Lindbom: "Han såg likheterna på en gång"
Publicerad: 2019-06-14
Han är bara 18 år men har redan samlat ett gäng medaljer på hög. Nu hoppas Olof Lindbom att allsvenskt spel med Mora ska ta honom till JVM.

En ny Henrik Lundqvist eller en ny Samuel Ersson?

Kanske både och?

Okej, vi ska inte sväva iväg, men när det gäller Moras nye keeper Olof Lindbom så finns det paralleller till både Lundqvist och Ersson.

18-åringen draftades av New York Rangers för ett år sedan. När han var i New York för att visa upp sig så hann han knappt äntra isen innan målvaktstränaren Benoît Allaire drog på smilbanden.

– Han har jobbat med Henrik Lundqvist i tretton år och tyckte jag såg likadan ut i mitt rörelsemönster. Han skrattade i princip direkt när jag gick ut på isen, han såg likheterna på en gång, säger Olof Lindbom.

Det kanske är oundvikligt att jämföras med "Henke" om man kommer som svensk målvakt till Rangers?
– Kanske. När jag blev draftad så började media skriva om nästa svenska målvakt som skulle komma till New York och med tanke på det som Henrik har gjort så kanske det skapas vissa förväntningar. Annars är det inget jag tänker på. Jag vet inte vad Rangers har tänkt heller. De draftade mig av någon anledning, kanske gillar de att jag har samma rörelsemönster som Henke, haha.

Har Henke varit en förebild?
– Jag tror Lundqvist varit en idol för alla nya svenska målvakter. Han är den bäste vi haft.

Vad är då parallellen till Samuel Ersson?

Ersson var ju junioren som kom från Brynäs till Västerås inför den gångna säsongen och gjorde lika stor som oväntad succé. Han vann Guldgallret som HockeyAllsvenskans främsta junior, vann Guldtröjan som både ligans bästa målvakt och ligans MVP, var förstemålvakt i JVM och fick även chansen att debutera i Tre Kronor under de VM-förberedande landskamperna.

Ja, parallellen är att Lindbom har förutsättningarna att göra samma resa.

– Jag känner ingen press bara för att juniormålvakter som Samuel Ersson och Adam Åhma lyckades ifjol, jag tycker bara att det är kul. HockeyAllsvenskan är en bra liga som hjälper och släpper fram unga målvakter. Visst blir det press på mig också, det gäller att prestera, men att ha press på mig är inget nytt. Det har man alltid som målvakt. Jag är alltid hårdast mot mig själv.

Talangen har redan visat att han kan prestera på hög nivå. Blott 18 år gammal har han fått börja fundera på att bygga ut prisskåpet där hemma:

Han har vunnit J18-guld med Djurgården.

Han har vunnit VM-guld med U17-landslaget.

Han har vunnit en VM-bronsmedalj i U18-landslaget.

Han har vunnit en SM-bronsmedalj i J20 SuperElit med Djurgården.

Imponerande, minst sagt.

– Det känns som jag haft lite tur och spelat med bra spelare, men samtidigt känns det som jag alltid lyckats prestera i de viktigaste matcherna. Som i slutspel. Det är en styrka som jag har. Jag lyckas spela mitt bästa spel i slutet av säsongerna och när det gäller som mest, säger Lindbom.

Du blev utsedd till U18-VM:s bästa målvakt ifjol?
– Det var häftigt. Vi hade bra försvarsspel i hela turneringen.

Tanken med sejouren i Mora är, förutom att hjälpa laget att vinna matcher, att erövra en målvaktsbiljett till JVM. Lindbom har inte spelat i juniorlandslaget ännu, men var ett namn som fanns med i diskussionen inför JVM redan den gångna säsongen.

– Jag var uttagen till en förturnering inför förra säsongen, men kunde inte vara med på grund av en skada. Sedan skadade jag mig i andra seriematchen med Djurgården, en hjärnskakning, och var borta i elva veckor, så då försvann ju alla eventuella chanser, säger Lindbom.

– Det gick bra andra halvan av säsongen ifjol och nu är jag hel och frisk, så inför den kommande säsongen så är helt klart ett av huvudmålen att få spela JVM.

Du spelade ändå i J20 ifjol, kändes JVM realistiskt redan då?
– Tomas Montén har varit öppen med att man kan spela JVM även om man spelar i J20 SuperElit. Ifjol tänkte jag inleda i J20 och sedan kanske bli utlånad en tid och testa seniorspel, men så kom hjärnskakningen och jag fick lugna mig lite. Nu efter säsongen kände jag att det var dags för nästa steg och då var HockeyAllsvenskan bästa alternativet.

Olof Lindbom berättar att den skadefyllda hösten ifjol gjort honom till en bättre målvakt.

– Det var en tuff tid och jag fick lära mig mycket om mig själv. Jag började bland annat ta hjälp av mentala coacher och tycker att jag växte mentalt. Det jobbet hjälpte mig tillbaka. Jag har ett större lugn nu, tycker jag.

Målsättningen i Mora är enkel.

– Jag vill spela många matcher, säger Olof Lindbom.

– Mora är en klubb som i mina ögon ska spela i SHL, och vi ska vara med där uppe och slåss. Det viktigaste av allt är att laget vinner matcher.

Varför just Mora då?
– Jag åkte dit och fick ett bra intryck. Jag fick en bra känsla och kände att det var mitt bästa alternativ.

Du och Isak Wallin, 21 år, blir ett väldigt ungt målvaktspar?
– Så är det, sedan vet jag inte vad det betyder. Jag har träffat Isak och det är en bra kille, och jag har fungerat bra med alla målvakter jag haft som kollegor innan och tror att det här blir kanon också. Nu ser jag bara fram emot att säsongen ska dra igång.

» Transfercentralen - full koll på silly season

Jonas Gustavsson