Beslut: Oscar Pentler stängs av
Publicerad: 2021-03-23
Almtunas Oscar Pentler stängs av för en "physical abuse of officials" i matchen mot Västerås.

BESLUT

Efter match mellan Almtuna IS och Västerås IK, slutspel HockeyAllsvenskan, 2021-03-19, åläggs Oscar Pentler, Almtuna IS, följande straff för physical abuse of officials:

1 Avstängning fr.o.m. den 20 mars t.o.m. den 23 mars 2021 samt fr.o.m. den 10 september 2021 t.o.m. den 26 september 2021. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2 Böter om 2 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit en anmälan, en filmsekvens samt ett yttrande från Oscar Pentler. Nämnden har härutöver tagit del av en film från en händelse i den schweiziska ligan som anmälaren åberopat som referensmaterial.

Anmälan: Cirka fem minuter in i den andra perioden så dumpar Almtuna ner pucken i zon. Man lägger pucken i runden så att pucken går ner i motsatt hörn. Jag uppfattar det och för att undvika att vara i vägen så väljer jag att passera pucken baklänges så att jag hela tiden har blicken på pucken och den situation som kommer att uppstå ditt pucken kommer. Jag åker rakt bakåt, längs sargen för att ge möjlighet för spelare att åka bredvid mig. Jag flyttar mig ingenting i sidled, utan åker rakt bakåt. Från båset kommer Almtunas spelare Oscar Pentler. Han tar full fart ner mot situationen och ska passera mig. Han har ingen att passera, han har ingen spelare varken med eller motspelare i vägen. Han har en väldigt stor tidsaspekt för att undvika en kollision med medspelare, motspelare eller oss domare. Han har ingen i sitt synfält förutom mig som domare. Ungefär bakom mål så kör han rakt in mig, kraften är våldsam och innebär en stor skaderisk för mig i det läget. Han klipper mina ben rakt av och jag faller våldsamt till isen. Här bedömer vi att Oscar i detta fall handlar med bristande respekt och att han på alla möjliga sätt hade kunnat undvika mig. Han utsätter mig för en våldsam kraft och stor skaderisk. Han bör ansvaret läggas helt på Oscar med den farten han har från båset. Han handlar otroligt respektlös då han utsätter mig som domare i en tackling där jag befinner mig i en försvarslös position. Jag har ingen aning om att Oscar kommer i hög hastighet bakom mig. Han ska göra allt i sin makt för att undvika denna typ tackling. Det gör han inte!

Oscar Pentler: Jag ser detta som en olyckshändelse med motiveringen: När jag hoppar in på isen ser jag att pucken går i rundeln till Wiå. Jag åker därför längs sargen ifall att Wiå ska lägga tillbaka pucken där den kom ifrån och min blick är därför på spelet i motsvarande hörn. När jag kommer ner på kortsidan ser jag att domaren kommer backandes i hög fart. Jag gör allt för att undvika en kollision på den korta sträckan jag hade på mig för att reagera, vilket man också ser på klippet. När jag försöker hoppa undan så träffar min vänstra fot domarens högra ben olyckligt. Man ser också att jag inte var beredd på att vi skulle toucha varandra.

Disciplinnämnden: Det är av filmsekvensen utrett att Oscar Pentler kör på domaren bakifrån samt att Oscar Pentler har haft god sikt och alla möjligheter att undvika kollisionen. Det finns visserligen ingen anledning att dra slutsatsen att Oscar Pentler haft för avsikt att köra på domaren. Kollisionen är icke desto mindre helt hans ansvar. Genom händelsen har Oscar Pentler utsatt domaren för stor skaderisk. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning. Då Almtuna avslutat innevarande säsong bestäms avstängningen till en tid som bedöms omfatta lämplig del av nästa säsong. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Oscar Pentler har visat vårdslöshet och utsatt domaren för stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40.

HockeyAllsvenskan