3 nycklar: "Transatlanterna måste lyckas"

3 september 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Kristianstad i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


TRANSATLANTERNAS INVERKAN

Kristianstad har rivit ut det mesta av fjolårets trupp och plockat in hela arton (!) nya spelare, varav fyra transatlanter som ska spetsa forwardsbesättningen.

De nya nordamerikanerna är värvade för ledande roller och det är givetvis en stor nyckel att de lever upp till förväntningarna och blir de bärande spelare som de har plockats in för att vara. Deven Sideroff, Trevor Cheek, Alex Rauter och Kristoff Kontos är fyra olika spelartyper med olika spetsegenskaper och ska inte bara värderas i antal mål och poäng, utan även i andra parametrar. Oavsett roll eller kunskaper så måste alla fyra i alla fall bidra med det som de är bäst på.

Lyckas transatlanterna så lyckas Kristianstad, är känslan.

OFFENSIVEN

Målskyttet och den offensiva produktionen har varit det stora sorgebarnet i Kristianstad de två senaste säsongerna. Laget har haft en okej defensiv, ett bra spel och skapat chanser men har haft förtvivlat svårt att trycka in trissan i nätmaskorna. Powerplay-spelet har varit otroligt blekt.

Nu har Mikael Gath byggt om mer eller mindre hela forwardsbesättningen och på pappret känns det betydligt spetsigare än tidigare. Namn på papper är dock en sak, leverans i nätmaskorna något helt annat. Nu är det upp till Gath att visa att han har en offensiv spelidé som håller.

MÅLVAKTSSPELET

Kristianstad hade magiskt målvaktsspel från Rögle-inlånade junioren Calle Clang förra säsongen. Stortalangen, som vann Guldgallret som HockeyAllsvenskans främsta junior, var inte minst omutlig i playout-matchserien mot Väsby.

Nu är Clang i SHL, och KIK får förlita sig på unga och orutinerade paret Frederik Dichow och Olof Lindbom.

Båda är oerhört lovande, men saknar erfarenhet. Dichow har aldrig spelat allsvenskt tidigare och Lindbom hade både skadeproblem och brottades med ojämnhet i Mora. Att någon i duon ska nå Clang-klass känns knappast troligt, men någon av dem måste växa ut till en pålitlig etta i HockeyAllsvenskan. Alla lag behöver bra målvaktsspel, och det är så klart en jättenyckel för KIK att någon kliver fram och verkligen äger förstaspaden.