Panelen: "Starkt att få till kontinuiteten"
2020-08-14
Tre experter ger sin syn på Västerås - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Oliver Åbonde, reporter Vestmanlands Läns Tidning
Mikael Norén, bloggare vikfancentral.se
Henrik Olsson, skribent SvenskaFans.com

Vad säger ni om lagbygget?

Oliver Åbonde: Stabilt är väl kanske ordet som bäst sammanfattar lagbygget för mig. Det är inte jättemånga spelare som sticker ut allt för mycket, men väldigt många som ska kunna producera på en hög nivå i HockeyAllsvenskan. Ingen poängligavinnare, men halva laget kan utan problem göra 30 poäng. Värvningarna av Joakim Hillding och Henrik Hetta är riktigt starka i VIK:s position, och ledarskapet och rutinen är precis vad man behöver, men ingen ska nog inbilla sig att det är två spelare i seriens yttersta toppskikt som kommit in i laget där. Skulle gärna se något eller några seniornamn till i truppen innan premiär, så man inte är för skadekänsliga.

Mikael Norén: Mycket bra kontinuitet från tränare till sista forward. En absolut nyckel är att Jesper Myrenberg blev kvar i mål. Tror han kan bli en av seriens absolut bästa målvakter och är en given SHL-målvakt nästa säsong. Myrenberg började exempelvis försäsongen med att ta alla 39 skott mot Örebro.

Henrik Olsson: Framförallt tycker jag att sportchef Patrik Zetterberg har valt helt rätt strategi när han valt, eller man kanske skulle säga haft möjlighet, att bygga truppen med kontinuitet denna gång. Med all osäkerhet som råder ekonomiskt och med de stora frågorna hängande i luften. När blir det spel? Men framförallt, när blir det spel inför publik? Att man valt att förlänga med större delen av truppen betyder att man vet vad man får istället för att chansa med massa nytt. Men med det sagt, jag är helt övertygad om att Zetterberg resonerat kring den potentialen som finns och att man hoppas och tror på att ett flertal av spelarna står inför ett större genombrott.

Vem blir poängkung?

{!A}

Oliver Åbonde: Daniel Öhrn. Han stördes av en knäskada nästan hela förra säsongen och producerade ändå godkända 24 poäng. Får han vara hel i år och hittar lika rätt i kemin som han gjorde under försäsongen förra året kan han nosa på 40 poäng.

Mikael Norén: Joakim Hillding har ju fått en ny vår som spelare i Oskarshamn och Graz, så centern kommer med gott självförtroende från dag ett. Har ju trots allt gjort 41 poäng en säsong i SHL tidigare och är given som förstecenter.

Henrik Olsson: Den där frågan är alltid klurig. Men med tanke på alla chanser som Sebastian Benker skapar med sin vassa skridskoåkning så får min gissning och förhoppning bli att utdelningen kommer denna säsong.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Oliver Åbonde: Det givna svaret kanske är Gustav Berglund, som är utlånad från Frölunda just för att få sitt genombrott här. Men om vi ska ta en spelare som faktiskt tillhör VIK säger jag Calle Ehrnberg. Öser inte in poäng, men vass i det tysta och är bra på det som är viktigt hos moderna backar. Var på en riktigt fin bana innan han blev skadad förra året.

{!B}

Mikael Norén: Centern Isac Skedung är i den åldern många blommar ut och har nu byggt på sig mer styrka och rutin. Det är dessutom ganska öppet om toppcenterplatsen bakom Joakim Hillding. Men de finns fler spelare som om de bara förbättrar sig några procent kommer bli absoluta allsvenska toppspelare som Alexander Lunsjö, Sebastian Benker och Simon Åkerström har inlett sin tid i VIK oerhört starkt med och utan puck. Nye Frölundalånet Gustav Berglund är en 19-årig superoffensiv back som verkligen försökt vara kreativ även mot SHL-motstånd i träningsmatcherna. Draftad av Detroit och ska ha stigit allt mer i deras prospectranking. Kan Berglund lära sig värdera mellan att dribbla och göra det enkla kan det också bli ett genombrott.

Henrik Olsson: Trodde verkligen att Marcus Bergmans stora genombrott skulle komma förra säsongen efter en stark säsong året innan och en lysande försäsong. Men som för laget i stort, lyfte det aldrig riktigt under vintern. Utifrån sett kan man tycka att lagets femteplats var helt ok, men från sidan såg spelet ofta slätstruket ut. Framförallt med säsongen innan i färskt minne då man ofta kom i snabba spelvändningar och var ruskigt starka i tredje perioderna. Förhoppningen är att man ska kunna hitta tillbaka till ett rakare spel som passar exempelvis Bergman mycket bättre. Får han med sig självförtroendet och lyckas göra lite poäng från början kan mycket väl det där genombrottet komma nu istället.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Oliver Åbonde: Den största förväntningen från mig är att laget ska vara bättre än förra året, spelmässigt, med tanke på hur många som inte riktigt kom upp i nivå sett över hela säsongen. Är VIK sämre än i fjol med i princip samma trupp är det skäl för oro. Resultatmässigt känns det som att det finns några fler starka lag än i fjol i serien, men topp sex och en direktplats till kvartsfinal tycker jag absolut att man kan förvänta sig.

Mikael Norén: Att laget tar sig slutspel och där kan störa topplagen Timrå och Björklöven & Co. rejält. Också att de många kvarvarande spelarna tar steg då de nu vet vad som gäller i Västerås hos Thomas Paananen och övriga ledare.

{!C}

Henrik Olsson: Tycker vi ska kunna ha riktigt höga förväntningar på detta lag. Nu har tränare Thomas Paananen haft möjlighet att jobba med samma spelare under lång tid, sen är det nu upp till bevis för många av spelarna som står lite inför ett vägval i karriären. Som redan sagts, potentialen finns men nu gäller det att man får ut det. Man har en riktigt bra förstemålvakt i Jesper Myrenberg och en stark backsida med storväxta men samtidigt rörliga backar som förhoppningsvis kan vända spelet snabbare än man gjorde i vintras. På forwardssidan ser det intressant ut. Mycket viktiga värvningar i Joakim Hillding och Henrik Hetta som kommer betyda mycket med sin rutin. Sen är det ju så, att Real Björklöven, Modo och Timrå kommer få stå för favoritskapet med tanke på de ekonomiska resurserna de uppenbarligen har trots pågående pandemi… Det kommer passa Västerås bra.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Oliver Åbonde: Ska VIK något sånär kunna utmana topplagen måste powerplay vara bättre än förra året. Det var inte värdelöst rent statistiskt (bara ytterst medelmåttigt), men det kändes aldrig som att det fanns någon riktig struktur och idéer för hur man skulle skapa bra målchanser regelbundet. VIK var faktiskt det lag i hela serien som sköt mest i powerplay, men det var i princip för att det kastades puckar på mål till höger och vänster från ganska dåliga lägen. Det finns tillräckligt många kreativa spelare i det här laget för att man ska kunna ha ett mycket bättre PP än så.

Mikael Norén: Att de hittills ganska ojämnt producerande forwards hittar en jämnare nivå, så fler blir riktiga allsvenska toppspelare. Och att laget drar ner insläppta mål från 2,70 per match från 19/20.

Henrik Olsson: Blir lite tjatigt, men helt klart är det så att nyckeln blir att dessa potentiella genombrott kommer. Ska man kunna vara med i den absoluta toppen måste man ha några spelare betydligt högre upp i poängligorna än vad man hade förra säsongen. Detta med att "sprida ut poängen över spelarna" låter kanske bra när man säger det, men det gäller att det utkristalliserar sig vilka spelare som kommer leda laget när det gäller att göra poäng.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson