Frycklund: "Jättekul att komma tillbaka"

9 januari 2022 13:00

Västerås toppcenter Mikael Frycklund berättar om poängproduktionen, misslyckade tiden i Linköping, kemin i kedjan, klubbens satsning och säsongen så här långt.


Mikael Frycklund vände hem till Västerås för att hitta sig själv igen.

Det känns som han gjort det.

VIK-centern toppar hela HockeyAllsvenskans poängliga med sina 35 pinnar och blev i torsdags utnämnd till månadens spelare i december där han också var poängkung med sina femton poäng på tio matcher.

– Det har varit jättekul att komma tillbaka till Västerås, säger Mikael Frycklund.

– Jag har kämpat på ordentligt och det har gått bra. Samtidigt kan jag inte säga att jag är helt nöjd, jag kan ännu bättre och vill ännu mer.

Vilken poängproduktion du haft?
– Poäng är inte speciellt viktigt för mig och hade du frågat mig om poäng inför säsongen så hade jag inte brytt mig för fem öre. Mitt fokus i år handlar om att må bra som människa och kunna lägga 110 % fokus på hockeyn. Jag ville ha en ärlig chan att göra det som jag är bra på. Det innebär att jag ska göra poäng, men från början handlade det om att hamna på en bra plats och må bra, och nu när jag är där går det tänka lite mer på poäng och det är kvitto på att det jag gör fungerar.

De två senaste säsongerna har annars inte varit någon munter historia för Frycklund.

28-åringen fick tidigt chansen i A-laget i moderklubben Västerås, men fick aldrig det riktiga lyftet. Han flyttade runt en del, gjorde allsvenska sejourer i Asplöven, Tingsryd, och MoDo, innan han komm tillbaka för en tredje sejour i VIK 2018, och då lossnade allt. Frycklund matade in 43 poäng på 50 matcher och var en av HockeyAllsvenskans främsta centrar.

Det öppnade upp dörren till SHL.

Tillvaron där blev dock aldrig vad han tänkt sig och efter två misslyckade år i Linköping så skrev han i våras på för Västerås igen, hans fjärde sejour i moderklubben.

– Det fungerade inte i Linköping. Mycket hände även vid sidan om isen som vände upp och ner på livet. Jag kom in snett från början och hamnade i en uppförsbacke. När man väl hamnat i ett fack är det svårt att ta sig därifrån. Jag försökte verkligen, speciellt år två, men det kändes inte som det spelade någon roll vad jag gjorde då, jag kom ingenstans, berättar Frycklund.

– Jag har mina styrkor i offensiven, ska vara en offensiv center, och det är klart jag fick en tankeställare när jag hamnade som ytterforward i en fjärdekedja i Linköping. Satt jag inte som extraforward eller var placerad på läktaren så var det knaper speltid. Plus en del skador på det. Jag började fundera på vad jag ville med min hockey egentligen.

Vad vill du med din hockey?
– Jag vill vara center, jag vill spela powerplay. Det är mina styrkor. Jag är trygg och lugn med pucken, jag vill driva spelet framåt. Det är precis det jag fått göra i Västerås nu, jag trivs väldigt bra. Det känns helt rätt att ha kommit hem igen.

Frycklund leder Västerås toppkedja med skarpskytten Lukas Zetterberg och rivjärnet Marcus Bergman på kanterna.

– Vi har hittat en bra kemi. Zetterberg är en riktigt bra skytt och Bergman har både fart och kraft, säger Frycklund.

En del har till och med kännt Niklas Olausson-Pär Arlbrandt-vibbar av ditt och Zetterbergs samarbete, har du snappat upp det?
– Nej, det har jag inte hört, men jag har faktiskt tänkt på det själv. Inte så att vi ska jämföra oss med dem, men jag såg dem när jag växte upp, och några gånger när vi spelat powerplay och hittat passningar som vi inte hittat tidigare så slog det mig att det var lite som hur Olausson och Arlbrandt lirade när de slog poängrekord.

Västerås har gjort en satsning till i år.

Något som Mikael Frycklund gillar.

– Det är helt rätt i tiden. Efter resan ner i HockeyEttan så byttes det ut en del människor i klubben och de som kommit in har vekrligen lyckats, det har runnit in mer pengar och det går att satsa. När jag var ung i serien så satsade lag som Örebro, Rögle, Växjö och några till, och nu är alla de i SHL, vilket visar att det går. Vi hade våra chanser tidigare, vi var nära att gå upp, och det finns resurser och intresse i den här staden för att göra resan. Dessutom snackas det om en ny arena. Den här treårsplaynen mot SHL känns helt rätt.

Hur ser du på din roll i satsningen?
– Jag vill absolut vara med i den och har skrivit ett tvåårsavtal. Första året är lite test för både mig och klubben, vi ser var vi är på väg, men jag tror vi har bra chans att gå upp redan i år. Det krävs att vi är skadefria och har mycket medstuds, men kapaciteten finns där.

Vad säger du om lagets säsong hittills?
– Bra. Det är inte bara att trycka på en knapp och bli ett topplag på en säsong. Vi startade dåligt och var ifrågasatta, men sedan har vi blivit bättre och bättre, och jag tycker vi ska vara ganska nöjda så här långt. Det viktigaste är att kurvorna pekar uppåt. Den här klubben har gjort fina grundserier förr men inte lyckats fullt ut i kvalet, och det är slutspelet som är viktigast, det är då vi ska vara som bäst.

Västerås tar kliv åt rätt håll.

Han toppar poängligan.

Nog mår Mikael Frycklund rätt bra nu?

– Så är det ju, jag ska inte klaga, säger VIK-centern.