Hemma
Pantern
PAN
Borta
Södertälje
SSK

Matchguide: En riktig rysare väntar!

18 mars 2018 10:00

Det är dags för sista omgången i Slutspelsserien och den blir en riktig rysare med fyra lag som har chansen att ta Playoff-platsen.


DAGENS TABLÅ

15.00 Pantern - Södertälje, Malmö Isstadion
15.00 Oskarshamn - Almtuna, Be-Ge Hockey Center
15.00 Björklöven - AIK, A3 Arena
» Se matcherna på C More


LIVERAPPORTERING


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Björklöven mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Inför matchen intervjuas Roope Talaja, Björklöven, och Christian Sandberg, AIK.
» C More har reportrar på plats i alla arenor som ger intervjuer före och efter matcherna.
» C More-experten Mike Helber delar ut ris och ros från Slutspelsserien.


VÄRT ATT VETA

"Brukar hända konstiga saker..."
AIK missade chansen att sätta sig i förarsätet inför den sista omgången i Slutspelsserien efter att ha förlorat efter straffar mot Oskarshamn senast. AIK dominerade de två första perioderna men fick bara med sig en 1-0-ledning, och i den tredje perioden kunde IKO sedan kvittera.
AIK har samma poäng som ettan Oskarshamn, men sämre målskillnad, så troligen räcker det inte att slå Björklöven i slutrundan, utan IKO måste också tappa poäng.
– Vi är fullt medvetna om tabelläget och att Oskarshamn måste schabbla och om SSK vinner måste vi vinna med några mål fler. Det brukar kunna hända konstiga saker i sista omgången så vi hoppas på det, säger AIK-tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.
Nyckeln för AIK är att få igång målskyttet, man har skapat mycket i de två senaste matcherna men inte fått in puckarna.
– Det har varit lite signifikativt under säsongen att vi har gjort mycket mål men ändå lite ineffektiva. Jag tycker att vi varit det spelförande laget i alla fyra matcher i slutspelsserien men haft svårt att sätta dit lägena, säger Mitell.

Tappade övertaget
Björklöven toppade tabellen efter tre omgångar men förlorade borta mot Södertälje senast och halkade därmed ner till fjärdeplatsen.
Man är en pinne efter Oskarshamn, Södertälje och AIK, så chansen att nå Playoff lever alltjämt, men då krävs seger mot AIK samtidigt som både Oskarshamn och Södertälje tappar poäng.
– Vi får en chans till att vinna en hockeymatch och det är på söndag. De andra ska slå in sina bollar också och det är inte alltid lätt och summeringen är efter fem matcher i den här serien, precis som det var efter 52 omgångar av grundserien. Det går inte summera serien för de lag som fortfarande har chansen förrän efter söndagens match, säger tränaren Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Inget att spela för
Almtuna, som slutat sist i Slutspelsserien de två senaste åren, var avsågade från toppstriden redan efter tre omgångar i år och har således inget att spela för i slutomgången.
Ja, mer än att undvika sistaplatsen då.
Senast vann man mot Pantern efter övertid och har därmed tre poäng till godo på laget från Malmö inför slutrundan.
I sista rundan ställs man mot Oskarshamn på bortaplan - och smålänningarna har desto mer att spela för då man toppar tabellen och har chansen att avancera till Playoff.

Sitter med matchbollen
Oskarshamn har gjort en stark insats i Slutspelsserien och tagit poäng i alla omgångar. Senast 1-1-kvitterade man sent mot AIK och avgjorde sedermera på straffar - och det innebär att man är i topp inför sista omgången.
Man sitter alltså med matchbollen - man har samma poäng som tvåan Södertälje och trean AIK, men fyra respektive sju plusmål att gå på i målskillnaden, så slår man avsågade Almtuna så lär man ta Playoff-platsen.
– Det är klart att vi har ett fördelaktigt läge men det är ett jobb som ska göras och en hockeymatch som ska vinnas, säger tränaren Björn Hellkvist till Oskarshamns hemsida.
– Jag förväntar mig fullt hus med riktigt hysteriska oskarshamnare som vill detta, grabbarna är trötta nu och behöver en extra push.

"Försöka avsluta snyggt"
Pantern har förlorat alla matcher i Slutspelsserien - men kan faktiskt fortfarande undvika sistaplatsen om man tar tre poäng i sista matchen mot Södertälje samtidigt som Almtuna förlorar mot Oskarshamn, och man lyckas ta igen ett par måls målskillnad.
– Det gäller för oss att försöka avsluta snyggt. Avsluta med lite stolthet. Vi har ju ett jobb och allt vad som tillkommer därigenom, säger kaptenen Kim Johansson till Panterns hemsida.
Gästande Södertälje har fortfarande chansen att nå Playoff, så Pantern väntar sig en påkopplad motståndare i Malmö Isstadion.
– Det kommer de nog vara ja. Därför måste vi själva vara rejält påkopplade redan ifrån start. När det blir lite hårdare matcher går det undan och då är betydligt lättare att skada sig också. Därför gäller det för oss att koppla på liksom och köra, säger Johansson.

Vill ta chansen
Södertälje föll i öppningsmatchen i Slutspelsserien men har sedan tagit tre raka segrar, den senaste mot Björklöven, och har därför bra slagläge inför sista omgången.
Förutsättningarna är väldigt lika de man hade inför sista omgången av HockeyAllsvenskan.
Då låg man på samma poäng som MODO men hade sämre målskillnad, men MODO förlorade samtidigt som Södertälje vann och därmed så knep man åttondeplatsen som gav en biljett till Slutspelsserien.
Nu har man samma poäng som ettan Oskarshamn men sämre målskillnad, så frågan är om man kan avancera ytterligare en gång?
Otroligt nog så har man samma motstånd i sista omgången av Slutspelsserien som man hade i sista omgången av HockeyAllsvenskan, nämligen Pantern.
Pantern har inget att spela för, men SSK ser inte det enbart som en fördel.
– Nej, det kan man inte säga något om. Man kan spela avslappnat då och vi har sett innan att de inte följer linjerna till hundra procent och då blir det oförutsägbart vilket betyder att vi måste vara ännu mer på tå. Så det spelar mindre roll faktiskt. Vi måste komma ut och göra en hundraprocentig prestation. Det är ett bra lag vi möter, säger assisterande tränaren Denis Bozic till Södertäljes hemsida.


HETA LIRARE

Ludwig Blomstrand, Södertälje, blev matchvinnare senast och är Slutspelsseriens bäste målskytt med sina tre fullträffar.


LÄS MER

» Matchbollen återstår i sista matchen
» Inför Södertälje på Malmö Isstadion
» Denis Bozic inför avgörandet i Malmö