Panelen: "Helt otroligt hur han inlett säsongen..."
Publicerad: 2022-11-12
Vilken spelare har varit bäst? Vem har överraskat mest? Hur går det till slut? 14 lag, 14 experter, 3 frågor.

AIK

Fredrik Klang, skribent svenskafans.com

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Bäst tycker jag har varit Oscar Nord. Han har hållt en jämn kurva hela tiden. Han har gått i bräschen och tagit upp kampen när det gått emot. Men framförallt är han AIK:s bästa målskytt med åtta mål. Det är väldigt oväntat.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Tyvärr är det mest negativa överraskningar hittills. Men jag väljer Dalibor Dvorsky som gjort 4+2 poäng. Det är klart att AIK förväntar att han ska ta steg den här säsongen. Men det är ändå en smula oväntat att han redan visar upp ett så moget spel.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag tror att AIK kommer att få slåss i botten av tabellen resten av säsongen. Topp sex ser redan kört ut, och AIK halkar även efter gällande platserna 7-10. Jag är orolig för att det kan bli negativt kval. Många ser inte det som en risk, men jag hoppas att AIK inser att det faktiskt är möjligt. Jag ser inte hur spelet och resultaten ska ta en vändning så länge inget görs i tränarfrågan.

ALMTUNA

Henrik Söderlund, journalist Upsala Nya Tidning

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Jag säger Oskar Asplund. Känslan på förhand var att han skulle så igenom stort och det har han sannerligen gjort. Visst gör han misstag ibland han också men sammantaget har han presterat bäst, inte minst offensivt då han som back leder den interna poängligan. Plusbetyg kan också ges till Viktor Andrén i målet.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Ingen.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Det väntade borde ju vara att säga där de ligger, det vill säga sist, men jag tror ändå att de är tillräckligt bra för att hålla sig över strecket. Vilka ska de lyckas ta sig förbi då undrar någon? Jag säger Tingsryd och Västervik. Kanske också Vita Hästen och Östersund. Värt att nämna är Almtuna på bara 16 spelade matcher redan mött Modo tre gånger och Björklöven två.

BJÖRKLÖVEN

Ludvig Guliksson, journalist Västerbottens-Kuriren

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Förra sommaren presenterade Björklövens sportchef Per Kenttä en trio forwards efter en supporterinsamling. Det var Maxime Fortier, Scott Pooley samt Nick Schilkey. Fortier har hållit en bra nivå och sliter alltid på isen. Pooley har som förväntat varit en tillgång till det offensiva spelet, bland annat tack vare sitt vassa skott. Men den som stuckit ut allra mest i den här trion är självklart Nick Schilkey – som hittills producerat 24 poäng på 17 matcher och varit en riktigt bra tillgång till Björklövens offensiv. Det är nog ingen överdrift om jag säger att han varit hockeyallsvenskans bästa spelare så här långt.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Jag tycker att Linus Cronholm har imponerat hittills. Även fast han inte får de största rubrikerna eller står för någon vidare poängproduktion så är han ack så viktig i försvarsarbetet. Bildar backpar med rutinerade Daniel Rahimi och där finns såklart mycket att lära för 22–åringen Cronholm. Det är inte för intet som dessa två fysiska backar ofta ställs ut på isen i viktiga skeden i matcher.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– En tredjeplats bakom Modo och Djurgården efter 17 spelade matcher får ändå ses som godkänt för Björklövens del. Det är också där någonstans jag tror laget kommer hamna i slutet av den här säsongen. För att bibehålla en hög placering i tabellen krävs dels att man får tillbaka lite spelare från skadelistan, som blivit allt längre på slutet. Sen krävs också att spelare som Nick Schilkey, Scott Pooley och Fredric Weigel fortsätter att leda laget offensivt – samtidigt som Björklöven bibehåller en jämn nivå i spelet. Men värt att påpeka i sammanhanget är att Björklöven taggat igång ordentligt de tre senaste slutspelen, något som också tagit dem till tre raka finaler. Så oavsett tabellplacering så är den här upplagan av Björklöven också något att räkna med när det vankas slutspel nästa år.

