PREVIEW: Mora - Södertälje
Publicerad: 2023-03-18
I dag drar kvartsfinalen mellan Mora och Södertälje igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!

KVARTSFINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren avancerar vidare till semifinal medan förloraren har spelat färdigt för i år.

SCHEMA

{!A}

LAGSTATISTIKEN

MORA

Poäng: 96 (3)
Mål: 162 (3)
Insläppta mål: 122 (2)
Powerplay: 30,3 % (2)
Boxplay: 78,2 % (7)
Räddningsprocent målvakter: 90,8 % (6)
Tekningar: 50,8 % (6)
Corsi: 55,0 % (2)

(placering i ligan inom parentes)

SÖDERTÄLJE

Poäng: 95 (5)
Mål: 159 (5)
Insläppta mål: 122 (2)
Powerplay: 25,6 % (4)
Boxplay: 80,0 % (4)
Räddningsprocent målvakter: 91,5 % (2)
Tekningar: 52,2 % (3)
Corsi: 53,7 % (4)

(placering i ligan inom parentes)

SPELARSTATISTIKEN

MORA

Poäng: Johan Persson, 53
Mål: Johan Persson, 30
Assist: Daniel Ljunggren, 37
Skott: Johan Persson, 196
Utvisningsminuter: Måns Carlsson, 44
Istid: Olle Strandell, 22:03 min

SÖDERTÄLJE

Poäng: Linus Videll, 57
Mål: Linus Videll, 27
Assist: Nikola Pasic, 34
Skott: Linus Videll, 131
Utvisningsminuter: Johan Ivarsson, 55
Istid: Albin Carlson, 22:46 min

INBÖRDES MÖTEN

2022-10-12 Södertälje - Mora 4-1
2022-12-10 Södertälje - Mora 2-4
2022-12-27 Mora - Södertälje 6-1
2023-02-15 Mora - Södertälje 3-2 (str)

NYCKLARNA FÖR MORA

TOPPKEDJAN

Mora har en helt annan bredd i anfallsbesättningen i år jämfört med i fjol, det finns både kunnande och rutin djupt ner i uppställningen, men till syvende och sist brukar dalalagets framgång rinna ner till hur vass förstakedjan är. Johan Persson, Daniel Ljunggren och Fabian Ilestedt är en av ligans bästa kedjor - om inte den bästa kedjan - och bidrar i både powerplay och fem mot fem. Trion har inte öst in lika mycket pinnar senaste veckorna jämfört med december och januari och behöver steppa upp ett par pinnhål. Att förstakedjan levererar är alltid en nyckel för Mora.

{!B}

"SPECIALTEAMS"

Ser vi till "specialteams" för Mora under säsongen så var powerplay näst bäst med 30,2 % och boxplay var sjunde bäst med 78,2 %. Ser vi över de tio senaste matcherna så är powerplay dock nere på 11,8 %, näst sämst i ligan över den perioden, och boxplay är nere på 72,2 %, fjärde sämst i ligan över den perioden. Att få igång både powerplay och boxplay igen är så klart en stor nyckel, inte minst i en tät matchserie som det här väntas bli.

LOTSA FRAM EN FÖRSTEMÅLVAKT

Mora har haft bra målvakttsspel under säsongen och med en räddningsprocent på 91,9 % så är man näst bäst i serien. Dock så har man ingen given etta då Andreas Ljunggren och Kari Piiroinen mer eller mindre delat på spaden hela vintern. Det är både en styrka och en svaghet att inte ha en tydlig etta, men i ett slutspel brukar det behövas en tydlig etta som man satsar på. Känslan är att en nyckel för Mora är att lotsa fram en tydlig etta i kassen.

NYCKLARNA FÖR SÖDERTÄLJE

LEVA PÅ TÄNDVÄTSKAN

Mora rörde om lite i grytan när man valde att frångå tabellordningen och möta Södertälje istället för Karlskoga i kvartsfinalen. Att bli vald ger alltid extra tändvätska och den ska Södertälje så klart utnyttja för att skapa extra energi. Det här förväntas bli en tät och tuff matchserie, så alla former av extra tändvätska kommer att betyda något, och en nyckel för SSK kan vara att påminnas om att Mora faktiskt valde att möta dem, och hämta energi därifrån.

SPELA FÖR LINUS VIDELL

Linus Videll har varit en av HockeyAllsvenskans främsta spelare den här säsongen men blev skadad i slutet av serien och spelar inte mer i vår. 37-åringen betydde enormt mycket för SSK och var drivande både på och utanför isen. Nu får SSK försöka hämta kraft i att spela FÖR Linus Videll istället för att spela MED Linus Videll. Kan gruppen hitta kraft i att spela för Linus Videll så kan man ha fördel av det, för lag som har något gemensamt att spela för brukar kunna frambringa extra kraft.

{!C}

STÄNGA NER TOPPKEDJAN

Södertälje är ett av HockeyAllsvenskans bästa defensiva lag med backgeneralerna Johan Ivarsson och Albin Carlson i spetsen. De ställs nu mot en av ligans bästa kedjor i Mora (Johan Persson, Daniel Ljunggren, Fabian Ilestedt). Dalalaget har en djup offensiv uppställning, men kan SSK stänga ner toppkedjan så kommer mycket att vara vunnet, för de är drivande hos moståndarna.

Jonas Gustavsson