Gästkrönika: "Äta flest pannkakor till lunch..."

21 april 2019 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Snart ska årets Guldtröjan-vinnare koras - och den här veckan skriver Marcus Björk om sitt hockeyliv, viljan att vinna, succéresan, hur det var att vinna Guldtröjan och om nya visioner.


Ända sedan jag var liten har jag alltid älskat att vinna.

En viktig vinst för mig kunde vara alltifrån att vara snabbare än brorsan till matbordet, till att vinna den tokviktiga spökbollsmatchen på skolidrotten i fyran. Eller alltifrån att äta flest pannkakor på lunchen till att springa snabbast till en bil och paxa framsätet.

Egentligen spelade tävlingen eller situationen ingen större roll vad det handlade om, det var bara vinsten som räknades.

Ända sedan jag var liten har jag också alltid satt upp olika mål för mig själv. Mål skapar man för att nå sin vision och visioner uppfyller man för att smaka på känslan av vinst.

Förra säsongen nådde jag en av dessa visioner.

Min hockeykarriär började vid en väldigt ung ålder i modersklubben IF Björklöven. Flyttlasset gick sedan som femtonåring till Luleå för att börja hockeygymnasiet där. I Luleå stannade jag i tre år för att sedan prova vingarna på andra sidan atlanten, i Omaha.

Det blev en snabb vistelse i Amerika och därefter flyttade jag till Haparanda för att spela en halv säsong i division ett med Asplöven HC.

Nu blev det helt plötsligt snabba puckar, tur att jag gillar det. Efter en fin halv säsong i Asplöven blev det dags att flytta ännu en gång, det går snabbt i hockey. Per Kenttä, dåvarande sportchef i Asplöven ville ha med mig i hans flytt söderut till Oskarshamn och det är tack vare honom jag fick möjligheten att skriva mitt första allsvenska kontrakt.

Min första tanke om Oskarshamn var att det skulle bli skönt att slippa snön.

Andra tanken var att allt med laget kändes rätt. Det kände jag en minut efter att vi hade träffats.

Det var något speciellt med den staden, klubben och tränarna som gjorde att hela säsongen blev en succé. Rollen som jag fick i början av säsongen passade mig som handen i handsken och jag växte varenda sekund jag var på isen. Laget som vi hade då blev som en enda stor familj och vår lagsammanhållning är något jag aldrig hade upplevt tidigare. Jag kände att min personliga utveckling exploderade vilket även resulterade i min hittills bästa säsong.

Säsongen i Oskarshamn gjorde att jag vann backarnas poängliga och även hederspriset, Guldtröjan, vilket jag inte ens hade kunnat drömma om i september när säsongen drog igång.

Att jag vann Guldtröjan betyder så otroligt mycket för mig och jag är så tacksam över det. Dock hade det aldrig gått utan alla stöttande personer i min omgivning som tillexempel mina grymma lagkamrater, tränare och framförallt min dåvarande backpartner.

Efter succésäsongen i Oskarshamn nådde jag ett av mina stora mål, att få skriva mitt första SHL- kontrakt.

1 Maj 2018 gick flyttlasset mot Örebro för att börja en ny säsong med Örebro HK.

Där spelade jag i ungefär ett halvår innan det blev överenskommet om ett byte vilket ledde till en flytt. I nuläget spelar jag för Malmö Redhawks och trivs som fisken i vattnet.

Ända sedan jag var liten har jag alltid älskat att vinna.

Idag bryr jag mig inte riktigt om jag inte äter flest pannkakor till lunch men det betyder inte att min vinnarskalle har blivit mindre. När jag var liten satt jag alltid upp mål för mig själv och den förmågan har inte blivit mindre den heller.

Inför varje säsong har jag en vision och därefter sätter jag upp mål som jag vill klara av för att nå den visionen. Jag vet att jag hittills har gjort lite av en explosionsresa men jag vet också att detta bara är början.

Marcus Björk
Tidigare Guldtröjan-vinnare och numera back i Malmö Redhawks