Johnson: "Min bästa start på seniornivå"

8 november 2019 11:00

Jonathan Johnson har haft tröga säsongsstarter två år i rad. I år är det något helt annat. MODO-centern öser in poäng och har högst poängsnitt av alla i HockeyAllsvenskan.


Vem har bäst poängsnitt i HockeyAllsvenskan?

Svaret: Jonathan Johnson i MODO (i alla fall bland spelarna som spelat hela säsongen, lagkamraten Adam Tambellini är strået vassare men har bara spelat åtta matcher).

Johnson ligger tvåa i poängligan med sina 26 poäng på 16 matcher.

Det innebär ett poängsnitt på 1,63 poäng per match - därmed är han vassare än poängligaledaren Albin Lundin som har en poäng mer men som också spelat en match mer.

Om snittet håller i sig så stämplar Johnson in på 84 poäng i år.

Det skulle innebära en skaplig putsning av det allsvenska rekordet på 77 poäng.

– Oj, men det blir inte lätt att hålla samma snitt, säger Jonathan Johnson.

Vadå, du spelar ju i ett lag som vinner mycket, då är det enklare att hålla i en produktion... eller?
– Jo, så är det absolut, men det gäller att ha lite flyt också.

Kontinuiteten imponerar, du har gjort poäng i femton av sexton matcher?
– Som sagt, det gäller att ha lite flyt, få en touch på någon puck så det blir mål. Men visst, det känns väldigt bra hittills, jag har fått spela i en bra kedja och det underlättar.

Ödmjukheten är - som svaren antyder - total hos Jonathan Johnson.

Att han kan producera i HockeyAllsvenskan är ingen överraskning. 26-åringen har svarat för 39 respektive 37 poöng de senaste säsongerna.

De säsongerna har dock en gemensam nämnare: en svag start och en stark avslutning.

För två år sedan i Troja startade Johnson med tio poäng på de 25 första matcherna, och avslutade med 29 poäng på 27 matcher.

Ifjol i MODO startade Johnson med nio poäng på 20 matcher, och avslutade med 28 poäng på 32 matcher.

– Det här är nog min bästa start någonsin, i alla fall på seniornivå, säger Johnson.

Vad är då förklaringen till att det går bättre från start i år?

En är omgivningen. Där har han hittat rätt från start i år. Så har det inte varit de två senaste åren.

Efter en trög start i Troja för två år sedan hamnade Johnson runt jul i en kedja med Nicolai Meyer och Sebastian Benker, och den trion klickade, spelade hela våren tillsammans och öste in poäng. Samma sak ifjol, Johnson hoppade runt under hösten men vid jul parades han ihop med Patrik Karlkvist och Joakim Hagelin, och den trion var stekhet under våren.

I år har Johnson hittat kontinuitet direkt i en toppkedja. Patrik Karlkvist har han spelat med hela tiden, och i åtta matcher även med Adam Tambellini.

– Jag och Karlkvist har byggt kemi sedan tidigare. Sedan har vi haft lite olika tredjelänkar i år, men spelat med Tambellini när han inte varit avstängd. Det är klart att det underlättar för mig att spela med samma spelare, säger Johnson.

– Tambellini är en skicklig spelare. Han har ett bra skott, det är det som sticker ut, men han kan spela fram pucken också. Det är det som gör vår kedja vass, alla tre blir ett hot med både skott och passningar. Vi kompletterar varandra bra.

Senast gjorde både Karlkvist och Tambellini hattrick, det är inte varje dag man spelar med två hattrickskyttar?
– Nej, verkligen inte. Det har rullat på för oss tre.

Du har haft lite trögt i början innan, nu bara rullar det på, det talar ju ändå för att det kan bli riktigt mycket poäng i år?
– Haha, kanske det. Vi får se.

En annan förklaring till den starka starten är också att Jonathan Johnson gör sitt andra år i MODO - det har varit många klubbyten i karrären - och att han känner sig inkörd i lagets spelsystem.

Det var mycket nytt ifjol under nye tränaren Björn Hellkvist.

– Jag tycker själv att förra säsongen var upp och ner. Det gick inte som jag själv tänkt, i alla fall inte i början. Det tog ett tag att komma in i hur vi skulle spela. Jag lyfte under andra halvan, men kom ändå inte upp i den nivå jag kan, säger han.

En del beskriver det som en torktumlare att hamna i Hellkvist system som är ganska annorlunda, var det så för dig?
– Lite så. Det är höga krav på många saker. Var och hur man ska åka. Små detaljer som hur man ska hålla klubban när man inte har pucken. Smågrejer. Jag gillar att tänka mycket ute på isen, men jag kände väl att jag tänkte på lite för många grejer ifjol. Sådant jag inte brukar tänka på.

Alla brukar säga att man INTE ska tänka, men du tänker på isen?
– Haha, ja, jag försöker se hur situationerna ska komma, vad som kommer hända, och ligga något steg före. Med ett nytt system ifjol så blev det lite för mycket. Jag ville göra allt rätt, men glömde av vissa saker eftersom det blev för mycket. Det var en helt annan känsla att komma till säsongen i år. Jag kände direkt att saker och ting satt i ryggmärgen och att det bara var att tuta och köra. Det har underlättat mycket i starten.

Bra kemi direkt, andra året i samma klubb, inkörd i spelsystemet... allt har fallit på plats?
– Ja. Jag vet hur vi spelar, vet hur vi tränar, känner klubben... det är nog en blandning av allt att det blivit en så här bra start. Nu gäller det bara att hålla i.

Upplevelsen var att MODO hade ett brett lag ifjol.

Årets lag är dock ännu bredare med kompetens.

Något som gör att ingen kan ta något för givet.

– Det spelar ingen roll om någon har en sämre dag, det finns alltid någon annan som kan steppa in, säger Johnson.

– De spelarna vi fått in är kanske lite spetsigare offensivt än de som var här ifjol. Vi har många spelare som kan leverera framåt. Det gynnar vår lag. Det är alltid tävling om speltiden. Mot Västervik nyligen så kom inte jag och min kedja upp i nivå och då fick vi också väldigt lite speltid, så det gäller verkligen att vara på tå hela tiden.

Hur är det att ha producerat så mycket och sedan få reducerad istid?
– Man känner ofta själv om man varit bra eller mindre bra. Vi var inte på den nivå vi kan i den matchen och då får man sitta, det är inget konstigt med det. De som är bäst ska spela. Det gäller bara att bita ihop och lyfta sig så man förtjänar istiden igen.

MODO går som tåget just nu.

Laget har tagit nio (!) raka trepoängare.

– Det var lite upp och ner i början, men sedan har vi börjat få ordning på våra specialteams och efter det så har alla vinster kommit. Vi har lyft både vårt boxplay och powerplay. Det är extremt skönt när det går så bra för hela laget.

Är det nu det lyfter för MODO som klubb?
– Jag hoppas det. Kan vi hålla i det som vi har nu hela säsongen så kan det sluta med något riktigt bra. Vi kommer förmodligen inte att vinna alla matcher, men kan vi bara hålla i spelet och ta rätt steg som lag så kommer det här bli riktigt bra.

På lördag väntar en riktig värdemätare.

Rivalmöte mot Björklöven där serieledningen dessutom ligger i potten.

– Man vill bara att den där matchen ska starta. Här och nu. Fullsatt, derby och toppmatch. Att det är ettan mot tvåan ger det en extra krydda. Det kommer bli en fantastisk match.