Edmonds: "Vill mer än fylla ut en tröja"
Publicerad: 2020-06-16
Lucas Edmonds är klar för Kristianstad och nu berättar juniorforwarden om klubbvalet, "Anton Heikkinen"-stämpeln, allsvenska succédebuten, målsättningen och JVM-drömmen.

Anton Heikkinen tog klivet från J20 SuperElit till HockeyAllsvenskan och Kristianstad och gjorde succé direkt. 15 mål var bäst i KIK och bland alla juniorer i ligan.

Nu hoppas Kristiandstad ha hittat den "nye Anton Heikkinen" i form av Lucas Edmonds.

19-åringen dunkade in 22 mål och noterade 51 poäng på 44 matcher med Växjö i J20 SuperElit den gångna vintern.

– Kristianstad är en klubb som vågar satsa på unga spelare och ger dem förtroende att spela sitt spel på allsvensk nivå. Det var det som lockade mig till klubben. Det känns som jag verkligen kommer att få chansen, säger Lucas Edmonds.

Du är redan stämplad som den "nye Anton Heikkinen", vad säger du om det?
– Haha, jag såg det någonstans, men… ja, vi får se vad som händer. Jag vet att han gjorde bra ifrån sig ifjol, och jag hoppas att jag kan göra det också.

HockeyAllsvenskan är inget nytt för talangen.

Han gjorde sin allsvenska debut med Karlskrona redan för två år sedan, och gjorde dessutom både mål och assist direkt i första matchen.

– Jag hade spelat tre matcher på tre dagar med J20-laget när jag fick frågan om att vara med i A-laget, vilket jag så klart tackade ja till. Jag fick inte spela något i första perioden, fick ett byte i andra perioden och lite fler byten i tredje perioden. Det var i sista perioden som jag gjorde en assist först, och några byten senare gjorde jag mål. Det var en upplevelse att få komma in och sätta avtryck direkt, säger Edmonds.

– Jag fick vara med i några matcher till, men satt mest som trettondeforward och fick inte spela så mycket.

Skön erfarenhet att ha med sig in till kommande säsong?
– Absolut. Jag fick inte spela så mycket i Karlskrona men jag har känt på ligan och tränade en hel del med A-laget det året. Det är skönt att inte behöva komma in som en ren nykomling, utan ha med sig lite erfarenhet i bakfickan.

Trots den allsvenska chansen i Karlskrona så valde Lucas Edmonds att flytta till Växjö ifjol. Där blev det dock bara en SHL-match, resten av tiden spenderades i J20.

– Det var synd att inte få chansen i A-laget, men de hade ganska bra forwards. Jag är ändå nöjd med säsongen. Jag fick igång min offensiv bättre, fick bra hjälp av tränarna och utvecklade inte minst spelet utan puck.

{!A}

Nu väntar den första riktiga seniorsäsongen.

Lucas Edmonds hymlar inte med sina egna målsättningar.

– Det handlar först och främst om att ställa om från junior- till seniorhockey, men jag vill inte bara vara någon som fyller ut en tröja eller sitter på bänken. Jag vill vara en viktig spelare för laget, säger han.

Vad ska du bidra med?
– Jag är en offensiv spelare med ett bra skott och bra spelsinne, jag gillar att göra mål och poäng, och det känns som att Kristianstad har en offensiv stil som kommer att passa mig. Samtidigt så har jag utvecklat mitt försvarsspel senaste åren och är numera pålitlig över hela isen, så jag skulle också säga att jag är ganska allround. Jag hoppas alltså kunna bidra med en hel del.

Lucas Edmonds har en svensk mamma och en kanadensisk pappa (gamle tränaren Randy Edmonds) och är född i Kanada. Han flyttade till Sverige i femtonårsåldern, och har spelat hockey här sedan dess.

Han har både svenskt och kanadensiskt pass, men när det kommer till landslagshockey så är det Sverige som gäller.

– Pappa har varit tränare i Sverige länge och det är mycket fokus på utveckling här, så därför valde jag att komma hit. Jag ville verkligen utveckla mitt spel, och Sverige kändes bättre än Kanada helt enkelt. Jag frågade runt lite och fick en tryout med Frölunda, och efter en vecka så fick jag besked om att jag kunde stanna. Sedan har resan gått via Karlskrona och Växjö till Kristianstad, säger han.

Varför blir det spel i svenska landslag?
– Eftersom jag bor i Sverige så blev det naturligt. Coacher i Kanada har svårt att ha koll på mig här, och när jag blev uttagen till ett svenskt landslagsläger så blev jag jätteglad och stolt.

Målet är också tydligt inför kommande säsong.

Lucas Edmonds jagar en JVM-biljett.

– Jag har snackat lite med Tomas Montén (förbundskapten) och vet att det finns öppningar i truppen. Nu gäller det att göra en bra start på säsongen, så att jag får förtroendet att åka med dit.

Hur vore det att spela en JVM-final mot Kanada?
– Oj, det vore hur stort som helst. Årets JVM går ju dessutom i just Kanada. Jag har kompisar som kommer att vara med i det kanadensiska laget, och att möta dem vore verkligen speciellt. Jag hoppas det blir så, det är något som jag verkligen skulle se fram emot.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson