Engvall: "Klart jag har extra press på mig..."

18 juni 2022 09:30

Kevin Engvall är klar för Mora och nu berättar han om klubbvalet, storebrorsans inflytande, konkurrensen, debutmålet i HockeyAllsvenskan och förväntningarna.


Pierre Engvall fick sitt stora genombrott i Mora.

Forwarden kom till dalaklubben 2015, gjorde en fin debutsäsong, exploderade under andra året (40 poäng på 50 matcher) och var med och spelade upp Mora i SHL. Efter en vinter i HV71 så skrev han på ett avtal med Toronto Maple Leafs där han nu etablerat sig som solid NHL-spelare.

Nu kommer nästa generation Engvall till Mora med ambitionen att göra samma resa.

Kevin Engvall, sex år yngre än storebror Pierre, är nämligen klar för spel i dalaklubben.

– När Mora hörde av sig kändes det som ett självklart val. Pierre har berättat mycket bra om klubben. Han hade en bra tid där och utvecklades mycket. Vi är ganska lika till spelstilen, så jag tror det här kommer passa mig utmärkt, säger Kevin Engvall.

Det känns som Pierre har stor del i klubbvalet?
– Jo, det blir ju så, han hade en bra tid där och när de hörde av sig var det inte mycket att tveka om.

Med tanke på Pierres framgångar i Mora så lär det finnas höga förväntningar på dig... känner du av det?
– Det är klart att jag får lite extra press på mig. Alla vet vad Pierre gjorde i den här klubben och att han gjort sig ett namn i NHL nu, och det finns säkert många som tror eller hoppas att jag ska göra något liknande. Jag fokuserar dock inte på det. Jag ska försöka ha kul och bli lite bättre varje dag. Det gäller att kämpa och aldrig ge upp, det har Pierre sagt många gånger.

MÅL I HEMMADEBUTEN

19-åringen är liksom storebror en Troja Ljungby-produkt. Medan Pierre lirade sina juniorår i Frölunda så gjorde Kevin sina juniorår i Rögle.

Gångna vintern matade han in 35 poäng på 33 matcher i J20 Nationell, var ombytt i fem SHL-matcher och lirade även tre matcher i HockeyAllsvenskan med Kristianstad.

– Jag tog stora kliv den här säsongen. Jag fick väl bara spela runt åtta minuter totalt i SHL. Även om det är tråkigt att sitta på bänken så lärde jag mig av det också. Det var mycker se och lära, säger han.

– Matcherna i Kristianstad var nyttiga. Jag hade bara spelat juniorhockey innan dess och det var en omställning, men jag kom in i det mer och mer för varje match. Jag tycker att jag klarade av hockeyn och det gör att det känns som att jag har det som krävs för att bli en allsvensk spelare.

Han gjorde mål i hemmadebuten med Kristianstad. Inte vilket mål som helst, heller. Forwarden tryckte in matchvinnande 3-2 mot AIK med bara två och en halv minut kvar i en match som KIK till slut 4-2-vann.

– Riktigt häftigt. Kul att jag fick förtroendet att spela i slutminuterna och att jag lyckades ta vara på det.

Inhoppen i Kristianstad gav mersmak och kommande säsong hoppas Kevin Engvall etablera sig i ligan. Han är dock medveten om att konkurrensen är knivskarp i Mora som har en vass uppsättning forwards att tillgå.

– Det finns många bra spelare som gjorde det bra i fjol och som stannar kvar, men jag ska in och konkurrera om platserna. Jag ska göra mitt bästa, säger han.

"ÄR EN OFFENSIV SPELARE"

Storebror är ju en dynamisk spelare som är lika nyttig i både en första- och fjärdekedja, är du samma typ?
– Det skulle jag säga, det gäller att göra det hårda jobbet varje dag, anpassa sig till rollen och hitta kemi med sina lagkamrater.

Under sommaren blir det fysträning med brorsan.

– De två, tre senaste åren har vi kört sommarfysen tillsammans. Det skiljer ganska många år mellan oss och han har alltid varit en förebild och en person jag haft respekt för, men de senaste åren har vi också kunnat träna tillsammans. Han har lärt mig oerhört mycket. Han har gjort en häftig resa så det är bara att ta lärdom, säger Kevin.

– Jag vet vilket jobb han lagt ner, hur han kämpat, hur han fortfarande lägger ner tid för att bli bättre. Han är inte klar med sin utveckling ännu.

Du är inte klar med din utveckling heller... hur ser förväntningarna inför kommande säsong ut?
– För mig handlar det om att erövra så mycket speltid det bara går och hjälpa laget med mina styrkor. Jag ser mig själv som en offensiv spelare och vill in och bidra. Vi har inte snackat så mycket om min roll ännu, men jag vet att Mora ser mig som en snabb och offensiv spelare som kan skapa mycket. Jag tror jag kan passa bra in i lagbygget.

» Transfercentralen 2022