Panelen: "Att få in honom var en bomb"
Publicerad: 2019-08-21
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Almtuns lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Henrik Söderlund, journalist Upsala Nya Tidning
Martin Nilsson, journalist Sveriges Radio
Marie Hallman, frilans för bland andra TT och driver bloggen hockeymedmariehallman.se

Vad säger ni om Almtunas silly season?

Henrik Söderlund: Händelserik. 20 nya spelare har plockats in och följaktligen har lika många försvunnit. Inleddes rejält budgetmässigt men den har tagit sig något efter att den allsvenska platsen återficks. Men spelarna man tappat har i många fall gått till SHL eller till förväntade topplag i serien och många av ersättarna kommer från division ett eller egna juniorleden. Att de fick in ryssen Nikolai Belov sent var en bomb. Återstår att se hur bra han kan vara efter två års skadeuppehåll.

Martin Nilsson: Spontant säger jag underkänd. Men kommer högst oväntade backvärvningen Nikolai Belov igång till seriestart räddas ett godkänt betyg. Vi ska ju komma ihåg att Almtuna började bygga en trupp för Hockeyettan-spel…

Marie Hallman: Med tanke på förutsättningarna – att man åkte ur och sedan fick tillbaka platsen i HockeyAllsvenskan – så har man jobbat på bra. Beskedet att man fick Panterns plats och därmed en större budget än i division ett kom dessutom väldigt sent. Lägg därtill att Almtuna fortfarande har en risig ekonomi och med tanke på allt detta så har man fått ihop en helt okej trupp även om man skulle behöva mer rutin på målvaktsposten. Att man även fick in BOMBEN - ryske KHL-backen Nikolai Belov i truppen – trots att man från klubbledningen sagt att inga fler nyförvärv var att vänta – var kul. Blir spännande att se vad han kan åstadkomma i sin comeback till hockeyn.

Vad är Almtunas styrka?

Henrik Söderlund: Högst oklart än så länge. Rejält med rutin i vissa skridskor på backsidan kanske. Och att de till skillnad från förra året inta har några större förväntningar på sig. Kan slå ur underläge.

Martin Nilsson: KHL-rävarna Tony Mårtensson och nämnde Nikolai Belov (förhoppningsvis). Där har Almtuna faktiskt två gubbar få allsvenska lag kan matcha.

Marie Hallman: Att man kan slå ur underläge kanske? Förra året var förväntningarna höga, nu kan man väl rimligen inte förvänta sig jättemycket och det verkar passa Almtuna bättre.

Vad är Almtunas svaghet?

Henrik Söderlund: Den svaga ekonomin. Det har inneburit att den ordentliga satsningen uteblivit. Har inte muskler att förstärka med under året.

Martin Nilsson: Bristen på erfarenhet. Många spelare är nya på nivån, och så även tränarna. Det skapar ett enormt ansvar på några få rutinerade. Spelare som Per Svensson, Stefan Lassen och Tony Mårtensson behöver göra kanonsäsonger själva och samtidigt lyfta omgivningen. Tufft!

Marie Hallman: Målvaktssidan ser ju fortfarande minst sagt ung och orutinerad ut med Jesper Eliasson, 19, och Daniel Rosengren, 20. Visst kan någon av dem överraska och blomma ut rejält på en gång men det känns lite skakigt. Och vad händer om någon av de två skadar sig? Ta in någon ännu yngre?

Vem blir årets poängkung i Almtuna?

Henrik Söderlund: Det vore väl tjänstefel att inte säga Tony Mårtensson efter hans 69 poäng (inklusive kvalserien) förra året.

Martin Nilsson: Tony Mårtensson, givetvis.

Marie Hallman: Tony Mårtensson samlade ihop flest poäng i Uppsalalaget förra säsongen (52). Inte lika målfarlig men spelsinnet har han kvar så han borde ligga bra till. Tobias Liljedahl var trea i interna poängligan förra säsongen (32 poäng). Gillar honom skarpt, kanske kan ta ett steg till poängmässigt?

Vem blir årets utropstecken i Almtuna?

Henrik Söderlund: Villam Haag. Och det kände jag redan innan han gjorde ett hattrick i träningspremiären mot Västerås. Han satte 15 baljor för Pantern förra säsongen och han kan mycket väl nå upp till de 20 flyktade Viktor Hertzberg satte i grundserien förra säsongen.

Martin Nilsson: Jag drar till med Jesper Eiiasson, ett lovande målvaktslån från Växjö. Det vore drömmen för Almtuna.

Marie Hallman: Gärna Tobias Liljedahl. Om 32-årige Belov kommer tillbaka i tidigare KHL-form är han såklart en given kandidat. Viljan till det verkar finnas men håller kroppen och knoppen?

Hur går det för Almtuna i år?

Henrik Söderlund: Tungt. Därmed inte sagt att det kommer bli lika jobbigt som förra året men jag räknar med att det blir en plats i de nedre regionerna.

Martin Nilsson: Blir elva.

Marie Hallman: Almtuna försöker bygga nytt och bygga stabilt. Har inte ekonomin för att satsa så de känns som ett lag för undre halvan. Kan såklart överraska och slå sig in på åttondeplatsen men lyckas man med det ska det – som läget med truppen var den 17 augusti - ses som en bonus.

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson