Weigel: "Jag har nog ligans sämsta skott"
Publicerad: 2018-07-13
Fredric Weigel byter Södertälje mot AIK till kommande säsong. Ett byte som har flera anledningar men där återföreningen med radarpartnern Anton Holm kanske var det som vägde tyngst.

Ett år ifrån varandra fick räcka.

Nu återförenas radarparet Fredric Weigel och Anton Holm igen, den här gången i AIK.

Duon sammanfördes i Södertälje under klubbens säsong i HockeyEttan och var med och förde upp laget i HockeyAllsvenskan. Under den allsvenska comebacksäsongen gick det tungt för laget som kom sist, men bra för firma Weigel och Holm som vräkte in 68 poäng tillsammans.

Holm vann skytteligan i HockeyAllsvenskan med sina 28 mål, och valde efter succésäsongen att skriva på för AIK.

Weigel stannade ytterligare en säsong i Södertälje, men nu följer han i samma spår som Holm och är klar för spel i AIK.

Att få chansen att spela med Holm igen hade stor del i beslutet.

– Så är det ju. Vi trivs bra tillsammans. Vi är två spelartyper som passar ihop, förhoppningsvis hittar vi samma kemi igen, säger Fredric Weigel till Transfercentralen.

– Jag och Anton är goda vänner och vi har träffats en hel del den gångna säsongen trots att vi spelade i olika lag. Vi har snackat en hel del om att få spela tillsammans igen.

Kände du Anton innan tiden i SSK?
– Nej, det gjorde jag inte. När vi kom till Södertälje så fick vi spela ihop nästan direkt och det blev två säsonger tillsammans. Det fungerade bra och vi har tillverkat många mål tillsammans.

Varför passar ni så bra ihop på isen?
– Dels så känner vi varandra bra och trivs tillsammans som personer, men sedan är vi två olika spelartyper som kompletterar varandra. Han är stor och kraftfull och kan göra mål, medan jag är mer kvick och en passningsspelare.

Weigel och Holm har betytt mycket för varandra.

Innan de började spela tillsammans hade de bara fått glimtar av HockeyAllsvenskan och inte lyckats ta någon prominent roll i serien. Tillsammans gjorde de succé.

– Vi har nog hjälpt varandra på traven till där vi är idag, jag tycker det är skitkul att spela med Holm, säger Weigel.

– För mig personligen var det också perfekt att få spela i HockeyEttan ett år. Jag tycker att folk har alldeles för bråttom till SHL och HockeyAllsvenskan generellt. Det viktigaste är att få spela viktiga minuter, oavsett liga. Alla tar olika vägar, men för mig var det en perfekt väg. Jag tror det var det för Anton också. Vi utvecklades under året i HockeyEttan istället för att spela tre, fyra minuter per match i HockeyAllsvenskan.

{!C}

Med tanke på duons produktion tillsammans tidigare så är kraven på radarparet i AIK stort.

Att Weigel och Holm ska ha kemin kvar tas för givet i många kretsar.

– Kemi är lite färskvara också, men jag tror vi kommer in i det fort för vi vet var vi har varandra. Sedan krävs en bra tredjelänk också.

Henrik Nyberg lirade allt som oftast med duon under SSK-tiden.

– Han är en grovjobbare, det passade oss, säger Weigel.

Vad ska ni ha för spelartyp med er?
– Framförallt någon som är stark med pucken. Det behöver inte vara den bästa passningsspelaren eller målskytten, men det ska vara en spelare som inte chansar så mycket, som håller i pucken, som skyddar pucken. Jag tycker det är roligare, vilket säger sig självt, om vi i kedjan äger pucken snarare att vi ska behöva spela försvar för mycket.

Tvingas en tredjelänk anpassa sig mycket till dig och Holm?
– Nej, absolut inte, alla tre ska vara lika delaktiga. Holm brukar ta höga slottet, sedan får vi andra anpassa oss lite efter det och hitta honom så han kan stänka dit puckarna.

Just det där med att stänka dit puckarna är Anton Holms styrka.

Fredric Weigel är servitören, men hymlar inte kring att han vill göra fler mål. Något som han lagt fokus på inför nästa säsong.

Ifjol gjorde han fem mål.

– Jag brukar göra något snyggt mål varje säsong, men det blev inget i år. Det var bara öppna mål, säger han.

– Jag är så dålig på att skjuta. Jag har nog HockeyAllsvenskans sämsta skott. Men jag ska tänka mer skott den här säsongen.

Varför?
– Det handlar framförallt om att bli svårare för motståndarna att hantera. Om jag ta skott ibland och inte bara passar så blir jag svårare att läsa och blir ett större hot.

Jobbar du på skottet?
– Absolut. Jag jobbar på att förbättra mycket, men skottet är huvudpunkten i sommar. Det handlar om både teknik och styrka.

Anton Holm kan inte hjälpa dig?
– Jo… men hans handleder är dubbel så grova som mina, så det är svårt att få till hans skott.

En återförening med Anton Holm.

En förhoppning om att bli en skarpare målskytt.

Det finns flera anledningar till att Fredric Weigel bytte Södertälje mot AIK.

– Jag kände också att jag behövde byta miljö. Testa något nytt. Jag gillar målen som AIK satt upp. Det är klart och tydligt vad man vill, säger Weigel.

– Jag trivdes jättebra i Södertälje, men jag behövde en ny röst. Uffe (Ulf Lundberg) som tränare passade inte mig. Jag behöver någon som ryter ifrån lite. Jag måste höra när jag gör något dåligt, och jag tycker inte jag fick höra det i SSK.

Du brukar ju säga vad du tycker?
– Jo, så är det.

Du är känd för att visa dina känslor också?
– Jag är en vinnarskalle och ibland kan det gå över gränsten. Jag ska försöka låta bli det där så mycket som möjligt, men jag vill så gärna vinna hockeymatcher och då brinner det till ibland.


Konkurrensen blir knivskarp på centerpositionen i AIK.

Éric Castonguay finns redan där, liksom AIK-ikonen Christian Sandberg.

– Det ser jävligt starkt ut, plus att vi har Oscar Nord som är en perfekt fjärdecenter, säger Weigel.

Hur ser du på att eventuellt få mindre istid med tanke på konkurrensen?
– Konkurrensen behövs för att utvecklas. Jag vill spela mycket men måste bevisa att jag ska spela, det passar mig bra. Jag ser det bara som positivt.

Vad ska du bidra med?
– Jag vill framförallt göra försvarsspelet lika bra som anfallsspelet. Jag vill förbättra försvarsspelet, ta jobbet hem, ta backchecken. Jag kan slarva lite med det ibland, men jag vet att tränarna i AIK kommer att vara på mig om det.

En annan sak Fredric Weigel ska bidra med: magiska passningar.

Han slog ett gäng den gångna vintern.

Bland annat en flipp från egen zon som studsade perfekt i mittzon och landade hos en framforsande Christopher Bengtsson som fick ett friläge och målade.

– Det är alltid skönt att slå sådana passningar, även om just den var en dålig flipp. Skönt att den gick hem ändå, säger Weigel.

Det kändes som en Foppa-passning…
– Haha, exakt. Sådana slår man gärna.

Får vi se sådana i vinter?
– Jag hoppas det.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson