Hemma
Pantern
PAN
Borta
Timrå
TIK

Matchguide: Björn Karlsson är tillbaka

20 december 2017 10:00

Onsdagen bjuder på fyra matcher i HockeyAllsvenskan - och bland annat så blir det comeback för Oskarshamns skadedrabbade back Björn Karlsson.


DAGENS TABLÅ

19.00 Vita Hästen - Oskarshamn, Himmelstalundshallen
19.00 Södertälje - Tingsryd, Scaniarinken
19.00 Almtuna - AIK, Gränbyhallen
19.00 Pantern - Timrå, Malmö Isstadion
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Vita Hästen mot Oskarshamn ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Sändningen drar igång redan 30 minuter innan matchstart och det blir även uppsnack från heta parallellmatcherna Almtuna-AIK och Pantern-Timrå.
» Oskarshamns tränare Björn Hellkvist gästar införstudion.
» C More-experten Mike Helber gästar Vita Hästens omklädningsrum och snackar powerplay med tränaren Jonas Johnson.
» I pauserna är det fullt fokus på kvällens fyra matcher.
» Spelarkorrarna Pontus Sjögren, Vita Hästen, och Jonas Engström, Oskarshamn, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Backen äntligen tillbaka
Björn Karlsson har haft ett skadehelvete i många år, och det har inte varit bättre i år. Oskarshamns back har missat de 15 senaste matcherna - men kommer att göra comeback mot Vita Hästen.
– Han har tränat för fullt i två dagar. Det är klart att han inte är i 100-procentig form, men när läget är som det är matchar vi in honom försiktigt, säger assisterande tränaren Jens Gustafsson till barometern.se.
Läget som Gustafsson hänvisar till är den tunna backsidan: Linus Morin är skadad, Tom Hedberg har kallats hem till HV71, Martin Fehérváry spelar JVM och Tom Linder är sjuk.
Trots ett pussel på backsidan så är det offensiven och målproduktionen som är i fokus ikväll.
– Vi har bara gjort ett mål per match de tre senaste. Målproduktionen måste upp och det har vi tränat mycket på senaste dagarna. Vi vill ha mycket puckkontroll men det måste omsättas i ett rakare spel och snabbare spelvändningar. Vi vill lägga mer tid i anfallszonen och få fler avslut. Trots att vi haft lika stort puckinnehav som tidigare så har vi skjutit betydligt färre skott, säger Jens Gustafsson till Oskarshamns hemsida.

Vill bryta två trender
AIK reser till Uppsala för att möta Almtuna och då är man ute efter dubbla trendbrott.
Dels så har AIK förlorat fyra raka bortamatcher, dels så har Almtuna vunnit fem raka matcher.
AIK-nyckeln?
– Energinivån till varandra. Att man pushar varandra och ger varandra styrka i båset och på isen. När vi har det är vi riktigt bra och ibland tenderar vi att glömma bort det. Utöver det är det som alltid skridskoåkning och kampvilja. Åker man till Almtuna måste det finnas. Spelet med puck har varit betydligt bättre sista månaden ungefär så det vill jag också att vi ska fortsätta med. När vi har det kommer vi i mer flygande målchanser som vi kan göra mål och till slut vinna på, säger tränaren Tomas Mitell till AIK:s hemsida.

Backtalangen gör debut
Tidigare i veckan gjorde Almtuna klart med Brynäs om att låna stortalangen Adam Boqvist. 17-åringen gör debut mot AIK och ersätter JVM-bortreste Gustav Lindström rakt av och går in i backpar med Jacob Ragnarsson, skriver Almtuna på sin hemsida.
Almtuna har också förlängt lånet av Erik Santesson, Kallinge/Ronneby, i två matcher till. Den förre Almtuna-spelaren spelade senast mot Tingsryd också och satte då den avgörande straffen när Uppsalalaget bärgade två poäng.
Jacob Svensson gör comeback efter skada, men däremot så faller John Dahlström ifrån. William Quist (hjärnskakning) och Lucas Sandström (avstängd) saknas sedan tidigare.

