Ullman: "Vill visa att de gjorde ett misstag"

4 mars 2021 09:30

Erik Ullman är inne på sin tredje sejour i Södertälje och nu berättar han om misslyckandet i Björklöven, minorna under karriären, utvecklade målskyttet, målglädjen och tankarna inför slutspelet.


Alla vägar bär till Södertälje.

Så verkar det vara för Erik Ullman som nu är inne på sin tredje sejour i klubben.

– Jag trivs bra i Södertälje, det är inget att hymla om, säger Erik Ullman.

Backen fastnade på bänken i Björklöven och i samband med att transferfönstret stängde så valde han att lämna Umeå-klubben för spel i SSK där han tidigare spelat som junior samt gjort en säsong efter att ha kommit hem från ett kort USA-äventyr.

– Mikael Samuelsson (sportchef SSK) hörde av sig innan deadline. Vi lyckades hitta en lösning och det är jag väldigt glad för, säger Ullman.

Hur var tiden i Björklöven?
– Det var tufft. Jag kan inte påstå att det var min roligaste hockeytid i karriären. Jag tycker inte att jag fick chansen på riktigt heller.

Fick du någon förklaring till varför det blev så lite istid?
– Nej, ingen alls.

Björklöven rustade rejält inför den här säsongen. Inte minst på backsidan, där klubben plockade in Daniel Rahimi, Karl Johansson och Daniel Norbe, plus att Alexander Deilert, Zach Palmquist, Adam Plant och Alexander Hellström blev kvar.

I den mixen hämtades också Erik Ullman in efter sin raketutveckling i Västervik där han ifjol stämplades som en av ligans bästa offensiva backar.

Hans elva mål gav en andraplats i målligan för backar, till exempel.

I Björklöven blev 23-åringen dock tidigt "the odd man out".

– Jag visste att det skulle bli en grym konkurrens på backsidan, de har väldigt bra backar i truppen, men det var också det som drev mig när jag skrev på för Björklöven.

Bakslag är dock inget nytt för Erik Ullman.

Det har han upplevt flera under karriären. Han fick inte riktigt den chansen han ville ha i Södertäljes juniorlag och skiftade då till MODO, han trivdes inte riktigt i USA och flyttade snabbt hem, han hamnade snabbt på sidan under sejouren i AIK och blev då utlånad till Huddinge.

– Det har varit en del minor, säger Ullman.

– I Södertälje kände jag väl att jag inte riktigt fick den rollen jag ville ha i juniorlaget, och då bytte jag till MODO där jag hade riktigt bra år och bland annat vann SM-guld och fick göra debut i SHL. USA kändes som en cool utmaning och det var lärorikt på flera sätt, men det passade mig inte riktigt och då valde jag att åka hem. I AIK blev det inte alls som tänkt, men så är det ibland.

Det stora genombrottet kom i Västervik där Ullman gjorde två säsonger under tränaren Mattias Karlins ledning.

Ifjol dunkade han in elva mål och 24 poäng på 52 matcher.

– Jag har bara gott att säga om Västervik. Jag trivdes väldigt bra där och de hjälpte mig från dag ett att bli en bättre hockeyspelare. Det känner jag också att jag blivit. Efter förra säsongen kände jag mig som en etablerad och bra offensiv back i den här ligan, säger han.

Du var otroligt het i slutet av förra säsongen och öste in mål, hur kändes det då?
– Det var hur kul som helst. Man lägger ner otroliga timmar på den här sporten och när man får betalt på det sättet så känns det värt allt slit som man gjort under så många år. Det är kul när all träning ger utdelning.

Men i Björklöven blev det alltså ett kliv tillbaka.

Erik Ullman grävde dock inte ner sig. Han har lärt sig mycket av sina tidigare minor under karriären.

– När det kommit motgångar tidigare i karriären har det varit tufft och jag har tvivlat på mig själv. Tänkt att ingen tycker jag är en bra hockeyspelare. Jag har haft många samtal med mamma och pappa som alltid stöttat mig. Jag har lärt mig mycket. Jag tycker jag tacklade situationen i Löven bra. Jag har haft motgångar innan och jag tyckte inte att jag fick chansen att visa vilken hockeyspelare jag kan vara, och jag tar inte saker lika hårt när jag inte känner att det är jag som gjort fel, säger han.

– Jag tror de flesta som spelat på hög nivå gått på minor, nu är min drivkraft att visa de som inte spelat mig att de gjorde ett misstag.

Starten i Södertälje har varit positiv. Erik Ullman har fått spela mycket och levererat några poäng.

– Det är skitkul att spela igen. Jag har inte haft matchtempot i mig, men det kommer mer och mer. SSK är ett nytt lag och som spelar på ett annat sätt än vi gjorde i Löven, så det är mycket att ta in i början, men det kommer. Det är kul att bara få spela.

Viktigt med lite poäng också?
– Jag vet att jag kan leverera på den här nivån så egentligen tänker jag inte så mycket på det nu, fokus är att komma in i Södertäljes spelsystem till 100 %. Självklart är det kul när poäng trillar in, men det viktigaste är så klart att laget vinner.

Erik Ullman har pangat in ett mål så här långt och gjorde 18 mål på två säsonger i Västervik. Det efter att inte ha varit någon stor målskytt tidigare under karriären.

– Jag började skjuta mer i Västervik. Tidigare genom åren har det varit många assist, men i och med att det blev fler skott så blev det också fler mål. Jag fick en roll som skytt i powerplay och några puckar trillade in, och på den vägen är det.

Vad säger du om ditt skott?
– Njae, jag behöver någon som skymmer framför mål.

Du håller dig väl med Måns Lindbäck och Rasmus Kahilainen då?
– Ja, och Emil Alba. Han stod framför buren i Västervik och jag har honom att tacka för många av mina mål. Det finns inte många i den här ligan som kan skjuta genom en målvakt, så det krävs folk som vill offra sig framför kassen.

Du blir jublande glad när du gör mål också, kommer det spontant?
– Det är spontant. Jag har inte gjort så många mål i karriären, men sedan började de trilla in i Västervik och jag upptäckte hur kul det är att göra mål. Jag blir nästan lika förvånad varje gång pucken går in, och då gäller det ju att fira. Man vet ju aldrig om det blir fler mål...

Erik Ullman blir en viktig pjäs för Södertälje under sluttampen av serien och i slutspelet som snart drar igång.

– Jag tycker att vi i Södertälje har bevisat att vi är ett lag att räkna med. Vi vet också att vi inte kommer vara någon förhandsfavorit i slutspelet, men det tror jag passar oss. Vi kan spela utan press, säger han.

Ni är fyra just nu vilket innebär hemmaplansfördel i kvarten, är det viktigt även om det inte är publik på matcherna?
– Vi slipper en lång resa och kan sova hemma i våra egna sängar. Det är en fördel, helt klart.

Hur vore det att möta Björklöven i slutspelet?
– Det hade varit enormt roligt, haha.