Listan: "Han har varit en levande mur"
Publicerad: 2022-10-06
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 CARL LINDBOM

Carl Lindbom har - oväntat med tanke på förhandssnacket - tagit förstaspaden i Djurgården och 19-åringen har varit lysande i säsongsinledningen och inte minst den senaste veckan. Lindbom vaktade buren i 4-1-segern mot Södertälje och 1-0-vinsten mot Kristianstad (motade 47 skott!). Statistiken i veckan: 0,5 insläppta mål per match samt en räddningsprocent på 98,8 %. I den där statistiken gömmer sig ett gäng högoktaniga räddningar.

2 RILEY WOODS

Riley Woods var en lyckoträff för MoDo i fjol och kanadensaren har fortsatt leverera pinnar även den här säsongen. Forwarden, som direkt hittat kemi med nye toppcentern och Sam Vigneault-ersättaren Josh Dickinson, skickade in två mål och totalt sju (!) poäng på bara två matcher i veckan. Förra säsongen svarade 24-åringen för 49 poäng på 52 matcher under sin allsvenska debutsäsong.

3 CHRISTIAN SANDBERGS MILSTOLPE

Under onsdagskvällen spelade Christian Sandberg fram till ett mål och AIK-kaptenen nådde därmed milstolpen 300 poäng i HockeyAllsvenkan. Han är den blott femte spelare att nå dit efter Henrik Björklund, Marcus Eriksson, Jens Jakobs och Mattias Beck. 34-åringen har sannerligen haft en händelserik vecka då han förra fredagen blev hyllad som AIK:s meste spelare någonsin.

{!A}

4 DANIEL BRICKLEYS POÄNGSHOW

Västervik brukar leta okända fynd i Nordamerika. Backen Daniel Brickley faller inte inom dem ramen, 27-åringen har bland annat fyra NHL-matcher på sitt cv, och är ett av de mest etablerade transatlant-inköpen som klubben gjort genom åren. Han har också visat klass omgående och levererade inte minst en show mot Östersund i måndags, där han gjorde fem (!) poäng (ett mål, fyra assist). Det tillhör sannerligen inte vanligheterna att en back dunkar in fem pinnar i en och samma batalj.

5 FILIP LARSSON

Filip Larsson har varit brutalt bra i säsongsinledningen och visade ånyo vass klass i veckan. Kristianstad-keepern var en mur mot Mora där Kristianstad till slut kunde 3-2-vinna, mycket tack vare Larssons spel, och han storspelade sedan även hemma mot Djurgården där det till slut blev en 0-1-torsk. 24-åringen noterade en räddningsprocent på 96,0 % i de där två bataljerna.

6 MODOS MÅLFESTANDE

MoDo är på målhumör. Laget skyfflade in tretton mål på två matcher i veckan och har gjort totalt 24 mål på fyra matcher vilket innebär ett snitt på sex mål per match. Det är inget annat än riktigt, riktigt vassa siffror. Än så länge har laget gjort mål på 21,1 % av sina skott, det kan bli svårt att hålla upp den siffran över tid, och har ett powerplay med en effektivitet på 33,3 % (i veckans två matcher var effektiviteten 62,5 %).

{!B}

7 JACOB SVENSSON

Efter att ha startat säsongen med dubbla förluster så vann Almtuna båda sina matcher i veckan. Jacob Svensson var spishet. Centern - som ju skulle skolas om till back i fjol men som sedermera flyttades upp i banan igen - hade stor del i det. Svensson sopade in ett hattrick i 5-1-segern mot Tingsryd och följde upp det med ytterligare ett mål i 2-1-vinsten mot Björklöven.

8 BACKARNAS PRODUKTION

Backarna levererar i inledningen av HockeyAllsvenskan. Fyra backar finns på topp sex i poängligan just nu med Pontus Näsén (MoDo), David Bernhardt (MoDo), Daniel Brickley (Västervik) och Henrik Larsson (Karlskoga). Ytterligare ett par backar, Josef Ingman (MoDo) och Alexander Anderberg (Östersund) har trängt sig in bland de arton bästa poängmakarna i ligan, så backarna har sannerligen levererat offensivt så här långt. Noterbart är också att Henrik Larssons sex poäng i de tre inledande matcherna är femte bästa poängstarten någonsin av en back i HockeyAllsvenskan.

9 JOSH DICKINSON

Kraven är höga på Josh Dickinson som värvats in för att ersätta Sam Vigneault - en av ligans bästa spelare i fjol - i MoDos toppledja. Hittills har kanadensaren varit strålande. Han har gjort poäng i samtliga matcher, dunkade in två mål och två assist på två matcher i veckan, vinner 59,3 % av sina tekningar och har ännu inte varit inne på något baklängesmål i fem mot fem (9-0 i målskillnad när han varit på isen).

10 SUPPORTERHJÄLTEN

Det vimlar av supporterhjältar - men det är svårt att inte lyfta fram den ensamme Almtuna-supportern som var på plats i Winpos Arena under onsdagskvällen där han fick se till lag 2-1-vinna. Efter matchen så tackades han givetvis av laget för stöttningen i segern. Ensam är stark, eller vad är det man säger?

Jonas Gustavsson