Karlkvist: "Jag kunde gjort ännu mer poäng"

17 februari 2019 13:00

Patrik Karlkvist är på väg mot sin bästa säsong någonsin i HockeyAllsvenskan - och han har fortfarande inte gett upp drömmen om att få spela i SHL.


Patrik Karlkvist är på väg mot sin bästa säsong någonsin i HockeyAllsvenskan.

MODO-forwarden har gjort 19 mål och 38 poäng på 46 matcher och har därmed tangerat sin bästa poängskörd, och då är det några matcher kvar den här säsongen.

26-åringen har levererat kontinuerligt under vintern, men är i bra form just nu med tolv poäng på de elva senaste matcherna.

– Det har varit lite upp och ner för laget den här säsongen och det har varit samma för mig. Det startade ganska bra men sedan kom en dipp där puckarna inte gick in. De senaste tio matcherna har det gått bättre igen. Poängskörden är okej, men jag kunde ha gjort ännu mer poäng, säger Patrik Karlkvist.

– Det har varit lite svajigt för mig, därför är jag inte helt nöjd, men när jag väl spelat bra tycker jag att jag spelat riktigt bra. Jag går mot min bästa säsong poängmässigt, det är kul. Det har också att göra med att laget går bättre än tidigare säsonger. Sådant går hand i hand.

Det gångna veckan stod Karlkvist för två vackra mål mot Pantern där han båda gångerna nöp in pucken efter att ha svarat för en läcker och effektiv dragning.

– Den senaste tiden har vi snackat mycket om att vi ska våga utmana och göra våra gubbar. Både när man har och inte har pucken. Vi har tränat mycket på det. Man kan väl säga att det gav utdelning, säger Karlkvist.

– Jag känner själv att jag passat lite för mycket i år, jag borde skjuta mer. I de där lägena blev det skott i alla fall, och det gick ju ganska bra.

Är du en skytt eller framspelare?
– I år känns det som jag agerat mer framspelare än skytt, men jag vet inte. Jag ser mig snarare som ett offensivt hot överlag. Jag ska inte kalla mig allroundspelare även om jag blivit bättre defensivt senaste åren, men jag kan både passa och skjuta. Jag vill ändå använda mitt skott mer än jag gjort i år.

MODO står just nu på fyra raka segrar och har, efter att ha laborerat en hel del under säsongen, hittat en toppkedja som levererar kontinuerligt.

Patrik Karlkvist, Jonathan Johnson och Joakim Hagelin inledde säsongen tillsammans men splittrades sedan. Trion sattes återigen samman efter den tuffa 1-6-förlusten mot AIK i slutet av januari, och sedan dess har MODO vunnit sju av nio matcher och kedjan har kombinerat in 33 poäng.

– Det känns bra, vi kompletterar varandra. "Hagge" vinner puckar och "Jonte" är en bra spelfördelare. För mig gäller det bara att hitta rätt ytor, säger Karlkvist.

– Jag tycker att vi alla tre har lyft spelet jämfört med tidigare under säsongen, vi spelar bättre hockey och har bättre självförtroende.

Ni har skiftat runt en del i kedjorna under säsongen, hur har det varit?
– Det är inga konstigheter egentligen. Är man en bra spelare så ska man kunna spela med de flesta. Det brukar gå ganska snabbt att hitta kemi i en kedja om man tänker ungefär likadant.

Det finns skapligt med rutin i den där kedjan också.

Karlkvist, Johnson och Hagelin har alla varit med länge på allsvensk nivå.

– Ja, vi är tre hyfsat rutinerade spelare. Vi ska vara ledande spelare.


Patrik Karlkvist är inne på sin femte säsong i HockeyAllsvenskan och är numera stämplad som en av ligans mest pålitliga poängspelare.

Det kunde dock ha blivit SHL-spel för några år sedan.

Efter att ha gjort 73 poäng på 42 matcher med Västervik i HockeyEttan så fick Karlkvist 2015 en allsvensk chans med Mora. Efter tio poänglösa matcher lånades han ut till Hudiksvall men kallades sedan hem i slutet av oktober - och då lossnade allt. Karlkvist gjorde 15 poäng på 15 matcher efter att ha fått chansen igen, och totalt 24 poäng på 28 matcher.

Den succén gav eko och han fick ett SHL-avtal med MODO på två år.

Första året lånades han ut till Mora för att skaffa mer allsvensk erfarenhet, och sedan var tanken att han skulle få chansen i SHL år två.

Problemet?

MODO åkte ur SHL - så det blev fortsatt spel i HockeyAllsvenskan istället.

– Planen var ju att jag skulle få ett år till på allsvensk nivå vilket kändes bra, men sedan åkte ju MODO ur. Det var inget jag kunde påverka, säger han.

Vilken galen resa du gjorde under debutåret i HockeyAllsvenskan, från en svag start till en utlåning till stor succé?
– Jag hade svårt att acklimatisera mig i början och var lite omogen i spelet. Jag höll i pucken för mycket. Att jag blev utlånad till Hudviksvall var inga konstigheter. Efter det kom jag tillbaka till Mora med större självförtroende och fick också en större roll. Jag fick spela med Daniel Hermansson och Jonas Westerling som var två av ligans bästa spelare just då. Det hjälpte till. Jag behövde bara göra mig fri så fick jag pucken. Det mesta studsade min väg. Jag tror inte jag blev en bättre spelare under matcherna i Hudikvsvall, men jag fick tillbaka självförtroendet. Det tillsammans med en större roll gjorde att det lossnade i Mora.

Och ett SHL-avtal direkt på det?
– Det var skitkul. Fantastiskt.

Snuvad på SHL för några år sedan, tror du på en ny chans?
– Det är klart att jag gärna tar steget upp med MODO, så är det ju. Man vill alltid spela i SHL. Det är fortfarande planen. Jag ska inte säga att jag är missnöjd över att det blivit så många år i HockeyAllsvenskan och jag har väl inte spelat tillräckligt bra hockey för att ta mig till SHL helt enkelt. Det är bara att fortsätta kriga, det är inte för sent ännu.

Chansen lever sannerligen, inte minst med MODO som går bra för tillfället. Nu gäller det bara att konservera formen till kvalspelet.

– Nu känns det som vi hittat ett jämnare spel, ett sätt att agera på som gör att vi kan vinna över tid, säger Karlkvist.

Det känns annars som ni haft många "streaks" under säsongen, både med vinster och förluster?
– Jag håller med, men vet inte varför det varit så. Det har funnits matcher där vi spelat tillräckligt bra för att vinna men där vi förlorat, och matcher som vi vunnit trots att vi inte borde ha gjort det, och det har nog mest varit tillfälligheter att det blivit sviter av det där.

Hur ser du på fortsättningen?
– Det är bara att fortsätta som vi gjort nu. Vi spelar en bra och rolig hockey för tillfället. Vi tar en match i taget och siktar på att ta en så bra placering som möligt inför Slutspelsserien.