Hetta: "Ska inte ändra min identitet"
2020-08-26
Henrik Hetta är klar för spel i Västerås och nu berättar han om klubbvalet, SHL-avancemanget, kaptensrollen, förväntningarna, identiteten och lagets chanser.

Efter fem säsonger i SHL så är Henrik Hetta tillbaka i HockeyAllsvenskan igen.

Forwarden skrev nyligen på för Västerås.

– Det känns väldigt kul. Jag känner mig motiverad och inspirerad, säger Henrik Hetta.

Övergången blev klar sent, i augusti, och Henrik Hetta hymlar inte om att läget i världen till följd av covid-19-pandemin spelade in i klubbvalet.

– Det fanns lite andra alternativ, främst utomlands, men det är osäkert om eller när de ligorna kan dra igång. Jag kände att jag ville ha ett startdatum att arbeta mot. Jag sneglade också tidigt mot HockeyAllsvenskan, det är många skickliga spelare som kommer till ligan i år så jag tror det blir en kanonsäsong kryddad med det nya slutspelet som jag gillar.

Varför just Västerås?
– De hörde av sig och jag fick direkt en bra känsla i magen. Jag hade ju turen att få "inside information" av min bror (Fredrik Hetta) som spelat i klubben, och han kunde bekräfta det som klubben målade upp. Det känns som en positiv plats att vara på, och det finns bra ledare. Det är ett lag som siktar mot SHL.

Västerås får in en meriterad spelare.

Henrik Hetta gjorde tre allsvenska år med Malmö innan han var med och spelade upp klubben i SHL, där han gjort fem säsonger (tre med Malmö och två med Skellefteå).

Avancemanget till SHL 2015 smäller så klart högt. Malmö var uträknade flera gånger den säsongen, inte minst i Slutspelsserien, men lyckades krångla sig till Direktkvalet till SHL där man ställdes mot Leksand och vann en sju matcher lång batalj.

– Den säsongen var en bergochdal-bana. Där fick jag också lära mig att en väg upp inte behöver vara spikrak, utan att det gäller att få ihop allt när det väl gäller. Vi satt dåligt till några gånger den säsongen, men löste det ändå, säger 31-åringen.

– Det är väldigt små marginaler i ishockey. Det året med Malmö hade vi sannerligen dem på vår sida, men jag har haft dem emot mig i andra lägen.

Henrik Hetta var lagkapten när Malmö gick upp och hade även den rollen under första året i SHL. Därefter gjorde han två år i Skellefteå innan han återvände till Malmö och gjorde två nya säsonger.

– Jag gjorde ett bra slutspel med Skellefteå andra året, men hörde inte så mycket från dem efter säsongen. Då uppvaktade Malmö mig igen, och jag valde att åka tillbaka dit. Malmö kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta.

Totalt fem år i SHL alltså, vad säger du om åren?
– Det har varit helt okej. Jag hade önskat spela lite bättre, men det är helt klart godkänt.

{!A}

De senaste åren har Hetta haft en något mindre och mer defensivt inriktad roll. Ambitionen i år är att ta en större roll i Västerås.

Inledningsvis har han också fått spela i toppkedjan med Joakim Hillding och Sebastian Benker.

– Det är tidigt ännu, men det känns bättre och bättre mellan oss tre. Jag tror vi kan hitta kemi. Det är två skickliga spelare.

Hur ser dina förväntningar ut?
– Jag vill spela mycket och vara med i alla viktiga situationer. Det har jag saknat lite senaste åren där det blivit mindre speltid och en mer defensiv roll. Jag vill vara mer delaktig i processen för laget, vara en viktig kugge, för då tycker jag ishockeyn är som roligast. Jag hoppas på en stor roll, men det gäller att prestera också.

Hur ser du på att få mer utlopp för din offensiv?
– Om speltiden går upp så finns mer utrymme för min offensiv, men jag vet min identitet som spelare och den börjar med hårt jobb och fysiskt spel. Gör jag det jobbet och sätts i rätt situationer så kommer produktionen också att komma, men jag ska inte ändra på mitt sätt att spela ishockey.

Henrik Hetta kommer bli viktig på isen, men även vid sidan. Han har haft ett "C" eller ett "A" på tröjan många gånger i karriären.

– Det var häftigt att vara kapten i Malmö. En väldigt bra erfarenhet, säger han.

Hur är du som kapten?
– Jag är en person som försöker bidra med hårt jobb och föregå med gott exempel. Vara proffsig och noggrann. Jag fick lära mig av Mats Lusth att man alltid måste ha grundinställningen att göra en topprestation, oavsett om det är träning eller match. Det är inte alltid man når sin topprestation, men ambitionen ska alltid vara att göra en så bra insats som möjligt.

Västerås har en gjuten kapten i Fredrik Johansson, vad kan du bidra med?
– Oavsett om man har en bokstav eller inte på bröstet så kan man bidra med olika saker. Jag tycker det är kul att vara delaktig i en process och en grupp. Just nu känner jag mig för lite grand, sedan får jag se vad jag kan bidra med.

Västerås har kvar stora delar av truppen från ifjol.

Frågan är då vad man ska förvänta sig av laget i år…

– Jag kan säga så här: vi har inte gått igenom våra mål ännu och jag svarar inte för hela laget, men spelar man i HockeyAllsvenskan och har ambitionen att vara ett bra lag så ser jag ingen anledning att inte sikta på att gå upp. Det vore konstigt annars. Jag tror många lag siktar på det. Sedan ska man vara medveten om att det är en tuff och svår resa.

Nytt för i år är att bästa laget i HockeyAllsvenskan går upp och inte behöver möta något SHL-lag på vägen, vad säger du om det?
– Det är ett häftigt upplägg. Som ett SHL-slutspel. Jag tror det blir kanon. Det är mycket pengar på spel, det betyder mycket för spelare och hela organisationer att ta ett kliv upp, och ju större insatsen är desto roligare blir det.

Vad blir nyckeln för att lyckas?
– Ska du gå långt, oavsett vad, så behövs en bra grupp och en grupp där alla känner sig delaktiga. Alla måste känna sig viktiga oavsett roll. Delaktighet, att ha kul och en positiv inställning är det absolut viktigaste.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!

Jonas Gustavsson