Listan: "Nu är han ensam på tronen!"
Publicerad: 2022-11-17
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 DEN NYE ASSISTKUNGEN

Under onsdagskvällen noterade Marcus Eriksson sin 231:a assist i HockeyAllsvenskan och han är därmed ny assistkung i ligan. Vita Hästen-veteranen klev förbi tidigare ettan Conny Strömberg som stannade på 230 assist. Det är inte alltid vackert när rekord sätts och det var det inte när Eriksson noterade sin rekordassist heller. Han skyfflade en puck via ribban och bakom mål, där Erik Borg snappade upp trissan och satte upp Erik Ullman som målade.

2 TOPPMATCHEN PÅ HOVET

Förväntningarna inför toppmötet mellan tvåan Djurgården och ettan MoDo var höga i tisdags. Det blev också en sprakande hockeyfest och har stämplats som en av säsongens bästa och häftigaste matcher. Inför ett fullsatt Hovet, 8094 personer, så bjöd lagen på ett riktigt målkalas som stod 5-5 efter 60 spelade minuter, och där MoDo till slut kunde avgöra på övertid genom hattrick-skytten Mikkel Aagaard. Fullsatt, målglatt och spännande - alla ingredienser som gör idrotten så underbar.

3 MODO

MoDo vann toppmatchen mot Djurgården, drygade ut serieledningen och fortsätter att imponera. Ångermanlänningarna är formstarkast i hela HockeyAllsvenskan och står just nu på fem raka segrar. Faktum är att man bara kammat noll pinnar en gång i de elva senaste kamperna. Det är många som levererar just nu, inte minst toppkedjan med Riley Woods, Josh Dickinson och Mikkel Aagaard som kombinerat in fjorton poäng i de två senaste matcherna.

4 MIKKEL AAGAARD

Toppmatch mellan ettan och tvåan, fullsatt på Hovet och viktiga poäng på spel. Då gick Mikkel Aagaard in och sköt ett hattrick där han både kvitterade i tredje perioden och avgjorde på övertid till MoDos fördel. Snacka om att kliva fram vid rätt tillfälle. 27-åringen har varit "streaky" i sitt målskytte i höst. Han har gjort tio mål men bara gjort mål i fem olika matcher. Snittet pekar ändå på 31 mål, en riktigt fin siffra, och ett lyft från hans 21 respektive 23 mål de två senaste åren i ligan.

{!B}

5 ALEX HUTCHINGS MILSTOLPE

Inför onsdagens hemmamatch mot Karlskoga så prisades Alex Hutchings för att ha gjort 100 mål i Björklöven-tröjan. Sedan gick han ut på isen och gjorde mål igen vilket var hans 100:e mål i HockeyAllsvenskan. Kanadensaren, som stått på 97 mål länge men som nu gjort tre mål på två matcher, är den första importen att nå den milstolpen i HockeyAllsvenkans historia. 32-åringen är också den import som gjort näst flest poäng i ligan någonsin med sina 219 pinnar, bara dansken Morten Green, 250 poäng, har gjort fler.

6 ALMTUNAS TRENDBROTT

Efter åtta raka förluster, samtliga efter ordinarie tid, så fick Almtuna ä-n-t-l-i-g-e-n till ett trendbrott när Södertälje besegrades med 3-1 i Scaniarinken under onsdagskvällen. Kanske var det logiskt att den negativa sviten fick ett slut i just den här matchen. Uppsala-laget ställdes mot ligans hetaste lag där SSK hade fem raka vinster och hela sju raka segrar hemma i Scaniarinken. Ligans formstartaste lag mot ligans formsvagaste lag… då slog den allsvenska logiken (som inte är logisk…) in och Almtuna vann.

7 MIKAEL FRYCKLUNDS COMEBACK

I går gjorde Västerås-toppcentern Mikael Frycklund comeback efter tre matchers frånvaro. Han placerades omgående i toppkedjan med Lukas Zetterberg och Trevor Cheek och var en av huvudaktörerna när laget vände 1-3-underläge till 7-3-seger mot Västervik. Frycklund noterade tre assist i sin comeback, trots att det bara blev knappt elva minuters spel.

{!A}

8 ALBIN ERIKSSON

Efter en bländande juniorkarriär och ett lovande debutår i SHL så har Albin Eriksson haft det tungt. Han har inte alls lyckats leva upp till sin potential. Forwarden kritade på för Karlskoga inför säsongen och nu har lyftet äntligen kommit. 22-åringen noterade tre poäng i går, inklusive det avgörande övertidsmålet mot Björklöven, och har gjort poäng i fem raka matcher. Han är alltså riktigt het. Totalt har det blivit 15 poäng på 17 matcher vilket är ett snitt som pekar på totalt 45 poäng i år.

9 KARLSKOGAS BOXPLAY

Karlskoga lyckades 5-4-vinna efter övertid mot Björklöven på bortaplan i går. Det avbröt en tre matcher lång förlustsvit. Men trots förlusterna, och trots fyra insläppta mål mot Löven, så gnistrar värmlänningarnas boxplay. Laget har, trots att det bara blivit sju inspelade poäng i de fem senaste matcherna och att skadelistan är väldigt lång (åtta spelare saknades i går), inte släppt in något boxplay-mål i de fem senaste kamperna.

10 ÖSTERSUND

Östersund 2-1-vann på bortaplan mot Kristianstad i går efter storspel av keepern Isak Mantler och dubbla mål av Henrik Marklund. Det innebär att nykomlingen spelat in 23 poäng och skapat en lucka på sju poäng ner till negativa kvalstrecket. Då har konkurrenterna under strecket dessutom spelat en match mer. Jämtlänningarna fortsätter att imponera.

Jonas Gustavsson