Fredagsmenyn: "Poängsvit, dubbelmöte, backskytte"
Publicerad: 2023-02-03
Vad är en fredag utan en riktigt fyllig fredagsmeny? HockeyAllsvenskan bjuder alltid på underhållning på just fredagar!

Fredagmenyn 3 februari:

DEL ETT I DUBBELMÖTE

I kväll ställs AIK mot Västerås på Hovet och det är del ett i ett dubbelmöte. I morgon möts lagen nämligen igen, då i ABB Arena. Det är oerhört viktiga poäng på spel då serieåttan Västerås och serieelvan AIK bara har en pinne mellan sig i en oerhört jämn kamp på undre halvan av tabellen, där lagen kämpar i ett spann som i ena änden innehåller hemmaplansfördel i en åttondelsfinal och som i andra änden innehåller PlayOut-spel för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan.

JOHAN PERSSONS POÄNGSVIT

Johan Persson är i sitt livs form. Mora-forwarden öser in mål- och poäng för tillfället och har gjort poäng i sjutton (!) raka matcher. Det är lika många som Niklas Olausson gjorde med Västerås 2008/09, och framför den duon finns bara Jared Aulin som gjorde poäng i tjugo raka matcher med Örebro 2011/12. En pinne av Persson i kväll innebär poäng i arton raka matcher och att han skulle bli ensam om den näst längsta poängsviten i ligans historia.

KAN AIK OCH TINGSRYD BRYTA TRENDERNA?

AIK, fyra raka förluster, och Tingsryd, fem raka förluster, är de två lag med längst förlusttrender i HockeyAllsvenskan just nu, och det är två lag i stort poängbehov. AIK jobbar för att undvika absoluta bottenkampen och istället säkra en slutspelsplats, medan Tingsryd, som parkerar under negativa kvalstrecket, kämpar för att slippa Playout-spel. I kväll ställs AIK mot Västerås medan Tingsryd möter Östersund. Lyckas något av lagen - eller kanske båda? - bryta sin trend i kväll?

{!A}

NICK SCHILKEYS POÄNGSVIT

Björklövens Nick Schilkey toppar poängligan i HockeyAllsvenskan i klar stil. Han är också i riktigt bra form med poäng i tio (raka matcher. En svit han ska försöka förlänga i kvällens hemmakamp mot Kristianstad. Noterbart är att amerikanens totalt 53 poäng är den åttonde bästa poängnoteringen under en säsong av en utländsk spelare, och då återstår ju ett gäng matcher. Broc Little är den utländske spelare som gjort flest poäng under en säsong då han svarade för 66 poäng med Västerås 2011/12 (den siffran är också den nionde bästa säsongsnoteringen någonsin i ligan).

MORAS POÄNGSVIT

Mora är i en fantastisk form. Dalalaget har tagit poäng i femton (!) raka matcher. Det är den delat sjätte längsta poängsviten i HockeyAllsvenskans historia. I kväll, när laget ställs mot Västervik på bortaplan, har man chansen att ta poäng för sextonde matchen i följd, något som alltså bara fem lag lyckats med (bland annat MoDo som tidigare den här säsongen vann sexton matcher i rad). Rekordet innehas av Södertälje som tog poäng i 22 raka matcher säsongen 2006/07.

ALEXANDER ANDERBERGS BACKSKYTTE

Alexander Anderberg sköt ett mål i onsdags och det var hans sextonde mål den här säsongen. Östersund-backen levererar därmed historiskt bra siffror. Anderberg är en av blott sex backar genom åren som lyckats göra minst sexton mål under en säsong (Jan Huokko har gjort det två gånger). Nick Angell har rekordet efter att ha gjort 18 mål med Karlskoga säsongen 2005/06. Ser vi över de sexton senaste matcherna så har Anderberg gjort åtta mål, alltså 0,5 mål per match, och håller han i det snittet så gör han sex mål till. Således: Anderberg har en fin chans att nå rekordet för flest backmål under en säsong.

Jonas Gustavsson