Panelen: "Han är en riktigt stark värvning"
Publicerad: 2019-09-04
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Södertäljes lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Jacob Sjölin, journalist Länstidningen
Marie Hallman, frilans för bland andra TT och driver bloggen hockeymedmariehallman.se
Andreas Hanson, redaktör hockeypuls.se

Vad säger ni om Södertäljes silly season?

Jacob Sjölin: Godkänd. Inte A+ men godkänd. SSK har förstärkt med Nichlas Falk i ledarstaben, vilket kommer vara nyttigt. Men framförallt är det framåt som SSK gjorde de största kapen: Christopher Bengtsson och Nick Olesen. Å andra sidan var det också där SSK hade störst förluster att väga upp för. Att SSK inte kunde landa fler högerfattade spelare eller en dokumenterat spelskicklig back och en center till drar ned betyget. Att släppa Jacob Spångberg framstår också som märkligt. Men en godkänd silly season. Trots en något mindre budget ser SSK ut att ha ungefär samma potential som förra säsongen.

Marie Hallman: TUUUUNGT men tyvärr väntat tapp av poäng och skyttekungsduon Nicolai Meyer och Sebastian Dyk. I övrigt har SSK rensat rejält bland de spelare som klubben inte tyckte levde upp till förväntningarna och värvat rutin i backarna Falk och Petersson samt forwarden Martin Janohls även om dessa inte växlat upp riktigt ännu. Christopher Bengtsson känns som en bra ledare. Nick Olesen kommer få en tung roll i pp. Har potentialen att göra en hel del poäng. SSK har smalnat av bredden lite. Håller det när skadorna kommer?

Andreas Hanson: Helt okej, tycker jag. Man har ju tappat två stora poänggörare men Christopher Bengtsson är en stark värvning, och det finns spelare i truppen som kan göra mer poäng än tidigare, om de får det att lossna.

Vad är Södertäljes styrka?

Jacob Sjölin: Den här truppen har hyggligt spetsiga forwards. Många kommer vilja spela powerplay. Särskilt bland de vänsterfattade spelarna. Förra säsongen hade SSK en producerande femma. Med Hugo Gustafssons utveckling, värvningarna av Olesen och Bengtsson, en mer normal Martin Janolhs-säsong och Lucas Carlssons kontraktsförlängning har SSK material för flera kompetenta formationer.

Marie Hallman: Fansen. En enorm tillgång. Sedan har man en av seriens allra bästa målvakter i Alexander Sahlin. Men han kan ju inte vinna alla matcher på egen hand, det behövs mer pondus av utespelarna framför det egna målet och en allmänt tajtare defensiv i år när poängskörden inte kan förväntas bli lika stor framåt.

Andreas Hanson: Centersidan ser intressant ut, och powerplay borde kunna vara bra även den här säsongen. Är det något Ulf Lundberg lyckats med, är det special teams. Målvaktssidan borde också vara säker, med Alexander Sahlin i kassen.

Vad är Södertäljes svaghet?

Jacob Sjölin: Det finns flera frågetecken. Dels bredden. Truppen är tunn, rent numerärt. Ett par skador och SSK kommer kvickt att behöva förlita sig på kunnandet i J20-laget. Dels att det är flera oprövade spelare som måste kunna producera redan den här säsongen, eller tänkta toppspelare som måste vara just toppspelare. Som Marcus Fagerudd och Ludwig Blomstrand. Och hur är det med spelskickligheten på blålinjen? SSK har riktat in sig på ”funktionella tvåvägsbackar”. Kommer det att räcka – eller får SSK svårt att spela sig ur egen zon med kontroll? Backspelet imponerar inte under försäsongen.

Marie Hallman: Plånboken. Man har inte riktigt råd att värva den där superspetsen utan måste hitta och forma sina hjältar så som det blev med bland andra Valkvä Olsen, Holm, Meyer och Dyk. Går det även denna säsong? SSK har dessutom haft svårt att sätta ett eget spel senaste åren. Det blir för mycket berg och dalbana. Nu måste man hitta stabiliteten.

Andreas Hanson: Grundspelet har inte varit bra under Lundbergs tid i klubben, och backsidan är ett stort frågetecken.

Vem blir årets poängkung i Södertälje?

Jacob Sjölin: Christopher Bengtsson. Både på träningar och i försäsongsmatcher syns det att 25-åringen har ett annat tempo i sina aktioner, både i utförandet och i tanken. Är förmodligen en ännu bättre spelare än för två säsonger sedan och norr om 20 mål och 40 poäng är förväntningar som SSK-stjärnan ska kunna bära, om han får vara skadefri.

Marie Hallman: Nick Olesen eller Christopher Liljewall kanske? Båda har visat förr att de har många poäng i sig. Å andra sidan känns detta lagbygge mer som ett kollektiv än ett lag med enstaka fixstjärnor och får man till det så sprids ju poängen ut men nyss nämnda duo ligger bra till. Martin Janohls och Ludwig Blomstrand är utmanare till titeln – om det får ut sin potential. Har varit si och så med det emellanåt.

Andreas Hanson: Christopher Bengtsson, han ser ännu bättre ut nu än när han var i SSK senast och öste in poäng.

Vem blir årets utropstecken i Södertälje?

Jacob Sjölin: Det hade ju varit lätt att välja Hugo Gustafsson. Förra säsongens genombrottsspelare kan vara redo att bära centeransvaret i en toppkedja. Om han fortsätter att få istid med Christopher Bengtsson kan 19-åringen vara lagets bäste center när säsongen är slut. Men säger Lucas Feuk i stället. Väldigt spännande ung forward, som har ovanliga spetskvaliteter i sitt offensiva spel. Feuk har också en otroligt bra release och ett mod att ge sig på kreativa spel med pucken. Bli inte förvånad om han spelar sig in i powerplay under säsongen.

Marie Hallman: Jag hoppas att Hugo Gustafsson och/eller Lucas Feuk blir det. Två talanger med stor potential och tung lokal förankring. Lyckas en eller båda så blir det ett lyft för hela föreningen.

Andreas Hanson: Hugo Gustafsson, en naturlig center som man inte ser komma fram så ofta.

Hur går det för Södertälje i år?

Jacob Sjölin: SSK går till slutspel. Med ett nödrop. Laget återhämtar sig från misslyckandet förra säsongen – men kanske inte så mycket mer. Södertälje har på det stora hela varit ett genomsnittligt hockeyallsvenskt lag sedan 2011. Jag ser inte riktigt varför laget ska ta steget in i den absoluta toppen nu. Tränarstaben har mycket att bevisa när det gäller SSK:s spelmässiga utveckling, och många av spelarna runt 25 behöver få fart på sina karriärer igen. Samtidigt ser serien aningen svagare ut på förhand, tycker jag. Klickar allt för SSK kan laget sluta trea, men det kan lika gärna bli ett nytt år i ingenmansland med skador på fel spelare. Så säg att SSK slutar sjua eller åtta.

Marie Hallman: Det är inte helt lätt att säga flipp eller flopp efter den här försäsongen (skrivet 1 september). Borde hålla sig inom topp åtta i alla fall och därmed ta sig till slutspelsserien. Väl där kan ju allt hända.

Andreas Hanson: Det är mer frågetecken än utropstecken just nu kring SSK, och jag är kluven till om man har vad som krävs för att nå slutspel. Jag vill se mer av försäsongen innan jag bestämmer mig.

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson