Hockeyfamiljen hedrar Börje Salming hela helgen
Publicerad: 2022-11-25
Sedan en tid tillbaka har SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan planerat en gemensam omgång, omgång 21, för att uppmärksamma Börje Salmings ALS-stiftelse och en av Sveriges största hockeylegender. Efter gårdagens tragiska besked om Börje Salmings bortgång kraftsamlar hockeyfamiljen extra mycket.

– Börje Salming var en sann hockeypionjär, vars insatser för svensk ishockey och Sverige i stort ej gå att lyfta nog. Salming var en fantastisk hockeyspelare, och de som kände honom vittnade om en ännu mer fantastisk person. Jag vill särskilt lyfta hans tidiga engagemang för flick- och damhockeyn också, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef SDHL.

När beskedet om hans ALS-sjukdom nådde omvärlden ville hockeyfamiljen snabbt ställa upp för någon som betytt så mycket för så många inom hockeysfären. SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan gick tillsammans i planering för en gemensam omgång 21 med syfte att hylla Börje Salming och uppmärksamma hans nystartade ALS-stiftelse.

– Eter gårdagens tragiska besked känns helgen extra viktig och fin att samlas kring. Det här gör vi tillsammans, hela hockeyfamiljen, för att hedra en av våra allra största, säger Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan.

Utöver att hylla och hedra personen och hockeyspelaren Börje Salming vill SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan uppmärksamma det viktiga arbetet Börje Salmings ALS-stiftelse står för. Stiftelsen samlar dels in bidrag för forskning i kampen mot ALS, dels för framtida stöd för drabbade individer och dess familjer.

– Börje var en sådan enorm förebild för så många. Stiftelsen fortsätter med sitt arbete i Börjes anda, precis så som han ville ha det. Kampen går vidare i stiftelsens arbete mot ALS sjukdom. Nu känns det viktigt att familjen får största respekt att sörja och visas hänsyn, säger Karin Karlström, grundare och styrelsemedlem i Börje Salming ALS-stiftelse.

SDHL, HockeyAllsvenskan och SHL har tillsammans beslutat att donera 1000 kronor per mål under samtliga matcher i de tre serierna under helgen. Dessutom kommer matchvinnande puckarna signeras av målskyttarna och auktioneras ut till förmån för stiftelsen.

– Kärleken som har strömmat in efter gårdagens besked vittnar om Börje Salmings unika position och bidrag till svensk ishockey. Från ett personligt perspektiv har det varit oerhört berörande att följa Börjes sista tid och familjens kamp i all detta och stiftelsens arbete för att stötta drabbade familjer känns rakt i hjärtat. Jag hoppas att vi alla kraftsamlar tillsammans nu. För Börje, avslutar Jenny Silfverstrand VD SHL.

Omgång 21 – Inför helgen

Idag börjar omgång 21 där SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan kommer att uppmärksamma Börje Salming och Börje Salmings ALS stiftelse. Här kommer all information inför helgen.

Hyllning i arena
Samtliga matcher kommer inom SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan kommer inledas med en ceremoni under helgen. Lagen och domarna bär sorgband.

Videohälsningar
Sedan den 17/11 har videohälsningarna strömmat in till Börje Salming. Vi har fått hälsningar ifrån Rikard Josefsson, Niklas Lidström, Inge Hammarström, Jonas Bergkvist, Håkan Loob, Thomas Rundqvist, Bengt-Åke Gustafsson, Håkan Södergren och Mats Näslund. Fler hälsningar från profiler som vill hylla Salming kommer under helgen.

SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan skänker 1000kr per mål
För varje mål som görs i omgång 21 skänker SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan tillsammans 1000kr till Börje Salmings ALS stiftelse.

Auktion av matchpuck
I samband med att omgång 21 spelas har specialdesignade matchpuckar tagits fram till förmån för det initiativ som SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan tagit efter att Börje Salming insjuknat i ALS. Efter att omgång 21 spelats kommer de specialdesignade matchpuckarna i de respektive ligorna att auktionera ut, där allt från auktionen oavkortat kommer gå till Börje Salmings ALS-stiftelse. Håll utkik i respektive ligas kommunikationskanaler.

Vad är ALS?
Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna (de som styr musklernas rörelser) i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna, och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. Eftersom det bara är de motoriska nervcellerna som angrips, påverkas inte medvetandet. Även hos en ALS-drabbad som är totalt förlamad fungerar förståndet helt normalt. ALS är en dödlig sjukdom, och än finns inget botemedel.

Börje Salmings ALS stiftelse har som ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Vill du stödja stiftelsens arbete? Swisha valfritt belopp till 123 383 14 84

Börje Salming ALS stiftelse – Börje Salming ALS stiftelse

HockeyAllsvenskan