora KIK-roller som jag anser de redan behöver ta. Antar de den utmaningen? Är de redo? Kan de leverera (poäng)? Många frågor som behöver positiva KIK-anfallssvar om Mikael Gaths manskap ska lyckas förbättra den nordostskånska föreningens HA-premiärsäsongs nästjumboplats.

{!A}

Andreas Hanson: Klart att man tappat en del viktiga spelare, men KIK har ändå klarat sig lindrigare undan än många konkurrenter. Amil Krupic är givetvis ett tungt tapp, liksom Anton Heikkinens 15 mål. Men en stor del av stommen är kvar, och det borde Mikael Gath och Christian Falk kunna bygga vidare på. Det borde vara möjligt för flera av de tongivande spelarna att ta ett steg i utvecklingen, som t ex Johan Lundgren, Kalle Miketinac och Malte Sjögren och då kanske de spelare som är några år yngre kan haka på. Samtidigt sägs det andra året vara svårast som nykomling, det ska man inte underskatta. Men jag tror att KIK kan gynnas av att jobba vidare med en stomme av samma spelare och att man har lagledningen kvar. Kan man få bättre målvaktsspel på det, så kan man undvika bottenplaceringarna. Men det kan också bli platt fall med tanke på hur mycket man satsar på att hitta en "Heikkinen" igen (dvs någon som går från J20-spel till succé i hockeyallsvenskan) i Adam Falk, tvillingarna Wahlgren, Lucas Edmonds.med flera. Och det kommer vara väldigt viktigt att Krupics ersättare (Erik Flood?) lyckas fullt ut.

Vad är styrkan i lagbygget?

Marcus Nilsson: Precis som förra säsongen så är det allt annat än stjärntätt i Kristianstads IK. Tränaren Mikael Gath upprepade ordet ”kollektiv” så många gånger under förra säsongen att vi trodde att han satt sig själv på repeat, men det är samma (tråkiga) mantra som lyder nu. Om man ska använda ordet ”styrka” så måste man nämna förlängningarna med Dennis Svensson, Johan Lundgren (som fick prova på SHL-spel med Rögle under förra säsongen) och den poängpålitlige lagkaptenen Fredrik Hansson (har dock mer att bevisa den här säsongen). Hur som helst är Svensson, Lundgren och Hansson tre viktiga kuggar i det nya lagbygget. Inbillar mig också att hemvändande backen Acke Ringström (från danska Herlev) kommer att få en tung och välbehövlig roll i defensiven.

Thomas Melin: För att börja i båset så är det en styrka att Mikael Gath, som (från Rögle BK) har gedigen erfarenhet av att utveckla unga hockeytalanger och därmed headcoach-attraktionskraft hos denna målgrupp, fortsätter som huvudtränare. Sedan är det givetvis så, extra mycket inför kommande säsong med så många unga spelare, av en betydelse som är svår att överskatta att Mister KIK himself Fredrik Hansson nu förbereder sig inför sin tionde (!) raka KIK-säsong. Och jag ser det också som en styrka att kapten "Hasse" kan bättre på HA-nivå - gångna säsongen pendlade han, liksom hela laget, riktigt rejält prestationsmässigt. En styrka också att Kalle Miketinac är kvar och efter en säsong där han bara stundtals visade sin SHL-kapacitet borde han ha samma revanschbegär som Fredrik Hansson. Acke Ringström är tillbaka efter två säsonger "på vift" och jag ger honom försvarsgeneral-ansvaret - ett uppdrag han måste, och jag tror han kan, fixa. Offensivt inriktade backarna Erik Flood och Alexander Molldén (båda KIK-klara enligt mina källor, se ovan) ger jag det största poängleverans-ansvaret och den utmaningen hoppas jag de fixar (med två bra Gath-alternativ med hög potential är chansen större att någon av dem kan "göra en Krupic"). Måste också nämna energispelarna och starka boxplayduon Herman Hansson-Malte Sjögren som även bidrar med KIK-kontinuitet. Sist men inte minst; Dennis Svensson gör nu sin andra HA-säsong i moderklubben och jag har gett Svensson - som är en tvåvägsspelare av mycket hög klass och avslutade säsongen 2018-19 med 30 raka matcher, inklusive SM-finalserien, i Djurgårdens IF - uppdraget att leda en kedja med Joel Wahlgren och Max Wahlgren, vilka MODO ville behålla, på varsin kant. Till allra sist; totalt sett har Kristianstads IK-laget säsongen 2020-21 betydligt mer HA-erfarenhet där 13 spelare (här räknar jag även in Alexander Molldén) är/lär bli kvar från HA-debutsäsongen - närmare bestämt blir det då, för dessa, ett plus på 557 HA-matcher.

Andreas Hanson: Bredden och kontinuiteten, just nu har jag svårt att se några andra styrkor. Med tanke på vilka som är klara och antalet spelare som uppges vara nära att bli klara så kommer KIK ha en rätt stor trupp. Det finns också många forwards som kan spela center och det är också värdefullt.

Vad är svagheten i lagbygget?

Marcus Nilsson: Jag har varit inne på det tidigare, både i denna spalten och i andra analyser av Kristianstad. Men det vimlar som sagt inte av spets och star quality och det var också ett av lagets största akilleshäl under förra säsongen. Man hade allt som oftast väldiga problem att omsätta sina målchanser och backspelet var i vissa matcher väldigt naivt, även om det blev mer cyniskt och ”enkelt” efter årsskiftet.

{!B}

Thomas Melin: Med ungdomlig entusiasm och talang kan man komma långt. Men med så många unga spelare finns en risk att deras ringa erfarenhet av seniorhockey kommer att visa sig. Det blir liksom inte att smyga in i laget och ta en undanskymd se och lära-roll - nej, ni som följer mig på bloggen vet att jag har placerat Lucas Edmonds i min KIK-förstakedja och tvillingarna Wahlgren i andrakedjan. Kristianstads IK har begränsade ekonomiska resurser, enligt föreningens elitansvarige Christian Falk så kommer spelarbudgeten att sänkas med 15-20 procent jämfört med gångna säsongen och KIK kommer förmodligen att ha HockeyAllsvenskans lägsta spelarbudget säsongen 2020-21, och får (till stor del) inrikta sig på unga talangfulla spelare som får möjlighet att ta stora roller. Och det är, enligt mig, extra viktigt att ge unga spelare förtroende - då ökar givetvis chanserna till en riktigt rejäl positiv utväxling. Ett exempel är Anton Heikkinen som efter 15 mål på 40 HA-matcher nu HA-lirar vidare i Södertälje SK. Ett tungt KIK-tapp. Heikkinen är en utpräglad målskytt, liksom Nikolai Skladnichenko som kom in sent (28/1) men gjorde tre mål i en februarimatch borta mot MODO, men inte heller den KHL-meriterade ryssen är kvar i KIK. Rejält tungt är att KIK har tappat sitt ledande backpar i form av Kristoffer Gunnarsson (kom på lån 20/1 från Mora IK) och i synnerhet Amil Krupic (klar för AIK) som på 48 HA-matcher i ett bottenlag levererade imponerande sju mål och 29 assist och som back vann KIKs interna poängliga med sex poäng (tvåorna Fredrik Hansson och Dennis Svensson hade båda 11+19). Sedan, apropå backsidan, så hade jag väldigt gärna sett att assisterande och back-coachen Andreas Lilja (klar som assisterande tränare för Malmö Redhawks) hade fortsatt och gett Gathlilja-coachkontinuitet. Lilja, som sitter inne med detaljkunskap och brinner för individuell spelarutveckling (han lyckades lysande med Krupic!) samt har bra (hockey)kemi med Gath, är enligt Max det allra tyngsta KIK-tappet.

Andreas Hanson: Backsidan ser tunn ut, där kommer det krävas att flera spelare får genombrott i utvecklingen. Målvaktssidan är ett frågetecken, även om Calle Clang är en väldigt stor talang. Där ryktas ju Mattias Pettersson ansluta från Björklöven, om det stämmer så har KIK ett intressant målvaktspar som borde kunna höja räddningsprocenten något snäpp jämfört med Antti Lehtonens 89,5.

Vad mer måste in?

Marcus Nilsson: En ersättare till Anton Heikkinen – och hade jag varit i KIK:s kläder hade jag förstått inte tackat nej till en högklassig sniper. Man tog in Riley Bourbonnais från Odense i julas och även om amerikanen gjorde fem mål på elva matcher så höll han inte allsvensk nivå i sitt övriga uppträdande på isen. Om klubben ska göra en ny attack mot en ”supporterspelare” under den kommande säsongen så bör man nog scouta lite bättre. Samtidigt måste man hela tiden snegla på plånboken.

Thomas Melin: Som skrivet så är KIK-truppen, att börja säsongen med, redan i stort sett klar. Svårt att sia om vad mer som måste in. Känns som målvaktssidan håller. På backsidan behövs ju ersättare för framförallt Gunnarsson-Krupic och där känner jag att Ringström kan ta Gunnarssons roll men är mer tveksam om Flood/Molldén kan ta Krupics roll som offensiv poänggörande back och som blålinjeback i powerplay. Där kan det på sikt behöva komma in, men ekonomin får ABSOLUT INTE äventyras (igen) och jag tycker Gath ska ge Flood och Molldén chansen och förtroendet som offensiva backar. På anfallssidan ger jag på liknande sätt Lucas Edmonds chansen i en förstakedja men med fetare plånbok så kanske Gath hade satsat lite pengar på att där försöka få in en ytterforward med utpräglat målsinne och sedan tidigare bevisad 30 poängs-garanti (om man nu hade kunnat få någon sådan garanti…).

{!C}

Andreas Hanson: Det finns ju många luckor om man bara tittar på de som är officiellt klara. Men räknar man in även de som uppges vara på väg in, så saknas framförallt en riktigt bra tvåvägsback som Kristoffer Gunnarsson var den senaste säsongen. Det vore även bra om KIK lyckades landa en riktig måltjuv. Helst en högerfattad forward, då det ser ut att bli en bristvara även nästa säsong i KIK.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Marcus Nilsson: Med betoning på ordet ”dröm” så är det de egna produkterna Calle Persson och Axel Wemmenborn i Malmö Redhawks som känns mest rimliga, men ändå inte. De känns väldigt långsökta i dagsläget, men OM någon av dem skulle ”trilla bort” hos rödhökarna så är förmodligen KIK med i snacket om det blir aktuellt med en allsvensk utlåning.

Thomas Melin: Med starkt begränsad spelarbudget så tycker jag att Kristianstads IK får hålla i pengarna och rätta munnen efter matsäcken, så någon drömvärvning finns det helt enkelt ingen (ekonomisk) möjlighet till. Men det finns en annan öppning, det är ju möjligt att samarbetet med Rögle BK kan ge en förstärkning. Nu är Calle Clang (på lån) och Kevin Wennström helt KIK-klara. Wennström är dock, enligt mig, inte någon toppkedjespelare. En spelare som, men nu är det väldigt väldigt hypotetiskt, kanske skulle kunna bli en drömvärvning (och kanske då som supporterspelare/med externa medel) är Victor Löfstedt med 171 poäng, varav 73 mål, på 342 HA-matcher på meritlistan. Jag ser (på eliteprospects.com) att Löfstedt säsongen 2019-20 endast spelade fem hockeytvåanmatcher i Olofströms IK-dressen och då levererade fem mål och fyra assists, jag vet inget om hans fysiska status och om han ska/har tänkt lira vidare… men jag är nostalgisk och minns fortfarande med välbehag hur Kristianstads IK ledda av göra skillnad-kedjan Johan Lundgren-Fredrik Hansson-Victor Löfstedt våren 2019 (tillsammans 37 poäng på tio allsvenska kvalseriematcher) äntligen tog steget upp i landets näst högsta hockeyliga. Men när man, som i Kristianstads IKs fall, inte kan konkurrera med/om spelarnamn på isen så gäller det i än högre grad att bygga en stark ledarsida för att ge (extra) bra förutsättningar att få ut optimalt av spelartruppen. Enligt MrMadhawk så är rutinerade Gunnar Persson (senaste säsongen assisterande tränare i Leksands IF) klar som assisterande KIK-tränare, ett enligt mig bra val, och enligt Kristianstadsbladet så fortsätter Joel Gistedt, som på många olika sätt har stor del i att Kristianstads IK kunde ta det allsvenska steget, inom föreningen men nu som målvaktstränare/videocoach. Enligt KIK-initierad så har han aldrig jobbat med någon som har varit så detaljinriktad och noggrann och hela tiden söker/strävar efter små justeringar för att ta saker ett steg till mot perfektionism som Joel Gistedt. Välmeriterade Gistedt, en klippa i KIK-kassen under fyra säsonger och med två A-landskamper samt SHL- och AHL-spel på sitt hockeykonto, andas och sprider professionalism och han vet vad som krävs, ställer höga krav på sig själv och kan, med fog för det, ställa höga krav även på sin omgivning. Sedan är det också ett KIK-plus att Gath och Gistedt har lärt känna varandra och ger kontinuitet som nu överförs på ledarsidan.

Andreas Hanson: Ska man drömma så är det väl att Carl Persson värvas hem från Malmö eller nåt sånt, men det kommer ju inte hända. Mer realistiskt är kanske en meriterad och rutinerad spelare med ledaregenskaper som kan visa den här truppen var nästa nivå i utvecklingen ligger. Henrik Hetta, som fått lämna Malmö, hade varit en kanonvärvning tror jag.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson