Panelen: "Det är en lovande kombination"
Publicerad: 2020-05-22
Tre experter ger sin syn på Almtunas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Henrik Söderlund, journalist Upsala Nya Tidning
Martin Nilsson, journalist Sveriges Radio
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Henrik Söderlund: Godkänd med ett litet plus. Man har fått behålla de spelare man velat från fjolåret minus Sebastian Fakt och lyckats få till ett par tre intressanta nyförvärv där lagkaptenen Emil Berglund från Timrå kanske är den som sticker ut mest hittills.

Martin Nilsson: Utifrån att det sedan länge lång tid tillbaka stod klart att Tony Mårtensson avslutar karriären tycker jag den är klart godkänd. Att man i nuläget står på noll målvakter är förstås märkligt och ett stort minus, men Daniel Rosengren lär förlänga och har potential att vara ett stabilt förstaval i kassen.

{!A}

Marie Hallman: Det är lite blandat får man nog säg. Almtuna har till exempel inte en enda målvakt under kontrakt än (19 maj) och har luckor kvar att fylla även bland backar och forwards men bland nyförvärven finns backen, tillika nygamle ryske publikfavoriten Nikolai Belov som plockats tillbaka från Modo samt en av vårens sillybomber då Emil Berglunds kliv från Timrå till Almtuna väckte uppmärksamhet. Man har även sett över och förstärkt organisationen genom att plocka in Robert Kimby från Björklöven där han var assisterande tränare i vintras. Tony Mårtensson som slutat spela har knutits till organisationen som är liten och nu får ett minst sagt välbehövligt tillskott utanför isen.

Vad är styrkan i lagbygget?

Henrik Söderlund: Att man fått många bitar på plats tidigt inklusive en spännande ny huvudtränare i form av Robert Kimby. Hela organisationen runt laget känns stark.

{!B}

Martin Nilsson: Kontinuiteten. Eller nya tränaren Robert Kimby, kanske? En stor del av truppen blir kvar, och tillförs mycket ny energi i form av unge, ambitiöse Kimby. En lovande kombo. Tony Mårtensson och Per Svensson är tunga förluster, men man får samtidigt tillbaka viktiga backen Nikolai Belov.

Marie Hallman: Forwardssidan ser så här i mitten av maj intressant ut. Emil Berglund värvades från Timrå och fick ett C på tröjan direkt. Ovanligt, absolut, men att det görs här och nu beror så klart på Emils omvittnade ledaregenskaper som han verkar ha ärvt från pappa Challe Berglund. Ledaregenskaperna var viktiga att få in då Tony Mårtensson lade grillorna på hyllan i våras. Att Berglunds goda vän Tobias Liljendahl redan fanns i Uppsalaklubben spelade såklart in vid klubbytet och kanske kan den nya kaptenen få Liljendahl att lyfta ytterligare. Hampus Harlestam och Villiam Haag visade framfötterna redan förra säsongen, ska bli kul att se hur de utvecklas nu.

Vad är svagheten i lagbygget?

Henrik Söderlund: Mycket rutin har försvunnit i form av Stefan Lassen, Per Svensson och inte minst Tony Mårtensson. Att man lyckades plocka tillbaka Nikolai Belov var därför viktigt.

{!C}

Martin Nilsson: Målvaktsfrågan, såklart. Även om jag tror att Rosengren inofficiellt är klar så kan det bli två nya, oprövade namn. Det har vi sett tidigare i Almtuna, med blandat resultat.

Marie Hallman: Noll målvakter är såklart ett problem inte minst då även backsidan känns tunn. Belov må vara en publikfavorit men han är nästan mer offensiv än defensiv och Almtuna behöver både mer tyngd och rutin i defensiven än vad man har nu.

Vad mer måste in?

Henrik Söderlund: En playmaker i Mårtenssons ställe. Någon som kan bära en förstakedja och helst ett fungerande powerplay. Gärna en producerande back också. Almtuna har under en rad av år haft problem med att få till rejäla hot från blålinjen.

Martin Nilsson: 1. En förstacenter. 2. En poängstark back. Vilket förmodligen önskas av typ 90 procent av de hockeyallsvenska tränarna. Högst oklart om budgeten håller för det efter att rutinerade duon Nikolai Belov och Emil Berglund sajnats.

Marie Hallman: Som nämnts målvakter och ett par rutinerade backar. Längst bak finns uppgifter hos bland andra Upsala Nya Tidning (UNT) om att rutinerade Erik Hanses redan är klar för Almtuna trots att det inte bekräftats av klubben. Hanses är enligt UNT dessutom tänkt att vara given förstemålvakt. Almtuna har senaste säsongerna satsat på unga målvakter i 50/50 position, målvakter som oftast klivit fram men när det har gått bra så har de lämnat som nu till exempel Jesper Eliasson som har gått till Färjestad och därför verkar man nu ha tänkt om när det gäller målvaktsposten.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Henrik Söderlund: Alltid svårt att peka ut något namn. Viktigast blir väl att få en målvakt att kunna lita på. Erik Hanses (ännu inte presenterad än) kommer att få en mycket viktig roll i nästa säsongs Almtuna.

Martin Nilsson: "Kan" är ett lurigt ord så här pass sent i silly season… men backen och Almtunaprodukten Robin Press hade en kanonsäsong med Luuko i finska Liiga (29 poäng) så det vore ju något. Eller att värva hem en ledande, poängstarkt forward i form av Ludwig Blomstrand (SSK) eller Sebastian Hartmann (Timrå).

Marie Hallman: Per Svensson. Backen med jätteskägget är en ikon hos fansen efter sina åtta säsonger i Almtuna där han var en minst sagt stabil sista utpost under många säsonger. Svensson har varit lojal så länge att många nog trodde han skulle bli kvar tills det var slutspelat, men så blev det inte och i vintras drog backjätten till EHC Kloten mitt under säsong. Nu verkar det inte bli en fortsättning där och många Almtunafans drömmer nog om en snabb återkomst för den just nu (19 maj) klubblöse klubbikonen. Till UNT säger han dock att Timrå har visat intresse och att Almtuna ”verkar som om de vill satsa på annat” och att det i ”dagsläget inte lutar åt Almtuna”.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson