Matchguide: Jakten på direktkval går vidare
2016-03-12

Idag kliver Tingsryd och Leksand in till playoff i MECA Hockey Race. En plats i direktkvalet mot SHL står på spel och det är först till två vinster som gäller. Den laddade matchserien tar sin början i Nelson Garden Arena, en drabbning som visas på C More Hockey.

Match:
12/3 16.00 Tingsryd-Leksand, Nelson Garden Arena

Sändning:
C More Hockey, cmore.se

Mot alla odds kunde Leksand i torsdags säkra en playoffplats. Förutsättningarna inför slutspelsseriens sista omgång var att laget behövde besegra Mora med fyra mål för. Tidigt i den tredje perioden fullbordade laget den osannolika prestationen, när Johan Porsberger tryckte in 4-0. I slutskedet sprang Leksand ifrån än mer och segern skrevs till 6-0.

- Det var en fullständigt magisk tillställning igår. Vi blev burna av publiken som verkligen hjälpte oss till segern, sade Gereon Dahlgren till den egna hemsidan.

- Vi visste förutsättningarna på förhand och gjorde verkligen allt i vår makt för att ta det här vidare, vilket vi lyckades med. Det är verkligen en euforisk känsla. Framförallt kommer vi upp i nivå på samtliga spelare och vi hade den lilla turen som också behövs. 

Den assisterande tränaren var precis som alla andra i Leksandslägret lyriska över vinsten, som gav laget förstaplatsen. Det innebär att Leksand spelar vidare i jakten på direktkval mot SHL. Näst på tur väntar playoff, en matchserie där Tingsryd står för motståndet.

- Vi har ett otroligt skönt ”flow” i laget och jag tycker vi ska rida vidare på den vågen. Vi har följt matchserien mellan Tingsryd och AIK och Tingsryd har gjort det bra. Det ska bli en häftig nöt att få knäcka, resonerar Dahlgren på förhand.

Samtidigt som Leksand kommer från ett härligt avancemang i slutomgången har Tingsryd en tung förlust i bagaget. Den jämna och dramatiska HockeyAllsvenska finalserien mot AIK gick slutligen till Solnalagets fördel, via 3-2 i matcher. Men det krävdes en förlängning i det avgörande mötet innan Robin Kovacs sänkte Tingsryd.

- Den här matchserien har varit en fantastisk upplevelse, på både gott och ont får man väg säga. Vi var två bra lag som möttes och då är det små marginaler som avgöra. Det är tråkigt att behöva vara på den förlorande sidan den här gången bara, summerade Filip Owesson nederlaget för TAIF:s hemsida.

Samtidigt som AIK avancerade vidare till direktkval mot Karlskrona får nu Tingsryd ladda om för playoff. Laget har haft några vilodagar till att ladda om, där man kunnat följa utgången av slutspelsserien. Nu står det klart att det blir Leksand som bjuder upp till dans och Owesson har koll på motståndet.

- Leksand är ett tufft lag och de har ett fantastiskt tryck hemma i sin arena. Om de går vidare blir de nästan favoriter, trots att vi har gjort det bäst än så länge. Så som sagt, det blir tuffa matcher vilket som.

Läget i lagen:
Vare sig Tingsryd eller Leksand har rapporterat om några förändringar i respektive matchtrupp.

Notera att:
* Tingsryd har 3-1 i matcher på Leksand den här säsongen.
* Tre av de fyra grundseriemöten avgjordes efter ordinarie matchtid.
* Tingsryds Eric Castonguay, 4 poäng, och Leksands Janos Hari, 6 poäng, är respektive lags bästa poängplockare i kvalspelet.

Läs också:
Tingsryds hemsida inför matchen
Leksands hemsida inför matchen

Hannes Feldin