Tipsexperten: "100 mil i buss inte optimalt"
2017-09-22
Fem härliga matcher från HockeyAllsvenskan står på menyn i fredagens Powerplay. Kan Leksand fortsätta sitt återtåg när masarna åker till Umeå för match mot Björklöven? Kupongen rundas av med en holmgång från hockeyettan samt två drabbningar från tyska högstaligan DEL. Så här ser analyserna ut för kvällens åtta rätt!

1. Almtuna - AIK 2
Anton Holm gjorde flest mål i hela Hockeyallsvenskan säsongen 16/17 med sina 28 nätrassel. Trots det valde Södertälje att inte behålla poängkungen. AIK var snabbt framme och lyckades locka över Holm till Stockholm. Det fick gnaget valuta för direkt när skyttekungen gjorde 1-0 målet i premiärvinsten (2-1) mot Pantern. Almtuna började även de säsongen på bästa sätt med en 3-0 seger borta mot Tingsryd i en match som dock var jämnare än siffrorna. Samtliga mål kom i tredje perioden och Almtuna kunde hålla undan trots en massiv Tingsryd-press i slutet. Uppsalalaget kan tacka målvakten Oscar Fröberg för de inledande tre poängen. AIK är snäppet vassare här och har även vunnit de två senaste möten i Gränbyhallen. Fröberg behöver stå på huvudet igen för att förhindra tre nya poäng för AIK. Tvåan först.

2. Björklöven - Leksand 2
Leksand lade en liten grundsten för ännu ett återtåg när de satte högsta fart från start i sin premiärmatch mot Södertälje. Inledningsvis körde de över gästerna och vann skotten med 16-2 i första perioden. Efter hand slog masingarna av på takten men det var ändå en väldigt säker vinst (3-1). Björklöven förlorade sin premiär mot förväntade topplaget BIK Karlskoga, efter att ha släppt in två mål i boxplay. Umeåborna bör hålla sig borta från botbänken för chans till vinst här. Men det lär inte finnas brist på motivation i en hemmapremiär mot Leksand inför ett tjockt T3-Center. Tvåan ska plitas ner först på kupongen men det är ett tecken som ser ut att bli väldigt överstreckat. De som går för hög utdelning tar med ettan.

3. Pantern - Timrå 1
Timrå har äran att toppa tabellen efter den första omgången. Detta efter att Norrköpingslaget Vita Hästen slagits tillbaka med hela 4-0 på hemmais. Nu väntar en betydligt tuffare uppgift. Pantern förlorade visserligen sin premiär borta mot AIK med uddamålet, men det var en match som kunde slutat hur som helst. Fjolårsfyran är Hockeyallsvenskans sydligaste lag, malmöiter som de är. Det innebär att Timrå har närmare 100 mil i buss att se fram emot innan matchen. Det kan säkert finnas lite stelhet kvar i benen i första perioden. Det utnyttjar ett revanschsuget Pantern som kommer ut med full fart. Ettan spikas.

4. Troja/Ljungby - BIK Karlskoga 2
Troja/Ljungby är tillbaka i Hockeyallsvenskan efter tre års harvande i hockeyettan. Räkna med att det blir fullt ställ i den första hockeyallsvenska matchen någonsin i hyfsat nybyggda Ljungby Arena. Ska den förväntade storpubliken ha något att jubla åt krävs det dock mer initiativförmåga än Troja visade upp i premiären mot Västervik (förlust 1-3). Det var ett riskminimerande, försiktigt Troja/Ljungby som publiken fick se den matchen. Nu får man värmländskt besök i form av BIK Karlskoga. BIK har varit uppe i toppen av allsvenskan många år i rad och det känns som det bara är en tidsfråga innan vi får heta elitseriederbyn mellan Karlskoga och Färjestad. BIK, som vann sin premiär mot Björklöven med 4-2, tar tag i taktpinnen och visar Troja/Ljungby att det är ett stort steg mellan toppen av hockeyettan och toppen av Hockeyallsvenskan. Stark tvåa.

5. Vita Hästen - Oskarshamn 2
Två lag som båda blev nollade i sina respektive premiärer brakar samman i Himmelstalundshallen under fredagskvällen. Oskarshamn hade en tuff premiär mot Modo där det blev förlust med 0-3. Prestationen var det dock inga större fel på. Både skottstatistiken och puckinnehavet vanns av Oskarshamn men gummitrissan ville bara inte in. Passande motstånd nu. Säsongen 16/17 vann Oskarshamn båda bortamatcherna mot Vita Hästen utan att släppa in ett enda mål. Dessutom möttes lagen i en träningsmatch inför säsongen och även då vann smålänningarna. Tvåan ska definitivt ritas dit först men räkna med en riktigt tät match. Kryssgardering inte fel.

6. Visby/Roma - Wings Arlanda 1
Gotländska Visby/Roma tar emot Wings Arlanda i den östra hockeyettan. Visby-laget har börjat säsongen förtroendeingivande med två raka 2-1 vinster. Defensiven ser väldigt tät och fin ut framför stabila målvakten Sammy Gustavsson. Arlanda förlorade däremot sin premiär mot Valbo. Det är gotlänningarna som ser hetast ut, så ettan ska ner först. Men de två senaste drabbningarna, lagen emellan, på Gotland har slutat oavgjort och debrukar bli täta matcher i dessa möten. Krysset rensar rejält bland kupongerna. 1X således.

7. Augsburger - Thomas Sabo Ice Tigers 2
Härlig toppmatch i tyska högstaligan mellan ettan och trean efter de inledande fyra omgångarna. Det är Ice Tigers från Nurnberg som leder ligan efter fyra raka vinster. Här jagar de femte raka, men det blir ingen lätt uppgift. Lagen möttes i kvartsfinal av förra årets play-off. Då var det Ice Tigers som drog längsta strået efter en fantastiskt matchserie som slutade 4-3. Räkna därför med att det är extremt revanschsugna pantrar som skrinnar ut på isen i Augsburg. Ice Tigers har en högre nivå i sig och därför ska tvåan ner först. Men helgardera helst.

8. Eisbären Berlin - Kölner Haie 1
Eisbären, eller isbjörnarna, från Berlin är en maktfaktor inom tysk ishockey. Därför var förra årets seriespel något av en besvikelse då de slutade på en åttondeplats. Trots det gick berlinarna till semifinal i slutspelet så helt misslyckat var det inte. Köln kom högre upp i tabellen men åkte ut fortare i slutspelet. Ny säsong nu och den har både Köln och Eisbären startat med tre vinster var. Huvudstadslaget ser snäppet vassare ut för tillfället, så ettan först. Men den som tror på att historien upprepar sig ska definitivt gardera med en tvåa. Köln har faktiskt sex raka segrar mot Eisbären Berlin.

Spiken! - Pantern
100 mil i buss är ingen optimal uppladdning inför en hockeymatch. Framför allt inte när ett så potent lag som Pantern står på andra sidan. Pantern har ett bättre lag på pappret än Timrå och vinner hemmapremiären komfortabelt.

Draget! - Oskarshamn
Hemmalaget Vita Hästen är streckade som favoriter vilket känns helt fel. Oskarshamn har en högre kapacitet och borde fått med sig minst en poäng i premiären mot Modo. Den understreckade tvåan ser riktigt intressant ut.

{!A}

{!B}

Tipsexperten