Panelen: "Har inte varit sentimentala"
2023-06-08
Tre experter ger sin syn på Nybros silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Jesper Hallberg, journalist Oskarshamn-Tidningen/Barometern
Mikael Mjörnberg, Hockeyettan-expert på hockeysverige.se
Faton Pasho, frilansjournalist

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jesper Hallberg: Jag tycker att de har gjort en bra silly season och är imponerad över en rad osentimentala beslut som de har tagit. Det är och kommer vara ett nödvändigt ont i jakten på ett nytt kontrakt. Nu är Tex Williamsson i skrivande stund inte presenterad av Nybro – men det är en klassvärvning och skadefri är det en av HockeyAllsvenskans bästa målvakter. Rekryteringen av tränaren Tommy Samuelsson är förstås urstark och han blir en nyckelfaktor för allsvenskt spel 2024–25. Rihards Marenis kommer från en tung säsong, han har potential att växla upp i en större roll hos Nybro. Aleksi Ainali vann den interna poängligan i Kristianstad och gjorde 14 mål, även det en stark värvning.

Mikael Mjörnberg: Nybro har gjort rätt genom att inte vara särskilt sentimentala och behålla för många från den trupp som tog laget upp i HockeyAllsvenskan. Det har visat sig förr att det inte håller att ha för många spelare från Hockeyettan med upp en division. Men med det sagt är jag ändå lite förvånad över några av namnen som trots allt fått vara kvar. Rihards Marenis och Aleksi Ainali framstår som vettiga värvningar för en nykomling.

Faton Pasho: Nybro har under flera år varit nära att ta klivet upp till HockeyAllsvenskan. När nu laget gjorde det så var det med spända förväntningar vilken väg föreningen skulle välja, behålla stora delar av befintlig trupp eller lägga en helt ny grund med nya spelare. Jag tycker att föreningen så här långt har gjort kloka val, en del smärtsamma med publikfavoriter som fått lämna, men nödvändiga i ett längre perspektiv, om Nybro ska slåss om ett nytt kontrakt nästa vår. Det finns en hel del platser kvar att fylla och det ska bli intressant vad föreningen lyckas värva in. Så här långt tycker jag att Nybro har lyckats få till en bra blandning av gamla spelare och nyförvärv och det är med spända förväntningar jag ser fram emot vad föreningen lyckas ställa på isen när HockeyAllsvenskan drar i gång i höst.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jesper Hallberg: Det finns många minst sagt kompetenta ishockeyspelare i det här laget som följer med upp från Hockeyettan. Då tänker jag på spelare som Adam Persson, Eero Savilahti och Robin Johansson för att nämna några. Stommen, som varit med i ett par år, kommer bli viktig. För det kommer bli annorlunda att komma från Hockeyettan där man vunnit de flesta matcherna.

{!A}

Mikael Mjörnberg: Styrkan är väl egentligen att man lyckats rekrytera tungt meriterade Tommy Samuelsson till tränarposten. I ett lag som i ärlighetens namn just nu ser ut som en ganska spretig främlingslegion behövs tydligt ledarskap och 63-åringen har inte bara en lång och gedigen karriär, han har även framgångsrikt coachat i ligan i närtid. Trygghet på tränarbänken är det som kommer kunna lyfta Nybro i vinter.

Faton Pasho: För att inte förringa det som Pontus Nyberg (huvudtränare) och Malte Jacobsson (assisterande tränare) lyckades åstadkomma så tycker jag att den största styrkan i lagbygget, nu när föreningen tog klivet upp är, värvningen av huvudtränare Tommy Samuelsson. Värvningen av den 63-årige meriterade Samuelsson kan komma att visa sig vara det som gör att Nybro Vikings lyckas hålla sig kvar och kanske till och med utmanar om en slutspelsplats nästa vår.

Vad mer måste in?

Jesper Hallberg: Spets, spets, spets. Dels det, men också ett par stabila backar behövs i laget.

Mikael Mjörnberg: Det beror väldigt mycket på vad man lovat de spelare som redan skrivit på kontrakt. I Hockeyettan hade Nybro lyxen att vara det lag som stod först i hierarkin och kunde värva stjärna på stjärna vilket ledde till att de satt med mängder av spelare med skickligheten att spela i topplinor och powerplay. Den filosofin kommer inte funka i HockeyAllsvenskan. Nu måste man hitta en tydligare rollfördelning och även ha spelare som bara är med för att arbeta. På backsidan har man i flera säsonger lidit en stor brist på spelskickliga backar med fart i benen. Det kommer man behöva rekrytera om laget ska bli framgångsrikt i HockeyAllsvenskan.

Faton Pasho: En hel del skulle jag säga. Det ryktas om att Tex Williamsson ska vara klar för Nybro Vikings. Ror föreningen i hamn den värvningen, så har Nybro två bra målvakter inför kommande säsong. Backuppsättningen ekar fortfarande tomt på sina håll. Just nu har föreningen enbart två backar klara, Jesper Mångs och nyförvärvet från finska Sport, Theo Nordlund. Där behöver föreningen rusta ordentligt. Ska laget lyckas hålla sig kvar är den defensiva uppställningen oerhört viktig. Forwardsidan är desto mer fylld. Det saknas några namn till och där behövs det lite spetsspelare om jag ska få säga det. Rihards Marenis, Jesper Kandergård och Aleksi Ainali är tre namn som har kommit från spel högre upp men det skulle behövas minst tre till och gärna någon som är ett riktigt hett namn, som kan vara avgörande när matcherna står och väger.

{!B}

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jesper Hallberg: Jag lyfte tidigt fram Alex Hutchings som en drömvärvning för Nybro – och det står jag fast vid. Han har erfarenhet, attityd och offensiv spets. I mina ögon skulle det vara en riktigt pangvärvning som verkligen skulle göra skillnad.

Mikael Mjörnberg: Det har ju ryktats en del om att Tex Williamsson från Modo ska in på målvaktssidan och det är väl på sitt sätt en drömvärvning. En etablerad målvakt som bevisat sig på nivån kan vara a och o för en nykomling som ska försöka etablera sig.

Faton Pasho: Här finns ett antal namn. Jag skulle jättegärna se Nybrosonen Kalle Ekelund men han har redan avfärdat en övergång till Nybro Vikings, så det namnet kan vi släppa redan nu. Ett annat namn som jag gärna hade sett är Maksim Matushkin. Han har tidigare spelat i Nybro och är en utomordentligt bra offensiv back men även han är upptagen för spel i tyska högstaliga DEL med Löwen Frankfurt nästa säsong. Annars hade ju Isac Brännström (redan klar för HV71) eller Richard Gynge (AIK) varit några namn. Varför inte pucktrollaren Fabian Illestedt? Han har trollat Nybropubliken förut med sin trollstav, han, om någon vet vad loggan på bröstet betyder för Nybropubliken.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson