Harju: "Jag har alltid sett upp till honom"
Publicerad: 2018-06-26
Första seniorsäsongen startade som en mardröm men förvandlades till en dröm. Nu hoppas Jonatan Harju ta HockeyAllsvenskan med storm i Karlskoga.

Första seniorsäsongen blev speciell för Jonatan Harju.

Den startade som en mardröm, men slutade som en dröm.

– Man kan säga att kurvan startade i botten och slutade i toppen, säger Jonatan Harju till Transfercentralen.

20-åringen gjorde dundersuccé med sitt Piteå i Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Han gjorde sex mål och tio poäng på tio matcher, och totalt i kvalet - med PlayOff inräknat - så blev det tio mål och 14 poäng på 15 matcher.

Kvalprestationen ledde fram till ett allsvenskt avtal med Karlskoga.

– Det gick bra under andra halvan av säsongen och i kvalet. Jag fick mer förtroende ju längre säsongen led. I Kvalserien har man många ögon på sig och nu får jag chansen i HockeyAllsvenskan, säger Harju.

– Det känns helt rätt att gå till Karlskoga, jag ser verkligen fram emot den här möjligheten.

Men säsongen startade alltså tufft.

Efter att ha spelat juniorhockey i Luleå så skrev Harju förra sommaren på för HockeyEttan-laget Piteå och var redo för sin första seniorsäsong i karriären.

En operation förstörde dock hela sommarträningen och hämmade honom hela hösten.

– Jag hade problem med ljumskar och magmusklerna och var tvungen att operera. Det drog dock ut på tiden och jag opererades inte förrän i början av augusti, så jag missade hela sommarfysen. Efter det tog det ett tag att komma tillbaka och dessutom anpassa sig till seniorhockey, så det var knackigt hela vägen fram till jul, säger han.

– Det var oerhört tufft att vara vid sidan om i början och se de andra vara på is. Sedan så formerade tränarna sina kedjor och det var inte så lätt att slå sig in och ta en plats. Jag fick en del chanser när jag kom tillbaka, men det gick inte så bra. Jag var i de lägre kedjorna och försökte jobba mig uppåt, men det gick så där.

Hur tuff var hösten?
– Det är klart att det var motigt, men jag fick bra stöttning från familj och vänner. De pushade mig att kriga på.

Öppningen kom efter jul, i AllEttan.

Tack vare några skador.

– Vi fick några skador och då fick jag äntligen chansen i en toppkedja, säger Harju.

– Jag kände att nu måste jag leverera och höja mig några nivåer, och det lyckades jag med. Jag känner att jag verkligen tog chansen. Det gick bra under våren och väldigt bra i kvalet. Jag hade lite medstuds, men det tar jag gärna.

Nu väntar en hel sommarträning till skillnad från ifjol.

Då hoppas Jonatan Harju också kunna ta en offensiv roll redan från start.

– Min förväntning är att ta en plats i laget först och främst, men visst vill jag leverera och göra poäng.

Ser du dig som en poängspelare?
– Jo, det tycker jag ändå om jag får rätt spelare runtomkring mig.

Jonatan Harju är ung, men ser sig ändå som en "late bloomer", i alla fall i junioråldern.

Det har han gemensamt med brorsan Johan Harju.

Johan är elva år äldre och etablerad stjärna i Luleå. 32-åringen har gjort över 500 matcher i SHL, har spelat VM, lirat i KHL och även testat på spel i NHL.

– Ingen av oss var med i TV-pucken som unga så vi har en lite liknande resa på det sättet. Vi var inga stjärnor som ungdomar utan har jobbat oss uppåt, säger Jonatan.

– Jag har alltid sett upp till Johan. När jag var yngre så kollade jag på hans highlights och jag har strävat efter att bli lika bra som honom.

Det skiljer ganska mycket på er åldersmässigt, har det varit speciellt?
– Han börjar bli gammal, haha. Jag har inget att jämföra med men jag har som sagt sett upp till honom. Han har varit runt mycket i världen och vi har inte setts så mycket genom åren, så vi har fått ta ikapp tiden vid jul och på somrarna. När vi båda var i Luleå så träffades vi mer.

Är ni lika som spelare?
– Det finns ganska stora likheter. Vi är stora och långa och har bra skott.

Karlskoga har gjort sig kända som en klubb som är duktiga på att utveckla spelare.

Något som hade stor del i Jonatan Harjus klubbval.

– Så är det ju. Jag pratade med några andra allsvenska klubbar men det blev aldrig något konkret. BIK känns som en bra klubb att komma till för att utvecklas, säger han.

– Karlskoga tror mycket på spelarna som de värvar, så jag känner mig trygg i mitt val. Jag ser verkligen fram emot kommande säsong.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson