Truppen: "Har tvingats renovera rejält"

3 september 2018 09:00

#14lag14analyser: Oskarshamn har tvingats ändra mycket jämfört med förra säsongen och ställer ett till stora delar nytt lag på isen. Här är en genomgång av Oskarshamn trupp!


Oskarshamn gjorde en stark säsong ifjol. Laget blev sjua i HockeyAllsvenskan men vann sedan hela Slutspelsserien och tog sig till PlayOff där säsongen dock tog slut mot Leksand efter en tre matcher lång batalj.

I år är det ett till stora delar nytt Oskarshamn som äntrar säsongen. Laget har en ny tränarduo och hela femton nya spelare i truppen (och då letar man efter ytterligare en eller två nya spelare...).

Här är Oskarshamns trupp:

MÅLVAKTER

65 Christoffer Rifalk
70 Adam Åhman - LÅN från HV71

Christoffer Rifalk, 22, hade en sensationell resa ifjol. Han lånades in som backup i Oskarshamn i början av säsongen när Ludvig Engsund var skadad, men skickades sedan tillbaka till Kalix. I februari valde IKO att plocka in Rifalk på permanent basis - och han tog över som etta direkt och var strålande i slutspurten och SHL-kvalet.

I höst får Rifalk konkurrera med HV71-lånet Adam Åhman, 19, som är högaktuell för JVM-spel i december.

BACKAR

6 Jesper Dahlroth - NY från Timrå
7 Isak Pantzare - NY från Borlänge
19 Anton Björkman - NY från Linköping
29 Måns Hansson - NY från Kristianstad
44 Nolan Zajac - NY från Reading Royals
47 Christian Lindberg
58 Oskar Nilsson - NY från Frisk Asker

Oskarshamn tvingas bygga om hela sin backsida till i år. Det är dock inget man valt själva: Marcus Björk, Kalle Johansson och Martin Fehérváry har försvunnit till SHL, Tom Linder har slutat och kontraktslöse Björn Karlsson rehabbar en skada.

Sportchefen Per Kenttä har plockat in två gamla Asplöven-bekantingar i Oskar Nilsson, 27, och Jesper Dahlroth, 27, för att täcka upp. De två väntas ta nyckelroller, precis som nye kanadensaren Nolan Zajac, 26.

Bakom dem är det mindre beprövat.

Isak Pantzare, 22, och Måns Hansson, 20, är inplockade från HockeyEttan-lagen Borlänge och Kristianstad, och den ifjol så skadedrabbade Anton Björkman, 19, kommer in från Linköping för att få den istid som behövs för att konkurrera om en JVM-biljett.

Den ende som är kvar sedan ifjol är junioren Christian Lindberg, 17, som bara spelade sporadiskt då.

FORWARDS

10 Nicklas Heinerö - NY från Södertälje
11 Joakim Thelin - NY från AIK
16 Arsi Piispanen
17 Jonas Engström
21 Victor Öhman - NY från Västervik
22 John Dahlström - NY från Almtuna
24 Joakim Hillding - NY från Lukko
32 Markus Modigs - NY från Vimmerby
33 Filiph Engsund
63 Robin Söderqvist
71 Filip Sveningsson - NY från HV71 J20
90 Alex Hutchings - NY från Björklöven

Oskarshamn har tappat Manuel Ågren, Joakim Hagelin och Niklas Johansson som alla spelade centrala roller ifjol, men ersättarna har gott om fina meriter, och poängspelarna känns totalt sett fler än ifjol.

Joakim Hillding, 30, är den mest meriterande värvningen. Den spelskicklige centern har sex SHL-säsonger och en vinter i finska högstaligan bakom sig, och väntas ta en ledande offensiv roll.

Victor Öhman, 26, och Alex Hutchings, 27, är också högoktaniga poängspelare på allsvensk nivå som ansluter från Västervik respektive Björklöven.

Joakim Thelin, 26, Nicklas Heinerö, 26, och fjolåets HockeyEttan-poängspruta Markus Modigs, 26, är tre andra tillskott som väntas kunna producera.

Så nog finns det spelare som kan göra poäng.

I den skaran får också finske veterancentern Arsi Piispanen, 33, räknas in och han går in på sin sjätte säsong i klubben.

Återvändande John Dahlström, 21, som spelade i klubben på lån från Almtuna ifjol men som nu är permanent IKO-spelare och junioren Filip Sveningsson, 19, som ansluter från HV71 är även de spelare med potential att göra poäng.

Robin Söderqvist, 23, fick ett stort genombrott ifjol och är en solid defensiv pjäs och står för grovjobbet bakom poängspelarna, precis som lagkaptenen Jonas Engström, 27, och energiknippet Filiph Engsund, 25.

TRÄNARE

Håkan Åhlund - NY från Pantern
Fredrik Hallberg - NY från Pantern

Björn Hellkvist valde att inte nyttja sin option på förlängning med Oskarshamn, och således blir det en ny tränarduo i IKO i år.

Håkan Åhlund, 51, och Fredrik Hallberg, 50, hade framgång tillsammans i Pantern innan Åhlund blev entledigad under säsongen ifjol. Nu återförenas tränarna i Oskarshamn, och är en samspelt duo med en tydlig spelidé.

FÖRLUSTER

Björn Hellkvist, tr, MODO
Jens Gustafsson, tr, Graz 99ers
Wictor Ragnewall, mv, Troja
Marcus Björk, b, Örebro
Martin Fehérváry, b, Washington Capitals
Linus Morin, b, slutar
Patrik Parkkonen, b, Orli Snojmo
Karl Johansson, b, Växjö
Tom Linder, b, slutar
Björn Karlsson, b, klubb ej klar
Oscar Josefsson, f, Dalen
Victor Löfstedt, f, Kristianstad
Joakim Hagelin, f, MODO
Gustav Olhaver, f, Tingsryd
Manuel Ågren, f, Djurgården
Mikael Kuronen, f, Vsetin
Niklas Johansson, f, Karlskrona

» #14lag14analyser