14 lag och 14 siffror

9 november 2022 11:00

Statistik är intressant. Vi har plockat ut en speciell statistiksiffra för varje lag som sticker ut så här i säsongsinledningen.


AIK: 6 POÄNG AV DALIBOR DVORSKY

AIK-stortalangen Dalibor Dvorsky, 17 år gammal, har spelat elva matcher och gjort sex poäng. Han har missat tre matcher, men bryter vi ner snittet för resten av säsongen så innebär det att slovaken skulle landa på 26-27 poäng. Poängrekordet för en säsong för en U18-spelare, alltså spelare under 18 år, är just 27 poäng och noterades av William Nylander 2013/14 (spelade i både Rögle och Södertälje det året).

ALMTUNA: 8 RAKA FÖRLUSTER

Almtuna är inne i en riktigt tuff trend och har förlorat åtta raka matcher. Samtliga efter ordinarie tid, dessutom. Bara sex lag har sedan ligastarten 2005 haft längre förlusttrender efter ordinarie tid, där Björklöven sitter på rekordet med femton raka förluster efter ordinarie tid säsongen 2013/14. Noterbart är att Almtuna förlorade tolv raka matcher i fjol, dock var inte alla efter ordinarie tid. Den förlustsviten (med matcher där förluster efter övertid eller straffar räknas in) var den tredje längsta i ligans historia.

BJÖRKLÖVEN: 16 MÅL AV NICK SCHILKEY

Nick Schilkey har sopat in sexton mål så här långt in på säsongen och toppar skytteligan i överlägsen stil (spelarna närmast efter står på nio gjorda mål...). 28-åringens målsnitt pekar mot 49 (!) mål den här säsongen. Målrekordet i ligan har Magnus Wernblom som sköt 37 mål för Skellefteå 2005/06. Noterbart är att Wenblom sköt sina mål på blott 42 matcher och hade ett målsnitt på 0,88 mål per match. Schilkey har just nu ett målsnitt på 0,94 mål per match. Bara sex spelare har gjort 31+ mål under en säsong sedan ligan startade 2005.

DJURGÅRDEN: 4 NOLLOR AV CARL LINDBOM

Carl Lindbom har imponerat i Djurgårdens målbur och juniorkeepern har redan hunnit hålla fyra nollor. Bara fem juniormålvakter har lyckats hålla fler nollor under en säsong och rekordet har Joakim Eriksson som höll nollan åtta gånger i Leksand 2009/10. Då har vi bara spelat en dryg tredjedel av årets säsong, alltså. Rekordet för antal nollor under en säsong har Corey Hirsch som höll nollan tio gånger för Malmö säsongen 2005/06.

KARLSKOGA: 2,0 POÄNG PER MATCH AV SEBASTIAN COLLBERG

Sebastian Collberg värvades till Karlskoga inför förra säsongen men brottades med skadeproblem. De problemen har fortsatt i år och 28-åringen har bara spelet en enda match - och då gjorde han ett mål och en assist när Karlskoga slog Almtuna med 4-2 den 14 oktober. Det innebär att han har det högsta poängsnittet i ligan i år, även om underlaget är i minsta laget.

KRISTIANSTAD: 94,4 % FÖR FILIP LARSSON

Filip Larsson har fått stort förtroende i Kristianstads målbur och har just nu en räddningsprocent på 94,4 %. Med den noteringen är han femma i ligan. Det i sig är vasst men än mer imponerande är KIK:s målvaktsspel de tre senaste åren. Det är tredje året i rad som klubben har en målvakt i toppen gällande räddningsprocent. I fjol var Frederik Dichow bäst i ligan med 93,0 % och säsongen innan dess var Calle Clang trea med 91,9 %. Målvaktstränaren Joel Gistedt gör uppenbarligen bra saker.

MODO: 20 POÄNG AV PONTUS NÄSÉN

Det är flera backar som öst in poäng i säsongsinledningen och vassast är Pontus Näsén i MoDo som gjort 20 poäng på bara 16 matcher. 26-åringen har ett snitt som pekar på 65 pinnar totalt i år, och håller han i det skulle det innebära nytt backrekord i ligan. Rekordet just nu innehas av Johan Åkerman som skickade in 61 poäng på bara 40 matcher i Skellefteå 2005/06 (Åkerman vann hela poängligan i HockeyAllsvenskan det året).

MORA: 321 SKOTT I SKOTTSEKTORN

Mora är HockeyAllsvenskans skottgladaste lag med 32,7 skott på mål per match. Dessutom är dalalaget bäst med totalt 321 skott i skottsektorn, det vill säga att Mora är bra på att hitta de riktigt bra skottlägena. Dock så har har laget dålig effektivitet och gör bara mål på 8,4 % av sina skott, vilket är den fjärde sämsta noteringen i ligan. Effektiviteten i powerplay är dock något helt annat, där gör Mora mål på 16,7 % av sina skott, näst bästa noteringen i ligan.

SÖDERTÄLJE: 2,11 POÄNG PER MATCH I SCANIARINKEN

Södertälje har i skrivande stund vunnit sju raka hemmamatcher. I höst har laget tagit 2,11 poäng per hemmamatch, ett av de bästa snitten i ligan, men framförallt en enorm kontrast från ifjol då SSK snittade 1,11 poäng per hemmamatch. Snittet har alltså ökat med en hel poäng. I fjol kom SSK näst sist i tabellen med 54 poäng, i år pekar totala poängsnittet på 97-98 poäng. Snacka om uppryckning.

TINGSRYD: 8,7 % I POWERPLAY

Tingsryd har haft problem i powerplay under hösten och effektiviteten ligger på blygsamma 8,7 %, vilket är sämst i ligan. Den sämsta noteringen i powerplay under en säsong i HockeyAllsvenskan svarade AIK för 2019/20 med en effektivitet på 10,06 %. Inget lag har således haft en effektivitet på över under tio procent under en säsong.

VITA HÄSTEN: 230 ASSIST AV MARCUS ERIKSSON

Marcus Eriksson noterade en assist i helgen och nådde därmed totalt 230 assist i HockeyAllsvenskan vilket är tangerat rekord i ligan. Både Eriksson och Conny Strömberg står nu på 230 assist totalt, och Eriksson behöver alltså bara en assist till för att bli ensam passningskung i ligan. 36-åringen har ett snitt på 0,52 assist per match, att jämföra med Conny Strömberg som hade ett snitt på 0,76 assist per match.

VÄSTERVIK: 27:28 MINUTER PER MATCH FÖR DANIEL BRICKLEY

Daniel Brickley spelar mest i HockeyAllsvenskan och snittar 27:28 minuter per match i istid. Håller han i det snittet så blir det nytt rekord i ligan. Sedan istid började mätas 2014/15 så är det Colby Sissons i Vita Hästen som noterat det högsta snittet en säsong. Han spelade 25:51 minuter per match förra säsongen.

VÄSTERÅS: 23 SKOTT UTAN MÅL FÖR SAKARI SALMINEN

Sakari Salminen har skjutit 23 skott på mål i höst utan att göra mål. Tillsammans med Södertäljes Cole Cassels, som lämnat HockeyAllsvenskan, är han därmed den forward i ligan som skjutit flest skott på mål utan att hitta målmaskorna. Den spelare som skjutit flest skott utan att göra mål är Vita Hästens back Erik Ullman som dundrat iväg 44 skott utan att måla.

ÖSTERSUND: 1,33 POÄNG PER MATCH

Östersund har fått en bra start på säsongen. Laget har spelat in 20 poäng på 15 matcher och har ett poängsnitt på 1,33 poäng. Håller laget det snittet så blir det 69 poäng den här säsongen. Det skulle vara den bästa noteringen av en nykomling i ligan sedan 2018/19 då Västerås skrapade ihop 93 poäng. De tre senaste åren har nykomlingen från HockeyEttan blivit trettonde eller fjortonde lag i tabellen.