Beslut: Nikolai Skladnichenko stängs av fyra matcher

25 februari 2020 16:00

Nikolai Skladnichenko, Kristianstad, stängs av fyra matcher för en "checking to the head" i matchen mot MODO.


BESLUT

Efter match penalty i match mellan MODO Hockey och Kristianstads IK, HockeyAllsvenskan, den 21 februari 2020, åläggs Nikolai Skladnichenko, Kristianstads IK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

Avstängning fr.o.m. den 22 februari 2020 t.o.m. den 6 mars 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Avstängningen bedöms motsvara fyra matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Nikolai Skladnichenko samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Efter 43:07 driver KIK spelaren mot MoDo backen som har pucken. Efter att modo spelaren slagit iväg en passning fullföljer KIK spelaren den påbörjade tacklingen. Tacklingen tar i huvudet på modo spelaren i en uppåtgående rörelse som också är från blindside.

Nikolai Skladnichenko har uppgett följande. Mitt mål är att tackla honom i bröstet och jag anser att min tackling tar klockrent i bröstet. Vilket även framgår av de reprisbilder jag sett i efterhand. Med anledning av ovan kräver vi att spelaren ska frias och att den automatiska avstämningen på en match upphävs då det uppenbart inte är en checking to the head. Vidare kan tilläggas att spelaren spelade vidare efter smällen och att anmälaren David Bergman inte såg händelsen på isen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Nikolai Skladnichenko gjort sig skyldig till en bestraffningsbar huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fyra matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Tacklingen utdelas med en uppåtgående rörelse på en spelare som befinner sig i en utsatt situation
– Skaderisk

SITUATIONEN