Nieminen: "Får starta från botten igen"
Publicerad: 2020-09-13
#14lag14analyser: MODO har fått bygga ett mer eller mindre helt nytt lag till i år. Nu berättar nye tränaren Ville Nieminen om varför han klev upp på bänken, förväntningarna, nybygget och nyckeln till framgång.

MODO trillade ur SHL 2016 och har haft en tydlig plan att komma tillbaka till högsta ligan sedan dess, men har haft allt annat än en enkel resa.

Placeringarna under allsvenska åren: 12, 10, 6, 2.

Trenden är tydlig: det går uppåt för varje år.

Nu blir det dock en omstart som inte var helt planerad. Tränaren Björn Hellkvist valde att lämna trots tid kvar på kontraktet, och stora delar av den framgångsrika truppen ifjol är dränerad.

Ville Nieminen är inplockad som ny tränare och i truppen finns hela fjorton nya spelare.

– Jag är ny som tränare och vi har många nya spelare, så det blir att starta från botten igen. Det bara är så, men vi ska vara redo när det är dags, säger Ville Nieminen.

Den 43-årige finländaren har en framgångsrik spelarkarriär att se tillbaka på där han bland annat gjort 362 matcher i finska ligan och 385 matcher i NHL, och där han vunnit Stanley Cup med Colorado Avalanche och OS-silver med Finland. Han har även gjort korta allsvenska sejourer i både Malmö och Örebro.

Tränarkarriären inledde han 2015, direkt efter att ha slutat som spelare. De fyra senaste åren har han coachat i finska högstaligan.

– Planen var hela tiden att bli tränare. Jag hade ett break på två veckor mellan min spelar- och tränarkarriär. Jag har varit i hockeybubblan länge, varit på många platser och träffat många människor, och jag har sett så mycket… jag kände att jag ville vara kvar inom hockeyn och bli tränare, säger han.

Varför blir det Sverige nu?
– En sak ledde till en annan sak, och så blev det så här. Jag har varit i Sverige som spelare innan, i både Malmö och Örebro, så jag vet hur hockeyn är. Jag gillar den. Den är intensiv och underhållande.

Ville Nieminen är medveten om att förväntingarna är höga i MODO.

Någon målsättning vill han dock inte spika fast.

– Vi ska fortsätta ta kliv framåt, precis som klubben gjort under Björn Hellkvists ledning de senaste åren, säger han.

– Vi pratar inte om någon målsättning i tabellen, vi har bara pratat om hur vi ska spela hockey. Vi har fjorton nya spelare, och har ett stort jobb att göra.

{!A}

Ja, MODO har haft en enorm omsättning i truppen sedan i våras. Många av de bärande spelarna har försvunnit.

Unga toppbackarna Mattias Norlinder, Tom Hedberg och Victor Berglund har dragit till SHL. Hela den effektiva förstakedjan med Jonathan Johnson, Patrik Karlkvist och Adam Tambellini är borta, liksom Henrik Björklund, Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl, vilket innebär att de sex bästa poängplockarna från ifjol inte finns kvar. Lägg till att rutinerade Oscar Hedman och Johan Forsberg lagt av.

Det blir ett nytt MODO i år.

– Jag ska inte säga att vi startar från noll, men som jag sa innan så startar vi från botten. Vi får jobba hårt för att ta oss uppåt, bit för bit. Vi har många nya killar som känns spännande, som har chansen att ta kliv framåt och som kan få sina genombrott, men vi får låta det ta lite tid, säger Nieminen.

– Just nu handlar det om att bygga grunder och utveckla spelare, och det tror jag alla lag håller på med vid den här tiden på året.

Vad är nyckeln för er?
– Laget. Hockey är ett lagspel och det är laget som ska leverera.

Kommer MODO spela annorlunda i år?
– Jag har inte varit här innan och har inget att jämföra med. Men visst, det är klart att det blir ändringar, så blir det ju med en ny tränare. Jag tycker inte man ska jämföra för mycket heller. Varje säsong har sina egna historier.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson