Power Ranking: "Öppnat på bästa sätt"

13 oktober 2020 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla.


1 Björklöven

Storfavorit den här säsongen och har också öppnat säsongen på bästa sätt. Tre matcher, tre vinster och +7 i målskillnad. Det är inte enskilda individer som varit framgångsreceptet hittills heller, utan framförallt bredden. Många har levererat, helt enkelt. Nye keepern Kevin Poulin, utpekad som Umeå-lagets stora nyckel i vinter, har startat förtroendeingivande.

2 Timrå

Det blev en tuff premiärförlust för Timrå mot Björklöven, men sedan har laget gått om tåget och vunnit två raka matcher med målskillnaden 11-2. Den offensiva maskinen med Jonathan Dahlén i spetsen har således rullat igång. Klubben har också tagit in NHL-lånen Jesper Boqvist och Isac Lundeström, och de har placerats med Dahlén i en kedja av sällan skådad allsvensk klass.

3 Västervik

Västervik brukar av tradition tippas i botten av tabellen, men inför i år har förväntningarna stegrats något och de har inte blivit mindre av en fin säsongsstart. Smålänningarna har tagit tre raka segrar, två förvisso först efter övertid eller straffar, och imponerat. Daniel Marmenlind har varit vass i kassen och laget har hittat en skarp "leading line" i Victor Öhman, Gerry Fitzgerald och Axel Jonsson Fjällby.

4 Almtuna

Almtuna har fått en fin start på säsongen. Platsen som tabelletta är delvis frukten av spelschemat och antalet matcher, men Uppsala-laget snittar två poäng per match och det är starkt. Nye tränaren Robert Kimby har sannerligen fått träff på sin spelidé tidigt. Kedjan med Jesper Norbäck, Hampus Harlestam och Martin Mellberg har varit riktigt bra hittills.

5 Mora

Tre uddamålsmatcher hittills, men Mora har gjort det bra inledningsvis med två vinter och en förlust, speciellt med tanke på att Johan Hedberg kommit in som ny tränare med en helt ny spelidé, trots att en hel del av laget bytts ut och trots att förväntade skyttekungen Johan Persson varit indisponibel. Mora borde, sett till uppräknade parametrar, behöva en startsträcka, men har levererat från start.

6 Västerås

Premiärförlusten mot Almtuna var egentligen ingen stor värdemätare för Västerås, laget har alltid förtvivlat svårt i Uppsala. Därefter radade västmanlänningarna upp tre raka vinster innan det blev förlust mot Timrå, så visst har inledningen varit bra. Det vimlar av offensiv "fire power" i laget, men få har kommit igång - så det finns sparkapital att plocka av. Adderingen av Niclas Lundgren och Anton Mylläri stärker upp defensiven.

7 Södertälje

Det är svårt att veta var man har Södertälje. Potentialen är skyhög, utförandet är ibland så där. Just det där har präglat säsongsinledningen också. Laget har visat fin klass ibland, inte alls varit bra i andra stunder. 6-0-segern mot Kristianstad plus spräckta målnollor av Ludwig Blomstrand och Anton Heikkinen senast bådar gott inför fortsättningen.

8 AIK

Fått en ganska tuff start på säsongen med tre förluster på fem matcher. Har släppt in lite för många mål och varit trubbiga offensivt i fem mot fem, men har haft ett glödhett powerplay - som hållit laget ovanför ytan. AIK känns dock på uppgång av två anledningar: den starka vändningen mot Tingsryd senast samt adderingen av Max Lindholm som är en högoktanig allsvensk spelare.

9 Tingsryd

Två inledande vinster - båda mot Almtuna på hemmaplan - har följts av två raka förluster. Laget har haft fin prodution av sin förstakedja med Anton Svensson, David Gustafsson och Ludvig Elvenes, men det har varit trubbigt bakom dem, och småläninngarna skulle behöva få igång fler pjäser offensivt. Boxplay-spelet har varit uselt hittills (53,3 %), och där måste man givetvis upp.

10 Karlskoga

En tung uddamålsförlust i premiären och sedan en 1-7-stjärnsmäll mot Timrå... men Karlskoga fixade säsongens första seger senast genom att 5-2-vinna hemma mot Vita Hästen. Där levererade också "rätt" spelare när Henrik Björklund och Gustaf Thorell klev fram i produktionen, två rutinerade herrar som ska gå i bräschen.

11 Vita Hästen

Vita Hästen gjorde en solid premiär mot MODO men en slät figur senast mot Karlskoga. Däremellan spelade laget riktigt, riktigt bra mot Björklöven, men kammade ändå noll till slut (förlust med 2-3). Det har varit lite upp och ner hittills, med andra ord. Marcus Sörensen har dock imponerat stort, forwarden från San Jose Sharks har varit tonvivande både spel- och poängmässigt.

12 Kristianstad

Kurvan går inte åt rätt håll för Kristianstad, även om säsongen är ung. Den klara premiärsegern mot Väsby följdes av två uddamålsförluster (laget var bara en inprickad straff från en trea mot Västerås) innan det blev kollaps och 0-6-nederlag mot Södertälje. Offensiven har varit trubbig och toppkedjan med Joel Kellman, Fredrik Hansson och Dennis Svensson har bara snickrat ihop ett mål hittills.

13 Väsby

En stark sistaperiod mot AIK kryddad med lite medstuds (Raphaël Lavoies segermål gick via stolpen och målvakten och in) gav säsongens första seger för Väsby, och det var välbehövligt efter tre inledande förluster. Henrik Lundberg har varit grym i kassen hittills, en av ligans bästa målvakter just nu, och spelmässigt har det sett okej ut (bottennapp mot Kristianstad, dock), men offensiven måste upp ett par snäpp.

14 MODO

Okej, MODO har bara spelat två matcher, men har inte imponerat allts hittills. Laget blev rejält straffat i premiären mot Vita Hästen och hade sedan svårt att forcera ett starkt Almtuna, och båda matcherna har förlorats hemma i Fjällräven Center. Ville Nieminen är ny tränare och laget är helrenoverat så det behövs tid att mura upp en grund, men nog hade MODO önskat en bättre start, både spel- och resultatmässigt.