Power Ranking: "En helt perfekt vecka"

20 oktober 2020 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Karlskoga (+9)

Det höjdes en del frågetecken efter den tuffa säsongsinledningen, men den gångna veckan - som var helt pefekt - visade Karlskoga att värmlänningarna med största sannolikhet blir att räkna med i vinter också. Tre raka vinster, tre raka nollor och imponerande målskillnaden 13-0. Både Tim Juel (två nollor) och Stefan Stéen (en nolla) har levererat i kassen, och framåt har rutinerade trion Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Tor Immo öst in poäng. Hetast i ligan just nu.

2 Björklöven (-1)

Vilken start storfavoriten Björklöven fått på säsongen. Umeå-laget har tagit full pott hittills, och vid sidan om den imponerande 9-1-viktorian mot Västerås så blev det också en knapp 3-2-vinst mot Västervik efter ett avgörande mål i slutminuterna. Bredden är alltjämt talande för Per Kenttäs lagbygge, det är många spelare som levererar. Hela femton spelare noterades exempelvis i poängprotokollet på nio mål mot VIK.

3 Timrå (-1)

Efter starka 4-1- och 7-1-vinsterna mot Karlskoga och Västerås så kom 1-3-torsken mot Tingsryd lite som en blixt från klar himmel, men sedan radade laget upp två vinster till efter starka tredjeperioder: 5-2 mot Vita Hästen och 4-2 mot Kristianstad. Laget gör mycket mål (nio mål två senaste) och släpper in få mål (fyra på två senaste). Stjärnorna levererar framåt också, inte minst Jonathan Dahlén som gjort tre poäng per match i de fyra senaste kamperna han spelat.

4 Tingsryd (+5)

Tingsryd har varit en positiv överraskning i inledningen av säsongen med fyra segrar på sju matcher. Den gångna veckan blev det segrar mot formstarka Timrå och Mora, samt förlust i en tajt match mot Södertälje. Toppkedjan med Anton Svensson, David Gustafsson och Ludvig Elvenes har gett Taif ett offensivt vapen som man saknade ifjol. Andreas Ljunggren har också varit grym i kassen och storspelade mot både Timrå och Mora.

5 Mora

En straffvinst borta mot Södertälje och en hemmaförlust mot Tingsryd blev veckans facit för Mora, som därmed dippade lite mot den fina starten. Ett problem ifjol var att toppduon Johan Persson och Daniel Ljunggren var för ensamma i produktionen, och den tendensen syns nu också där radarparet kombinerade in fem poäng, och hela laget i övrigt åtta poäng. Skadan på målvakten Olof Lindbom, som startat hösten bra, kom inte lägligt.

6 AIK (+2)

AIK spelade inga matcher den gångna veckan, men avancerar ett par platser efter flera andra lag förlorat på slutet. Laget har startat säsongen med sex poäng på fem matcher och vann mot Tingsryd senast det var match, och det känns som att formen är i antågande efter en halvknackig start. Återstår att se vad över en veckas uppehåll gjort med lagets spel och form...

7 Södertälje

Södertälje fortsätter att blanda och ge, men kanske har hittat rätt i kedjan med Lukas Vejdemo, Nick Olesen och Ludwig Blomstrand som låg bakom alla mål i 3-2-segern mot Tingsryd. Innan den segern hade SSK fem förluster på sex matcher, så det är svårt att sia om var formen är på väg egentligen. Klart är i alla fall att någon av målvakterna måste steppa fram och att det behövs mer produktion än från Vejdemo-enheten.

8 Västerås (-2)

Var har vi Västerås formmässigt? Det är svårt att svara på. Laget blev brutalt straffat mot Timrå (1-4) och Björklöven (1-9), men lyckades sedan ta en 3-2-seger mot rivalen Almtuna. Det krävdes en felpassning i egen zon av Almtuna för att Lukas Zetterberg skulle få chansen att pricka in avgörande 3-2, så det var inga breda marginaler - men den segern betyder säkert mycket för västmanlänningarna efter de tunga förlusterna innan dess. Har sämst corsi-statistik i hela ligan, vilket är oroande.

9 Vita Hästen (+2)

En 3-1-vinst borta mot Almtuna följdes av en 2-5-förlust mot Timrå, och i den sistnämnda matchen tappade Vita Hästen allt i den tredje perioden. Spelschemat har varit tufft hittills, laget har förlorat tre av de fyra senaste matcherna men det har varit mot formstarka topplag som Björklöven, Karlskoga och Timrå, där man ändå spelmässigt gjort det bra under perioder. Marcus Sörensen är glödhet, men det är fler spelare som behöver upp i den offensiva produktionen. Fått ett tungt tapp i Patrick Blomberg.

10 Almtuna (-6)

Noterade dubbla förluster under veckan som gick, dels hemma mot Vita Hästen, dels borta mot Västerås. Inga stora marginaler, men offensivens trubbighet har varit ett tydligt tema i de matcherna. Emil Berglunds klubba svalnade helt, exempelvis, och nog går det kräva mer produktion av virvelvinden Tim Söderlund. Viktiga matcher framöver som ska svara på frågan om Almtuna överpresterat i inledningen, eller om det är en tillfällig svacka...

11 Väsby (+2)

Efter en svidande 0-5-förlust mot Karlskoga så svarade Väsby för en imponerande vändning från 1-3-underläge till 4-3-seger mot Västervik senast. Senaste segern lär höja moralen ett par snäpp hos nykomlingen som annars fått en tuff start i ligan. En nyckel inför fortsättningen är att få igång fler i offensiven, exempelvis Sebastian Bengtsson som alltjämt är mållös.

12 Västervik (-9)

En tuff vecka för Västervik resultatmässigt. Laget hade en 3-1-ledning mot Väsby, men tappade till uddamålsförlust, och sedan gjorde man en bra match mot Björklöven men uddamålsföll efter ett sent baklängesmål. Det som kunde blivit tre, fyra poäng blev istället noll poäng. Känslan är ändå att Västervik gör många saker bra, men att marginalerna sannerligen grinade emot den här veckan.

13 MODO (+1)

Nej, det har inte lossnat för MODO ännu. Visst, 6-4-vinsten mot Kristianstad var första segern, men dessförinnan var det enbart Anthony Peters som räddade en pinne borta mot skåningarna, och sedan blev det en svidande 0-4-torsk mot Karlskoga. Förväntade poängsprutor som Aleksi Heponiemi (noll mål), Mikkel Aagaard (noll mål) och Filip Sveningsson (ett mål) har inte alls levererat i paritet med förväntningarna. Offensiven överlag har varit trubbig, och det skjuts alldeles för lite.

14 Kristianstad (-2)

Spelmässigt helt okej, men offensiven och powerplay hackar betänkligt. Hann med tre matcher i veckan där det blev en övertidsvinst mot MODO och dubbla bortaförluster, men nog borde KIK tagit tre pinnar i hemmakampen mot MODO med tanke på att det avlossades 57 (!) skott på mål. Offensiven måste spetsas, helt enkelt. Joel Kellman har satt ett par kassar nu, men spelare som Kalle Miketinac, Fredrik Hansson och Johan Lundgren har mycket mer produktivitet i sig än de visar just nu.