{!A}

DJURGÅRDEN

Mattias Ek, journalist hockeynews.se

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Målvakten Carl Lindbom, 19, har klivit fram och räddat laget ett antal gånger när det som mest har behövts. Faktum är ju att han även har varit en av hela ligans bästa målvakter och sett till räddningsprocenten den absolut bästa.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Det får bli samma spelare här. Inte ens Djurgårdens sportchef K-G Stoppel hade räknat med att Carl Lindbom skulle vara den som greppade förstaspaden utan det var ett öppet race mellan Lindbom och Matthew Galajda. Men Lindbom har startat tolv av 16 matcher och vunnit tio av dem.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag har tippat Djurgården som seriesegrare och står fast vid det. Spelet har stundtals hackat, men då har Lindboms målvaktsspel och special teams grejat poäng och vunnit matcher. Försvarsspelet har blivit riktigt bra och med Linus Klasens intåg har även offensiven tagit ett kollektivt steg framåt. Det är starkt att ha tagit så här många poäng utan att spelet har suttit. Men nu tror jag att det spelmässiga kommer att lyfta också.

KARLSKOGA

Dennis Pavlovic, journalist Karlskoga Tidning

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Marcus Hellgren-Smed, med 93,68 i räddningsprocent och en tredjeplats i målvaktsligan. Fortsätter att hårt utmana mer etablerade Lars Volden om speltiden. Imponerande!

Vilken spelare har överraskat mest?
– Albin Eriksson har redan gjort sin poängmässigt bästa säsong sedan 2018–2019. Här har vi en fullträff från sportchef Yngveson.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag tror inte att BIK kommer att lyckas överprestera även den här säsongen. Laget kommer att få slita för att sluta topp sex, vilket egentligen är mer rimligt sett till klubbens ekonomiska förutsättningar.

{!B}

KRISTIANSTAD

Marcus Nilsson, journalist Kristianstadbladet

Vem har varit lagets bästa spelare?
– När det gäller KIK tycker jag faktiskt att det är lätt att utse den bäste spelaren så här långt. Och i vanlig ordning, när det gäller KIK de senaste åren, är det han mellan stolparna som stuckit ut mest och bäst. Precis som förra säsongen fanns det frågetecken för målvakterna och även om inte norrmannen Jörgen Hanneborg har förvandlat frågetecknet till ett utropstecken så här långt så är i alla fall kollegan Filip Larsson på god väg att göra det. Precis som Frederik Dichow och i viss mån även Olof Lindbom gjorde förra säsongen. Larsson har dalat från andra- till femteplatsen i målvaktsligan och om jag skulle vara lite, lite elak så säger jag att Larsson är bäst i KIK så här långt…i brist på annat. Importerna Jack Kopacka, Patrick Bajkov och Aleksi Ainali har inte levererat på någon "Cheek-Kontos-Sideroff-nivå” så här långt, men det var knappast att vänta heller. Bajkov har redan skrittat vidare till Hästen och den ligan där Ainali ägnar sig åt toppstrid är den över flest tvåminutare (delad trea i den ligan, som toppas av Marcus Vela och Johan Ivarsson). Jack Kopacka har 4+9 på 14 matcher och det är siffror som såklart inte är dåliga, men samtidigt känns det som att där finns mer att hämta från amerikanen. Han minus 4 i plus-minus-ligan är inte heller några jättesmickrande siffror, det är faktiskt sämst i hela KIK tillsammans med backen Fred Nilsson.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Jag vet inte om där finns något riktigt fett utropstecken, men att kaptenen Dennis Svensson har gjort fler mål än prestigevärvningen (med KIK-mått mätt) Pontus Netterberg när lite mer än en fjärdedel av ligan är spelad, ja det hade i alla fall inte jag satsat många kronor på i augusti. Svensson ligger på 5+4 medan Netterberg har noterat 4+1. Svensson landade på 7+7 på 50 spelade matcher förra säsongen och om inte produktionen går i vinteride lär han slå det med råge den här säsongen. Jag vill också nämna Rikard Olsén, som bara fortsätter att spela ett utsökt backspel. Han slog igenom på allvar förra säsongen och spelar fortsatt med pondus, självsäkerhet och attityd. Hans positionsspel är dessutom på en helt annan nivå jämfört med för några år sedan, man kan säga att det är som det där programmet som går på fyran klockan 20 på lördagarna. Olséns plus-minus måste också nämnas, med sina +12 är han helt överlägsen i KIK och det är också tredje bäst i hela ligan.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag förväntar mig ingen större berg- och dalbaneförändring från den position som de ligger på just nu, det vill säga nia. KIK har dock tre poäng innestående, tror jag i alla fall, då de där sista 14 ”knallskottsminuterna" mot Taif ska spelas av någon gång framöver. Men inte tappar väl KIK den 5–1-ledningen? Jag tror inte att det blir någon repris på topp-sex i vår. Mitt tips blir i stället att KIK kommer att ligga i åttondelshamnen och skvalpa under större delen av säsongen. En slutlig åttondeplats låter väl rimligt…

MODO

Mattias Persson, journalist Örnsköldsviks Allehanda

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Josh Dickinson. En klasscenter som fyllt Sam Vigneaults skor på ett ypperligt sätt.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Det tycker jag att Josef Ingman har gjort. Såg aldrig att han skulle göra den här resan han gjort från förra säsongen.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Modo känns oerhört svårslagna och den styrkan tror jag kommer att fortsätta säsongen ut. De har alla ingredienser för att vinna serien.

{!C}

MORA

Christoffer Landgren, journalist Dalarnas Tidningar

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Lagets bästa spelare hittills är Anton Heikkinen, som utan tvekan tagit sitt spel ett steg längre från förra säsongen. Han känns mer klinisk i avsluten och tycks alltid ha en spelidé. Samtidigt är han oberäknelig – på ett för Moras del positivt sätt. Forwarden kan skapa lägen i alla spelformer och från alla vinklar.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Axel Sundberg har överraskat med sitt vassa skott. Det kanske var just det han värvades in för, att skjuta mycket. 24-åringen har nog det hårdaste skottet av alla och siktar bra. Hade Mora spelat ännu mer konstruktivt och gett Axel fria lägen så hade han nog legat högre i skytteligan.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Starten har inte varit den bästa. Mora hade behövt ta fler poäng och har bara fått det att lossna mot de som tippats i nedre halvan i tabellen. De kedjor som är tänkta att producera har kommit igång sent. Dessutom har de åkt på en del skador och sjukdomar på viktiga spelare. Fortsätter det som de gjort kan de placera sig topp sju i slutändan, men troligtvis inte högre än så.

SÖDERTÄLJE

Andreas Hanson, journalist Länstidningen

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Man kan diskutera vilka spelare som haft störst betydelse i olika aspekter av spelet, men den som tveklöst hållit högst individuell kvalitet är Nikola Pasic. Det är helt otroligt hur han inlett den här säsongen och jag tror inte det fanns någon utomstående som såg det komma, även om han faktiskt varit en av lagets bäst betalda spelare och gjort det bra i allsvenskan tidigare. Han gjorde heller inget större väsen av sig i träningsmatcherna, men sedan serien började har han dominerat spelet helt när han varit på isen. Han driver anfallen, skapar chanser för sig själv eller andra med ett nästan ostoppbart sätt. Ingenting tycks omöjligt för honom som han spelar just nu. SSK:s powerplay fungerar inte utan honom och kedjan med Pasic, Filiph Engsund och Viktor Liljegren har gjort succé även i fem mot fem. Pasic är höstens MVP i SSK.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Nikola Pasic är naturligtvis den största överraskningen, men det är ju tråkigt att fortsätta ösa beröm över honom. Det gör det också svårare att svara, för då är det fler om budet. Att någon överraskar bygger ju också på förväntningar, så att spelare som Johan Ivarsson, Filiph Engsund eller Jacob Bjerselius visat sig vara klockrena nyförvärv är kanske inte så överraskande. Det här är ett rutinerat lag och de flesta spelar därefter, vilket även lagledningen ska ha beröm för. I mångt och mycket har det gått så som de tänkt sig, bortsett importernas poängproduktion, vilket egentligen är märkligt sett till antalet chanser de skapat. Så sett till överraskning tycker jag att Henrik Malmström ska nämnas. Tidigare en ganska stabil, allsvensk back som aldrig riktigt blommat ut men nu, 24 år gammal, står han för ett defensivt försvarsjobb av hög klass. Han gör få misstag, använder sin fysik väl och spelar enkelt på ett sätt som han inte lyckats med tidigare. Fortsätter han så här hela säsongen kan det säkert finnas SHL-lag som i honom kan se en relativt billig, defensivt stark back att plocka upp.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag tror att SSK borde kunna hålla sig kvar på topp sex hela säsongen. Kvaliteten och rutinen i truppen talar för det, och nu kan vi nog även ta bort frågetecknen kring målvaktssidan. Det enda som jag ser som ett hot mot detta är skador. SSK är tunna på alla positioner och måste förstärka truppen både med bredd och spets för att hålla den här nivån. Lyckas man få in en back, en center och en forward till (vilket man söker aktivt efter) som levererar, samtidigt som målvakterna håller sig skadefria, så borde det räcka långt.

