Beslut: Karl Johansson stängs av 2 matcher
Publicerad: 2022-12-07
Karl Johansson i Östersund stängs av 2 matcher för en physical abuse of officials i matchen mot Södertälje.

BESLUT

Efter match mellan Södertälje SK och Östersunds IK, HockeyAllsvenskan, 2022-12-02, åläggs Karl Johansson, Östersunds IK, följande straff för physical abuse of officials:

Avstängning fr.o.m. den 3 december 2022 t.o.m. den 9 december 2022. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Avstängningen har bedömts motsvara 2 matchers avstängning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, filmsekvenser och ett yttrande från Karl Johansson. Yttrande från domaren

Anmälan: I samband med ett spelstopp uppstår ett gruff mellan ÖIK#57 (Karl Johansson) och SSK#17 (Ivarsson). Linjedomarna går emellan och börjar avbryta bråket och får situationen att lugna sig och spelarna håller bara i varandra. I samband med att det lugnar ned sig tar Johansson tag i ena linjedomarens hjälm och börjar trycka av domaren hjälmen varvid linjedomaren faller till isen. Linjedomaren gör sitt arbete för att avbryta bråket och är inte beredd på att bli angripen och befinner sig i en utsatt position och skaderisk föreligger. Karl Johansson anmäls enligt regel 40

Karl Johansson: Jag och SSK #17 Ivarsson hamnar precis som det beskrivs i anmälan i gruff. Linjedomarna Peter Eriksson och Filip Löwgren går emellan. Jag slutar då helt att göra någon form av motstånd men Ivarsson har ett hårt grepp i min tröja. När Peter och Filip går emellan hamnar min hals/huvud bakom axeln/armen på en av dem samtidigt som Ivarsson fortsätter att dra i min tröja. Det syns tydligt på video 1 hur mitt huvud böjs snett bakåt, tröjan dras mot min hals och när domarens arm håller emot blir jag ordagrant strypt.
Jag får ingen luft och får panik. Jag försöker därför att ta mig loss för att få luft genom att trycka ifrån med min vänstra arm. Jag ser inte vad jag trycker på utan syftet är att få luft och ta mig bort ur situationen. Linjedomaren ramlar inte av min arm utan av klubban som ligger på isen mitt mellan alla våra skridskor.
När situationen är över och jag ser att linjedomaren ramlar så pratar jag med honom för att kolla att det gick bra, han sa att allt var lugnt och att han förstod att jag inte hade något uppsåt mot honom. Jag vill gärna att ni kontaktar dem för att höra hur de diskuterade situationen på isen och bedömde att jag inte skulle bestraffas för det inträffade.
Jag bifogar två videor på händelsen som styrker min beskrivning.
Video 1 visar hur mitt ansikte hela tiden är vänt bort från situationen och att jag inte ser vad jag trycker på. Min sikt är skymd av den andra linjedomarens överarm som trycker mot min hals och huvud. Man ser hur mitt huvud vrids snett bakåt av våld från att Ivarsson drar i tröjan i kombination med att domarens axel trycker mot mitt huvud. Man ser också att när linjedomaren ramlar så följer inte min arm med dvs det är inte kraften från min arm som orsakar fallet.
Video 2 visar isen, det är många ben men om man tittar på klubban på isen så ser man att klubban åker upp från isen och det blir en hävstångseffekt mellan mitt högra ben och den andra linjedomarens vänstra ben vilket slår undan vänsterbenet på linjedomaren som faller.
Jag angriper absolut inte domaren, det har aldrig hänt och kommer aldrig hända att jag skulle angripa en domare. Jag har den högsta respekt för deras arbete. Jag försöker i ren panik få luft och ta mig ur situationen.

Disciplinnämnden: Nämnden finner att Karl Johansson varit väl medveten om att linjemän ingripit i situationen. Han har då att iakta aktsamhet så att han inte orsakar linjemännen skada. Nämnden finner att Karl Johansson i sitt försök att komma loss har varit likgiltig för att hans hand kunde träffa en av linjemännen. Det är därför, enligt Disciplinnämnden, utrett att Karl Johansson gjort sig skyldig till physical abuse of officials. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning i enlighet med beslutet ovan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40.

HockeyAllsvenskan