Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Almtuna
AIS

Matchguide: Spelar i bortastället hemma

17 februari 2018 10:00

Lördagen bjuder på hela fyra matcher i HockeyAllsvenskan - och bland annat så väljer Oskarshamn att spela i bortatröjorna på hemmaplan.


DAGENS TABLÅ

15.15 Oskarshamn - AIK, Be-Ge Hockey Center
15.15 Karlskoga - Almtuna, Nobelhallen
15.15 Timrå - Södertälje, NHK Arena
18.00 Troja-Ljungby - MODO, Ljungby Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


VÄRT ATT VETA

Gamla hjältar hyllas
Inför matchen mot AIK så kommer Oskarshamn att hylla gamla hjältar i klubben och det två första spelarna väljs in i "Wall of Fame". Det handlar om Mikael Ekström och Göran Martinsson, skriver Oskarshamn på sin hemsida.
IKO kommer dessutom att spela matchen i sitt vita bortaställ.
"IKO kommer i matchen mot AIK att testa ett nytt grepp, nämligen att spela i det vita bortastället på hemmaplan. Fokus är på ödmjukt bortaspel med stort tålamod", skriver klubben på sin hemsida.
Oskarshamn har spelat åtta raka hemmamatcher utan att ta någon trepoängare, och laget hade fem raka nederlag totalt sett innan man lyckades bortavinna mot Tingsryd senast.
IKO trivs dock mot AIK då laget tagit åtta av nio möjliga poäng av motståndarna under säsongen.
Noterbart i truppen: både Manuel Ågren och Niklas Johansson är avstängda.

Går för sjätte raka
AIK fortsätter att vinna och ta poäng och mot Oskarshamn jagar man sin sjätte raka vinst. Laget har också poäng i arton av de nitton senaste matcherna.
Nu har man dock tappat Michael Haga som kallats hem av Mora - men däremot så ansluter nyförvärvet Mathias From.
From som fått lämna både Rögle och Södertälje under säsongen, men AIK hoppas man ska kunna få ut mer av den snabbe forwarden.
– Vi vet vad han kan sedan tidigare, vi ska försöka få ut det här tillsammans med honom i vårt lag. Det finns mycket talang där, säger sportchefen Anders Gozzi till hockeypuls.se.

Ny spelare i laget
Karlskoga har varit aktiva när det gäller truppen under säsongen och inte minst den senaste tiden. Nyförvärvet Isac Skedung debuterade senast, och i torsdags gjorde man också klart med Halmstads poängspruta Martin Pärna.
Han kan bli spelklar redan till dagens match mot Almtuna.
– Jag är en liten och snabb forward, hyfsat teknisk med ett bra skott, säger Pärna om sig själv till Karlskogas hemsida.
I övrigt annonserar BIK inga ändringar jämfört med senast, vilket innebär att Victor Berglind och Niklas Lihagen alltjämt saknas.

Debut för SHL-lånet
Almtuna valde att släppa Ludvig Nilsson till Brynäs för att få in högerfattade talangen Alexander Bjurström och han väntas göra debut mot Karlskoga.
"Alexander är en spelare vi har försökt få in hela året, han tillför fart, är irrationell och har ett bra skott. En rightare vilket vi har saknat. Vi tror att rollfördelningen i laget blir tydligare med Alexander i laget. En otroligt intressant spelare", skriver den sportsliga ledningen om nytillskottet på Almtunas hemsida.
Även backen Filip Hedberg, som plockats in från Wings, lär finnas med mot BIK.
Efter två raka förluster så har Almtuna nu vunnit två raka matcher.

Oväntad målfabrikatör
MODO har bara gjort två mål på de två senste matcherna, och båda målen har otroligt nog gjorts av normalt målblyge backen Oscar Hedman.
Samma sak pekar också på problemet i MODO just nu: offensiven behöver lyfta.
MODO har ändå poäng i sex av de sju senaste matcherna, där tre av matcherna slutat med tre poäng. Nu väntar Troja-Ljungby på bortaplan.
– Vi har stor respekt för Troja och det är ett väldigt bra lag där jag sett deras senaste matcher. Det är som vi alltid säger inför match, att vi möter bara bra lag i den här serien, säger tränaren Hans Särkijärvi till MODO:s hemsida, och fortsätter:
– Det krävs en bra prestation och det krävs att vi är bra i det offensiva spelet och vill göra mål framåt samtidigt som vi inte glömmer de defensiva direktiven som vi pratar om varje dag.
MODO saknar enbart Martin Röymark som spelar OS med Norge.

Inte spelklar ännu
Timrå gjorde klart med Michael Parks tidigare i veckan men amerikanen är inte spelklar ännu och finns inte med mot Södertälje.
Det gör inte heller Jacob Olofsson, Filip Hållander och Henrik Haukeland som är på landslagsuppdrag, samt Anton Wedin som är skadad.
– Vi möter ett skridskostarkt lag som spelar med hög press och måste flytta pucken lite snabbare bakifrån än vad vi gjorde senast. Det kommer vara nyckeln för att spela vårt spel, att vårda pucken på ett bättre sätt. Vi ska försöka spela smart och få pucken på djupet, och vi vill naturligtvis föra matcherna här hemma, säger tränaren Fredrik Andersson till st.nu.
Andersson meddelar också att nya förstakedjan med Jonathan Dahlén, Alex Lavoie och Fabian Zetterlund får fortsatt förtroende.

Saknar viktig back
Södertälje har drabbats av ett avbräck då backen Stefan Johansson, som dras med en underkroppsskada, inte kommer till spel mot Timrå. Istället följer juniorbackarna Daniel Ohlsson och Lucas Byhlin med norrut.
Även Sebastian Frantz, som gjorde debut senast, får chansen igen och han får det på Albin Sethssons bekostnad.
SSK har tre raka bortaförluster, en svit man nu ska försöka spräcka.
– Det är ju perfekt läge för oss att slå ur underläge mot serieledarna. Det ska bli riktigt kul, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.

Får tillbaka flera spelare
Troja-Ljungby har en del tunga avbräck just nu. Jens Holmström är avstängd och nu har Johan "Bois" Andersson dessutom blivit skadad.
Till matchen mot MODO får man dock också tillbaka en radda spelare: Johan Nielsen, Mattias Åkesson, Alfred Andersson och Jesper Thörnberg som alla saknades senast är nu aktuella för spel.
Troja är starka hemma där man vunnit nio av de tio senaste matcherna.
– Det är kamp om varje poäng i varje match för samtliga lag som alla har något att spela för. Vi har breddat truppen och nu blir det krig om platserna och därmed bättre träningar. Vi föll senast mot Modo och jag hoppas vår revanschlusta ska tala segerspråk, säger tränaren Pelle Svensson till smalanningen.se.


HETA LIRARE

Jonas Engström, Oskarshamn, har gjort mål i fyra raka matcher.

Fredrik Forsberg, Karlskoga, har gjort fyra mål på de tre senaste matcherna.

Éric Castonguay, AIK, har gjort poäng i sex raka matcher.

Thomas Valkvä-Olsen, Södertälje, och Jonathan Johnson, Troja-Ljungby, har gjort poäng i fem raka matcher.


LÄS MER

» Inför BIK - Almtuna IS
» AIK är IKO:s önskemotståndare
» Hans Särkijärvi inför mötet mot Troja/Ljungby
» Nedsläpp: SSK vill snuva serieledarna på poäng igen
» Fredrik Andersson inför Södertälje SK
» Inför Troja Ljungby - MODO