Johansson: "Glad att jag gav det en chans"
2022-08-17
I en artikelserie får vi träffa de sex huvuddomare som från och med den här säsongen är heltidsanställda i HockeyAllsvenskan. Vi är framme vid huvuddomaren Stefan Johansson.

HockeyAllsvenskan har heltidsanställt sex huvudomare till kommande säsong.

En av dem är Stefan Johansson som gjorde sin debutsäsong i ligan i fjol.

– Det är ett drömjobb, säger Stefan Johansson.

– Vi får helt andra förutsättningar och kommer att kunna lägga 100 % energi på att vara domare istället för att ha ett annat jobb vid sidan om. Det kommer innebära mycket för resor, återhämtning, träning och analys.

Stefan Johansson har en gedigen karriär som elitspelare.

När 34-åringen lade av våren 2019 hade han 254 SHL-matcher, 226 allvenska matcher och åtta landskamper på sin meritlista.

Han hade ingen tanke på att bli domare förrän kompisen och förre allsvenske profilen Johan Wiklander (252 poäng på 289 allsvenska matcher genom åren) fick in honom på det spåret.

– Att det blev en domarkarriär är egentligen en slump. När jag lade av så kände jag mig klar som spelare. Ska du satsa så måste motivationen vara på 100 %, men det var den inte då. Jag saknade dock själva sporten ishockey. Johan Wiklander hade dömt lite efter han lagt av och började prata om det, och då fick jag upp ögonen för det. Jag hade inte haft en tanke på det innan och trodde kanske att jag var för gammal, säger han.

– Jag tog kontakt med Joel Hansson på svenska ishockeyförbundet och fick testa. Jag fastnade direkt. På den vägen är det.

Varför fastnade du?
– Jag ville fortsätta vara en del av sporten och känna pulsen, och det fick jag genom att döma. Jag älskar utmaningen att ta mig an en match och ro den i land.

Har du fördel av att ha varit elitspelare?
– Jag vill tro att det är så. Det finns inga garantier att man blir en bättre domare för att man spelat på hög nivå, men jag hoppas att jag har med mig någonting. Det är samma matcher men en annan roll.

Du kanske kan förstå spelares reaktioner eftersom du varit spelare själv?
– Absolut. Jag vet att alla spelare gör allt för att vinna matchen och att allt bara handlar om det egna laget. Jag vet att vi domare ibland kan ses som ett hinder för att vinna matcher. För mig som domare gäller det att se allt i ett lite större perspektiv.

Borde fler elitspelare bli domare?
– Förbundet har haft ett projekt kring detta som jag tycker är bra. Jag kan verkligen rekommendera andra spelare att testa att vara domare. Det är nyttigt med den inblicken. Det är en utsatt position att vara domare, men det ger otroligt mycket och är en rolig utmaning.

Domarkarriären har gått snabbt.

Elitkarriären avslutades våren 2019, i fjol lyftes han upp i HockeyAllsvenskan och hösten 2022 är Stefan Johansson heltidsanställd huvuddomare i HockeyAllsvenskan.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så här snabbt. Det finns otroligt många duktiga domare och konkurrensen är tuff, och jag är fortfarande inte fullärd som domare. Det finns mycket kvar att lära och utveckla. Jag är långt ifrån den domare som jag vill vara, men jag jobbar hela tiden mot att utvecklas och ta nya kliv framåt.

Hur blir vardagen för dig nu?
– Att gå in i arbetslivet var en stor omställning jämfört med att vara spelare, det ska jag inte sticka under stol med. Nu blir det mer tillbaka till livet jag hade som spelare. Jag kommer kunna lägga ett helt annat fokus på träning, förberedeler och åthämtning. Jag tycker det är väldigt kul att HockeyAllsvenskan tar det här steget, det gör ligan mer profesionell.

{!A}

SNABBA FRÅGOR

Vad är roligast med att vara domare?
– Utmaningen att göra det här tillsammans med ett härligt gäng i domargruppen.

Har du någon domarförebild?
– Jo, det har jag hunnit få under de här åren. Jag tittar mycket på Linus Ölund som dömer i SHL. Han är norrbottning som jag och är en duktig domare.

Tuffaste situationen att bedöma?
– Höga klubbor kan vara luriga, de är svåra att se många gånger.

Roligaste domartecknet att göra?
– Det får bli en slashing.

Främsta domarminnet?
– Det måste vara första matchen i HockeyAllsvenskan. Det var en speciell match och en häftig upplevelse.

Jonas Gustavsson