Redo för comeback
Sebastian Höglund har missat de sexton senaste matcherna, men är nu redo för comeback och kan spela för Södertälje igen. Nu handlar det bara om att ta en plats i laget också.
– Det känns bra rent fysiskt och jag är otroligt spelsugen, säger Höglund till Södertäljes hemsida.
Vid sidan om målvakten Alexander Sahlin, som missar resten av säsongen, så har SSK därmed alla spelare tillgängliga. Plus finske keepern Ville Kolppanen som är på gästspel från Rögle.
Igår meddelade klubben också att Sebastian Owuya och Hampus Olsson placeras i HockeyEttan och Kallinge/Ronneby tills vidare på grund av konkurrensen.

Letar efter formen
Vita Hästen letar efter formen. Laget har bara vunnit en av de sju senaste matcherna och bara tagit en poäng på de fyra senaste kamperna. Nu är man bara målskillnad från en negativ kvalplats.
– Det är ingen hemlighet att man faller i tabellen när man inte har tagit tillräckligt med poäng senaste tiden, säger tränaren Jonas Johnson till nt.se
– Killarna har en bra inställning, men sen är det klart att man inte får mer energi av att förlora. Sån är idrotten, då gäller det att vi sluter oss samman och hjälper varandra. Inställningen hos killarna har jag inget att klaga på. Sen är det min uppgift att se till att vi gör rätt saker och får fram den här energin, det ligger på mig att leda gruppen så vi börjar vinna matcher igen.
Läget är också tufft i truppen: Victor Lindman, Jacob Sundberg och Mattias Kalin spelar inte mot Oskarshamn, troligen inte Daniel Josefsson och Rickard Palmberg heller.

Massor av kryss
Tingsryd har spelat oavgjort sju gånger i höst. Det anmärkningsvärda? Att man spelat kryss fem gånger på de sex senaste matcherna.
Nu ställs man mot Södertälje - som spelat oavgjort fem gånger på de åtta senaste matcherna.
Massor av kryss alltså.
Taif förväntar sig för övrigt ett nytt SSK.
– Vi får inse att Södertälje är ett nytt lag sedan tränaren Mats Waltin försvann. När vi möttes i Södertälje låg de sist i tabellen, men nu känns det som ett bättre och ”nytt” Södertälje, säger tränaren Magnus Sundquist till smp.se.
Skadeläget: Victor Laz och Mikael Frycklund är långtidsskadade, Axel Levander är ett frågetecken på grund av sjukdom.

Målvakten tillbaka
Victor Brattström har vunnit två raka matcher med Timrå - men nu är Henrik Haukeland tillbaka från landslagsuppdrag med Norge och mycket talar för att han vaktar buren mot Pantern ikväll.
I övrigt i truppen så saknas Jacob Olofsson, Tobias Liljendahl och Johan Persson.
– Vi kommer att spela som vi gjorde senast, det blir inga förändringar förutom att Jesper Broeng åker med istället för Christoffer Jansson vilket innebär att vi har tolv forwards och åtta backar, säger tränaren Fredrik Andersson till st.nu.

Lånat ut två spelare
Pantern har lånat ut två spelare - en uppåt och en nedåt i seriesystemet. Backen Fredrik Styrman kommer att spela SHL-hockey med Frölunda i tre veckor medan Stefan Söder skickats till Kallinge/Ronneby i HockeyEttan i en månad.
Hur man ställer upp mot Timrå ikväll är oklart.
Malmölaget har bara tagit en trepoängare på de sex senaste matcherna, men har också kryssat tre matcher och har alltså poäng i fyra av de sex senaste.


HETA LIRARE

Panterns Sebastian Strandberg har gjort tre mål på de fyra senaste matcherna.

Timrås Jeremy Boyce-Rotevall och Vita Hästens Douglas Lögdal har gjort mål i två raka matcher.


LÄS MER

» Inför Almtuna - AIK: "Desperata från start"
» Inför: AIK
» IKO åker till Norrköping
» Nedsläpp: Ulf Lundberg inför Tingsryd
» Fredrik Andersson inför IK Pantern