Listan: "Kan kliva in i exklusiv skara"
Publicerad: 2023-01-26
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 JOHAN PERSSONS POÄNGSVIT

Johan Perssons poängstim vägrar att ta slut. I går sköt Mora-forwarden ett nytt mål, han toppar skytteligan med sina 24 baljor, och gjorde därmed poäng för fjortonde (!) matchen i rad. Han är den blott tolfte spelaren att lyckas notera en så lång svit. Gör han poäng i en femtonde raka match så kliver han in en riktigt exklusiv skara spelare. Bara fem spelare har gjort poäng i femton eller fler matcher i rad i ligans historia: Jared Aulin, Niklas Olausson, Linus Persson, Conny Strömberg och Morten Green.

2 SÖDERTÄLJE

Södertälje är formtoppade just nu. Laget tog en tajt 2-1-vinst mot Kristianstad i går och det var lagets sjätte raka seger (och laget har åtta vinster i de nio senaste kamperna). Segersviten har gjort att SSK börjat cementera en plats bland de fyra bästa i tabellen, där laget, som är just fyra, nu har sex poäng ner till femman Djurgården.

3 LINUS VIDELL

Södertälje bara öser på och en stor del i lagets framgångar är utan tvekan Linus Videll som titt som tätt omnämns som en av ligans bästa spelare för tillfället. 37-åringen är stundtals dominant med sin styrka och balans, och han öser in poäng där han hamnat i poängprotokollet i nio (!) raka matcher. Tack vare poängformen har Videll klättrat upp som fyra i poängligan med sina 40 poäng.

4 RENARS KRASTENBERGS DEBUT

Renars Krastenbergs fick det aldrig att fungera i Södertälje. Efter att ha fått se istiden skäras ner, hamna på bänken och sedermera placerars helt utanför laget, så blev det förra veckan klart med en övergång till AIK. Där fick letten en sprakande start. I sin debut sköt han två mål och noterade en assist när det blev en 4-3-seger på bortaplan mot Västervik. Snacka om att leverera omgående.

{!A}

5 EMIL FORSLUNDS HATTRICK

Emil Forslund hade gjort fyra mål på 36 matcher innan gårdagens match mot Karlskoga. Då slog den vindsnabbe Östersund-forwarden till med ett hattrick, där han bland annat skickade in det matchvinnande 5-4-målet på övertid. Snacka om ketchupeffekt för den SHL-meriterade forwarden som haft höga förväntningar på sig i år, men som kanske inte riktigt nått förväntad klass. Lossnar det på allvar nu?

6 ALEXANDER ANDERBERGS POÄNGSVIT

Östersund-backen Alexander Anderberg noterade en assist i gårdagens match mot Karlskoga och han gjorde därmed poäng för nionde matchen i rad. Han är den blott elfte backen att notera en så lång poängsvit i ligans historia. Bara sju backar - bland annat legendaren Kenny Jönsson - har lyckats göra poäng i tio raka matcher. Blir Anderberg nummer åtta att lyckas med den bedriften? Johan Åkerman, Skellefteå, och Chad Billins, HV71, delar på rekordet med tolv raka poängmatcher.

7 DANIEL LJUNGGRENS ASSISTSVIT

Passningsgeniet Daniel Ljunggren svarade för fyra (!) passningspoäng i segern mot AIK i går. Mora-kaptenen noterade därmed en assist för nionde matchen i rad. Det är tionde gången en spelare noterar en så lång assistsvit, och det är andra gången Ljunggren själv gör det. 28-åringen gjorde assists i tio raka matcher under säsongen 2020/21. Rekordet innehar Johan Åkerman med tolv raka assistmatcher säsongen 2005/06.

{!B}

8 NICK SCHILKEY

Nick Schilkey fortsätter att briljera. Björklöven-forwarden sköt ett nytt mål i går i segern mot Djurgården. Han gjorde därmed mål för fjärde matchen i rad och poäng för sjunde matchen i rad. Målet innebar dessutom att han nådde 50 poäng och därmed ytterligare befäste sin ledning i poängligan (han har gjort imponerande 1,32 poäng per match). Broc Little är den import som gjort flest poäng under en säsong i ligan med sina 66 pinnar i Västerås 2011/12. Kan Schilkey hota den noteringen?

9 VICTOR ÖHMAN

Victor Öhman är het som en spis. Västervik-forwarden sköt bara fem mål i de 26 första matcherna i år men har nu dunkat in tio mål i sina tio senaste matcher. Han gör också viktiga mål och har senaste veckan avgjort på straffar mot Östersund och avgjort på övertid mot Almtuna. Öhman är en matchvinnartyp som sannerligen levererar just nu.

10 ANTON GRADIN

Är Anton Gradin HockeyAllsvenskans största genombrottsspelare den här säsongen? Det går att argumentera för det påståendet. 22-åringen hade spelat akademihockey i Schweiz i två innan han inför i år kom till Tingsryd. Där har han öst in mål och med sina 20 fullträffar är han sensationell fyra i skytteligan. Gradin är inte minst het just nu med mål i tre raka matcher och elva mål i de tolv senaste kamperna.

Jonas Gustavsson