Johansson: "Vår målsättning är solklar"
Publicerad: 2016-09-03

14 LAG PÅ 14 DAGAR: MODO är nya i HockeyAllsvenskan men hymlar inte med att målsättningen är att ta sig tillbaka till SHL så fort som möjligt. 

I våras, efter en sju matcher lång matchserie mot Leksand, stod det klart att MODO spelar i HockeyAllsvenskan den här säsongen. Klubben, som vann SM-guld 2007, hymlar dock inte med att man ska tillbaka till SHL så fort som möjligt. 

– Målsättningen är solklar, vi ska tillbaka till SHL. Vi ser med tillförsikt fram emot det här men är också ödmjuka och vet att det är en lång resa. Men vi måste sätta mål som är höga, vi tycker inte det är orealistiskt. Sedan har vi ett riktigt bra lag, säger tränaren Andreas Johansson. 

– Det här blir en spännande säsong och ett nytt avstamp för föreningen där många unga spelare och egna talanger kommer få chansen. Att som tränare få jobba med så mycket ungdomlig entusiasm är intressant.

Degraderingen har inneburit att i princip alla spelare från förra säsongen försvunnit och årets lagbygge fick konstrueras med blanka blad. Fem spelare som fick kontinuerlig SHL-istid ifjol är kvar, sedan har klubben plockat upp ett knippe juniorer, fått in några hemvändare och kryddat med några allsvenska toppspelare. 

– Vi har tittat ganska brett när vi satt ihop laget, men nummer ett för oss har varit att hitta rätt karaktärer. Vi har varit väldigt noga där och det var därför det tog lite tid att sätta det nya laget också, säger Johansson.

– Vi har plockat in flera spelare som vi inte tycker har kommit i närheten av sin fulla potential. Att de inte fått till det handlar om dem själva, men också miljöerna de varit i. Vi har fantastiska förutsättningar med allt rumtomkring, så vi känner att vi kan ge alla möjligheter till de spelarna vi har att bli bättre. 

Andreas Johansson och assisterande tränaren Fredrik Olausson valde att stanna i klubben trots degraderingen. Det gjorde också veteranerna Oscar Hedman, 30, och Byron Ritchie, 39.

– Det är viktigt med rutin och det var skönt att de ville vara kvar. Oscar och Byron får en viktig uppgift i att driva laget både på isen och i omklädningsrummet. Att ha sådana killar som går i bräschen blir viktigt för våra unga spelare. 

Ni lyfter också upp många juniorer och unga talanger?
– Där är vi bra rustade. Vi har en uppsjö av landslagsspelare och många som varit stabila i landslaget. De som är bra nog kommer att få spela och jag är absolut inte rädd för att släppa fram dem. 

Med sin historik och bakgrund så är MODO en stor förening i Sverige och matcherna mot laget kommer vara höjdpunkten för många av klubbarna i HockeyAllsvenskan. 

– Det är bara kul för oss. Kommer det mycket folk när vi spelar så får vi energi av det och det kommer göra oss bättre, säger Johansson. 

Ni spelar i för er nya och mindre arenor i år, kommer ni ha gnistan i alla matcher?
– Killarna i vår trupp är vana vid det här, så det är inget bekymmer. Vi har många som spelat juniorhockey och allsvensk hockey många gånger i de här arenorna, de har varit med och vet vad som gäller. Hockey är hockey, det finns en charm i allt. Jag kan gå till mig själv, jag har spelat i mindre arenor och jag har spelat i Madison Square Garden, det är fortfarande samma spel. Sedan är det annorlunda för oss med resorna, ifjol flög vi mycket, nu blir det mycket buss. Men det finns två val: antingen tycker man det är jobbigt eller så antar man utmaningen. Du förstår vad jag tycker att vi ska göra. 

MODO har ambitionen att vara ett spelförande lag under säsongen.

– Vi kommer bli, om det blir som jag vill, ett skridskostarkt och aggressivt lag. Vi ska vara ett lag som vill spela en positiv ishockey i den bemärkelsen att vi vill ha mycket puck och vara spelförande varje kväll. Vi vill visa passion, visa att vi brinner för att spela ishockey. Vi ska vara roliga att titta på och vi ska visa mycket spelglädje, säger Johansson.

Vad är viktigaste nyckeln för er?
– Det är att vi i laget har samma bild av vad vi ska göra. Vi måste ha samma vision, det är extremt viktigt.

Truppen

Målvakter
Jonathan Bjurö - Nytt kontrakt
Markus Olsson - Nytt kontrakt 

Backar
Jonathan Léman - Nytt kontrakt
Oscar Hedman - Nytt kontrakt 
Jesper Lindgren - Nytt kontrakt
Jesper Sellberg - NY från MODO J20
Tommy Enström - NY från Sundsvall
Axel Eidstedt - NY från HV71
Drew Paris - NY från Tingsryd

Forwards
Kristian Jakobsson - Nytt kontrakt 
David Rundqvist - NY från Karlskoga
Henrik Björklund - NY från Karlskoga
Jesper Persson - NY från Örnsköldsvik
Patrik Karlkvist - Nytt kontrakt 
Tim Wahlgren - NY från MODO J20
Oskar Stål Lyrenäs - NY från MODO J20
Byron Ritchie - Nytt kontrakt
Austin Farley - NY från U of Minnesota
Pär Edblom - NY från Björklöven
Emil Molin - NY från Idaho Steelheads
Andreas Heier - NY från Stjernen (tryout)
Lars Bryggman - NY från Asplöven (tryout)

Tränare
Andreas Johansson - Nytt kontrakt 
Fredrik Olausson - Nytt kontrakt

Förluster
Adam Reideborn, mv, Djurgården
Albin Carlson, b, Almtuna 
Erik Flood, b, Mora 
Shaun Heshka, b, Kärpät
Noah Welch, b, Malmö
Otso Rantakari, b, Tappara
Emil Djuse, b, Skellefteå 
Nichlas Torp, b, Leksand
Victor Olofsson, f, Frölunda
Ilari Filppula, f, Malmö
Gustav Possler, f, Djurgården
Linus Sandin, f, Almtuna 
Axel Ottosson, f, Björklöven
Carl Grundström, f, Frölunda 
Ludvig Nilsson, f, Timrå
Emil Pettersson, f, Skellefteå
Bill Thomas, f, Salzburg
Bobby Butler, f, Medvescak Zagreb

Jonas Gustavsson