{!D}

TINGSRYD

Daniel Enestubbe, journalist Smålandsposten

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Utan tvekan Anton Gradin. En av få som klivit fram och producerat inte bara mål, utan dessutom viktiga mål.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Svaret här blir detsamma som på föregående.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Görs ingenting omedelbart åt det svaga målvaktsspelet, det usla powerplayet, det nästan lika usla boxplayspelet och den allmänt trubbiga offensiven kan jag omöjligt se att Tingsryd undviker kvalspel. Laget gör färst antal mål och bara Östersund, som läckte som ett såll inledningsvis, har släppt in fler. Det är en ekvation som inte håller ett lag kvar i HockeyAllsvenskan.

Vita Hästen

Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Marcus Eriksson är alltid Marcus Eriksson, men jag landar in i Andreas Söderberg. Jag hade höga förväntningar på Skellefteåsonen inför säsongen. De har infriats – plus lite till. Söderberg är stabiliteten själv i egen zon och har mer offensiv flärd i sig än vad många tror. Den bärande pjäsen på backsidan.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Svårt att svara på kan jag tycka. Sebastian Falk trodde jag på inför säsongen. Men där hände inte mycket fram till hans skada. Jag får lov att säga Tobias Sandberg. Han lovordades av den gode ”Daggen” Eriksson innan seriestart, men jag tycker det har gått snabbare än väntat att se Sandberg som en trygg allsvensk keeper.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Min stolthet förhindrar mig från att korrigera mitt tips som jag lanserade nån vecka innan premiären. Det innebär att Vita Hästen hamnar på en niondeplats vilket vore ett viktigt lyft för klubben efter två raka år utan slutspelshockey i ”Peking”.

{!E}

VÄSTERVIK

Jonathan Åman, journalist Västervik-Tidning

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Bäst hittills har såklart Daniel Brickley varit. Jag hade höga förväntningar på honom inför säsongen men han har överträffat dem, framför allt offensivt. Och då känns det inte som att han nått sin topp än.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Bland de som överraskat positivt hittar vi målvakten Edvin Olofsson som på allvar utmanat Emil Kruse om förstaspaden. Även Anton Schagerberg har på ett smidigt sätt kommit in i ligan. Det går att nämna killar som Edward Lindelöw och Grayson Pawlenchuk här också.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag tror inte att Västervik, som laget är idag, kommer orka utmana om en slutspelsplats. Det kommer att bli en kamp om att undvika de två nedersta platserna och det tror jag man klarar. Man blir nog elva med större lucka uppåt än nedåt.

VÄSTERÅS

Oliver Åbonde, journalist Vestmanlands Läns Tidning

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Sett till helheten tycker jag det är Marcus Bergman. Precis som förra året började han längre ner i hierarkin men har återigen växt fram till en nyckelspelare i laget. När många andra haft det tungt har han varit sig själv och kanske till och med lite bättre än tidigare.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Svårt att svara någon annan än Ian Blomquist. Backup-positionen var ett frågetecken inför säsongen, men i inledningen har den unga burväktaren överglänst Johan Gustafsson. Imponerade när han plötsligt kastades in mot Djurgården, och har bara rullat på därifrån.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Väldigt svårt att säga, särskilt med tanke på den turbulens som varit runt laget den senaste veckan. Får VIK ordning på bitarna förhållandevis snabbt kan man fortfarande slåss om topp fyra, men så som läget är just nu blir tipset strax under. Sexa.

ÖSTERSUND

Per Hansson, journalist Östersund-Posten

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Med sina sju mål, tre assists och i övrigt ett gediget spel, är Alexander Anderberg ÖIK:s hittills bäste spelare. En backrese av rang som klivit fram som en förgrundsfigur på isen med i snitt 22 spelminuter per match.

Vilken spelare har överraskat mest?
– David Westlund är inte allsvenskans snabbaste back, men hans spelintelligens är desto bättre. Med + 5 i plus-minus-statistik står han för ett rakt igenom stabilt backspel så här långt.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Alla trodde att ÖIK skulle bli tabelljumbo. Starten visar på något annat. Jag tror nykomlingen kan fortsätta överraska och bli som sämst nionde lag i tabellen. En nyckel är ändå att de sex raka bortamatcherna som börjar på onsdag i nästa vecka, fortsätter ge poängutdelning.

Jonas Gustavsson