Panelen: "Han har varit den mest glänsande spelaren..."
Publicerad: 2021-11-06
Vilken spelare har varit bäst? Vem har överraskat mest? Hur går det till slut? 14 lag, 14 experter, 3 frågor.

AIK

Fredrik Klang, skribent svenskafans.com

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Det blir två svar på den. Pavel Khomchenko och Max Lindholm. När laget har varit ojämnt har dessa två ändå hållt en ganska jämn nivå.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Det beror på hur man ser på det. Det blir flera svar på den också. Ser man till gjorda poäng så har Lucas Carlsson gjort mer poäng än vad jag förväntat mig. Lucas ligger på nästan en poäng i snitt och det hade i alla fall inte jag trott. Ser man till spel så blir det Pavel Khomchenko. Jag menar ingen mer än AIK visste väl egentligen hur bra han var. Pavel har lugnt presterat över mina förväntningar på honom.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– AIK har varit ojämna men har ändå fler poäng än vad jag trodde de skulle ha efter tolv omgångar. Jag tippade dem på sjunde plats innan säsongen, och det är där de ligger nu. Det beror ju lite på vad för spelare som kommer in under säsongen, men ungefär där man ligger nu, sjua-åtta. Men jag hoppas att de kan ta en plats bland de sex främsta till slut.

Almtuna

Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Forwarden Sebastian Benker är både intern skytte- och poängkung samt är en fröjd att se på isen. Kreativ, smart, mycket energi, känns som att han är med överallt där det händer något. Han borde vara intressant för SHL-lagen till kommande säsong. Kedjekompisarna Viktor Hertzberg och Emil Berglund har också varit pådrivande och dragit ögonen till sig. En härlig kedja. Sedan gillar jag Hampus Harlestam och Jesper Norbäck som också känns som gedigna kuggar i Almtuna.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Jag tycker inte att någon har överraskat direkt. Men Jakob Ragnarsson har klivit fram och levt upp till förhoppningarna om att han ska vara en stabil och coming back som jag tror kommer utvecklas ännu mer under säsongen. Han har lite samma aura som sin pappa, det vill säga pondus, klok i spelet. Det är en bra start.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Almtuna inledde med tre raka segrar och sin bästa start av en säsong på mycket länge. Sedan rasade det och Almtuna har nio torsk varav två på straffar och två på övertid. Jag vet inte vad som hände där riktigt men tolfteplatsen som man ligger på nu ska man väl kunna ta ett par steg uppifrån. Almtuna har visserligen bara två poäng ner till kvalplats men samtidigt bara två poäng upp till slutspel och jag tycker att man med detta laget borde kunna vara med och slåss om de två sista slutspelsplatserna. För detta krävs dock ett trendbrott när serien startar om. En ny målvakt med lite mer rutin skulle inte heller skada. Inte för att de nuvarande är dåliga men laget är just nu i behov av rutin där bak.

Björklöven

Niklas Granberg, expert P4 Västerbotten

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Vem som är bäst är subjektivt men jag tycker att Alexander Wiklund, Joona Voutilainen och Viljami Juusola varit i topp med några utmanare som bankar på dörren. Axel Ottossons kedja med Gustav Possler och Christopher Bengtsson är hetaste kedjan just nu.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Viljami Juusola helt klart, 18 år gammal men gör inga misstag vilket är unikt, fantastisk spelare och togs med all rätta ur till finska juniorlandslaget nu senast. Han kommer spela högre upp än SHL en dag.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag tror att laget slutar topp tre tillsammans med HV71 och Karlskoga i grundserien och att SHL-platsen även står mellan dessa tre. När det stämmer som bäst för Björklöven är man oerhört svårspelade som i HV71-mötet och senaste Modo-matchen, nyckeln som jag ser det är att sätta ett väldigt bra powerplay vilket inte stämt riktigt hittills, jag tror på att krypa närmare målet.

{!A}

HV71

Carl Ljungquist, journalist Jönköpings-Posten

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Det är många HV-spelare som har stuckit ut så här långt, inte minst i poängväg. Men det är så klart svårt att blunda för forwardsstjärnan Fredrik Forsberg. Han sprakar inte i precis varenda byte men lämnar ändå så gott som alltid isen efter att ha levererat i poängväg. Direkt livsfarlig i powerplay med sitt sylvassa skott och har så här långt gjort exakt det han ska göra i HV71. Det vill säga producera poäng. Min uppfattning är att han dessutom har blivit en stor publikfavorit i Husqvarna Garden.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Måns Lindbäck har ju tidigare varit en framträdande spelare i HockeyAllsvenskan då han lirade i Södertälje, men det kändes ändå ovisst inför den här säsongen hur Lindbäck skulle användas i ett brett HV-lag. Han har inte direkt öst in poäng i inledningen av säsongen, men för mig har Måns Lindbäck varit en positiv överraskning i HV71. En oöm, hårt arbetande spelare som täcker skott och spelar uppoffrande, men som också kan göra poäng.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– På första plats. Det är så klart en helt rimlig förväntning på detta HV-lag, inte minst med tanke på hur det ser ut efter de tolv första serieomgångarna. Men jag är samtidigt övertygad om att HV71 kommer att få slita hårt för att behålla serieledningen över den sista grundserieomgången. Det förväntade topplaget har redan fått kämpa stenhårt för flera av de totalt 31 poäng som hittills har spelats in.

Karlskoga

Bengt Olsson, BIK-supporter och -skribent

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Lagets bästa spelare är lite hugget som stucket men jag lägger nog trots allt min röst på David Lilja som har varit jämn och hela tiden ett offensivt hot.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Kanske David Lilja här också. Han visade en kapacitetsökning under slutet på förra säsongen men inte den stabiliteten och tryggheten som vi ser nu. Själv anser David att en bidragande orsak varit att han nu varit skadefri en längre tid och kunnat träna och spela kontinuerligt, vilket låter som en rimlig förklaring. Bättre kontinuitet har också gett honom en offensivare roll där han får utnyttja sina styrkor.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag sa topp fem tidigare och det står jag fast vid. Vi hade en suverän start på serien, men just nu har vi svagheter både offensivt och defensivt som vi inte riktigt verkar komma till rätta med. Vi ska vara medvetna om att vi har ett antal skadade spelare, fem i nuläget, varav två nyckelspelare (Henrik Larsson och Sebastian Collberg) så det kan bara bli bättre.

{!B}

Kristianstad

Marcus Nilsson, journalist Kristianstadbladet

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Så här långt vill jag framhäva backen Rikard Olsén – den högst oväntade playout-hjälten hjälten från i våras. Olsén pangade in 2–1 till KIK i den femte perioden i den femte och avgörande matchen mot Väsby och han räddade kvar KIK i HockeyAllsvenskan. Säsongen som sådan för Olsén var dock ingen som går till den allsvenskan historien… Men till den här säsongen har han höjt sig ett par snäpp – minst. Ett större defensivt ansvar har gjort Olsén gott. Det märks att han spelar med en helt annan pondus och ett helt annat självförtroende. Hans backspel har varit en av de absoluta topparna i KIK så här långt. Om vi tittar på statistiken så talar den också ett språk som Olséns anhängare gör tummen upp för. 3+2 på tolv matcher för en defensiv back är definitivt inget att skämmas över. Och sist men absolut inte minst så har han överlägset bäst plus-minus-statistik i KIK. Olsén har plus nio där och närmaste ”gubbe” i KIK är Nikolai Skladnichenko på plus sex. Jag tvekar inte en sekund när jag utser Rikard Olsén som bäste KIK:are så här långt.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Att Gustav Olhaver leder den interna poängligan efter tolv omgångar är åtminstone för mig en stor, stor överraskning. Nyförvärvet från Tingsryd bröt käken på en träning i början av september och lyckades komma tillbaka lagom till premiären mot Karlskoga. I de första matcherna tyckte jag att Olhaver var en besvikelse, han imponerade inte alls och var inget att skriva hem om – varken med eller utan puck. Därför är hans tio poäng (4+6) på tolv matcher än mer uppseendeväckande i dagsläget. Men Olhaver har varvat upp rejält i de senaste matcherna och har – tillsammans med duracellkaninen Malte Sjögren – tillhört de främsta i KIK:s fina svit på sex poänggivande matcher i rad. Dessa bestående av fem trepoängare och en straff-förlust mot HV71. Bubblare bakom Olhaver när det gäller överraskningar är målvakterna Frederik Dichow och Olof Lindbom, som i de senaste matcherna har stått upp riktigt bra och visat betydligt bättre takter än vad jag hade trott att de skulle göra.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Här är man ju lite tudelad, vilket är egentligen det riktiga KIK? Det som tog noll pinnar på de sex första matcherna? Eller det som har tagit sexton på de sex matcherna därefter? Inledningsschemat var tufft, men man hade svårt att utnyttja sitt spelövertag, som man faktiskt hade i de flesta matcherna i inledningen. Nu har man dock fått igång målskyttet på allvar och när alla lag har spelat tolv matcher är det faktiskt bara HV71 och Björklöven som har gjort fler mål än de 41 som KIK mäktat med så här långt. Insläppta mål ligger på 39 och med det är man bättre än alla lag under sig i tabellen och sämre än alla lag man har över sig. Så man kan väl säga att KIK:s defensiv definitivt speglar deras nuvarande tabellplacering (åtta). Inför säsongen tippade jag att KIK skulle greja en plats i ingenmansland och därmed slippa playout-spel till våren. Men av det jag har sett i de här sex senaste matcherna och på det sättet de har genomfört matcherna så MÅSTE jag bara höja dem ett par pinnhål i tabellen. I dagsläget ligger de som sagt på en åttondeplats och jag tror att de landar på en ”åttondelsplats”, det vill säga en plats mellan sju och tio. Vi kan väl säga nia då…

MoDo

Mattias Persson, journalist Örnsköldsviks Allehanda

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Jag vill säga Sam Vigneault, men utifrån förväntningarna måste jag ändå säga Niklas Folin. Jag ska villigt erkänna att jag inte hade några större förväntningar på honom, men han har varit sanslöst bra bakåt och är precis den sheriff Modo behöver. En kanonvärvning av Modo.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Jag var ytterst tveksam till Tex Williamsson inför säsongen efter hans avslutning på säsongen i fjol, men han har verkligen motbevisat alla tvivlare att han fortfarande är en klassmålvakt på den här nivån. Den såg jag inte komma.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Modo har kanske inte imponerat spelmässigt i majoriteten av matcherna, men har ändå hittat vägar att vinna i matcher som mot Troja och Västervik. För mig vittnar det om en styrka och moral i truppen. Kan man hitta en jämnare nivå över tid finns alla möjligheter att vara med och utmana Björklöven och BIK Karlskoga om vilket lag som möter HV71 i den allsvenska finalen senare i vår.

{!C}

Mora

Mathias Andersson, journalist Dalarnas Tidningar

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Lukas Wernblom har, i brist på hård konkurrens, varit den mest glänsande spelaren i Mora, enligt mig. Hela laget har haft det kämpigt även om det har kuggat i nu på sistone, men han är den som jag tycker genomgående har sett bra ut. Han är nyttig i powerplay, både som skytt och playmaker, han tar ett defensivt ansvar, han visar känslor och att han bryr sig och är en av de stora ledarna (trots sin unga ålder). Det är inte bara poäng på isen som han bidrar med.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Det har inte funnits så många utropstecken i positiv bemärkelse så här långt, helt ärligt. Men får jag nämna en spelare som har gjort intryck på mig och på det sättet överraskat, om man ska uttrycka sig så, är den unge backen Viktor Larsson. Det är inte särskilt överraskande att han skulle ta kliv, men efter säsongen så tror jag vi kommer att kunna slå fast att han fick sitt genombrott. Redan nu loggar han tunga minuter och är ihop med Axel Bergkvist Moras toppbackar. Larsson har en riktigt fin offensiv uppsida och är otroligt rörlig på isen. Han läser spelet fint och har en fascinerande förmåga att få igenom sina skott. Kolla in den här killen – han kan bli riktigt bra.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Nu när Mora till sist lyckades ta den där uttjatade trepoängaren och till och med två, så tror jag att dalalaget kommer att komma igång på riktigt. Det är rätt tajt mellan plats 6–12 och det krävs inte så mycket innan Mora kan ansluta till topp sex. Det är där jag tror att man kommer att hamna till slut. Spelmässigt har det ändå sett bra ut trots alla förluster och nu har dessutom backsidan stabiliserats och kryddats till. Får de också igång andra- och tredjekedjan offensivt så talar allt för en plats i topp sex-skiktet.

Södertälje

Jacob Sjölin, journalist Länstidningen

Vem har varit lagets bästa spelare?
– I ett lag där få spelare har producerat offensivt är svaret ganska enkelt: Brett Pollock. Powerplay har varit nyckeln till SSK:s segrar och i numerärt överläge är Pollock avgörande. Mycket skicklig passningsspelare i offensiv zon. I fem mot fem-spelet finns mer att önska från samtliga spelare, även Pollock.

Vilken spelare har överraskat mest?
– NHL-draftade Albert Sjöberg har haft höstens genombrott i SSK och är nu en gjuten offensiv forward i laget. Men överraskat mest? Förmodligen Erik Ullman. Ihop med Henrik Malmström har han bildat lagets bästa backpar och Ullman har höjt sitt offensiva spel minst någon nivå jämfört med senaste våren. Det är en förlängning som ser ut att betala sig för Mikael Samuelsson.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Som truppen ser ut nu och som laget spelar är det svårt att vara alltför optimistisk. Just nu tycks SSK få rikta in sig på att säkra en play in-plats som ett av de tio främsta lagen. Södertälje tog en hel del poäng första tio omgångarna, men de underliggande siffrorna är riktigt svaga och det finns en klar risk att fler förluster väntar om inte spelarna och tränarna kan lyfta fem mot fem-spelet. Nu tror jag att det kommer förändringar av SSK:s trupp, och med rätt värvningar kommer det finnas bättre förutsättningar att klättra mot en topp sex-position i tabellen. Så för att svara på frågan: någonstans i spannet mellan femma och åtta.

{!D}

Tingsryd

Oscar Tinggren, journalist Smålandsposten

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Joachim Nermark, lätt. I ett Tingsryd som präglats av ett inkonsekvent spel har han varit den stadiga konstanten, den som alltid går att lita på. Så här har det sett ut under flera säsonger, en spelare som hade kunnat centra en av de offensiva kedjorna men som köper sin roll i fjärde och gör det strålande. Nu har han dessutom fått med sig Sebastian Åkesson och lyft fjärdekedjan till en av lagets bäst producerande. Han har skills, men han har framförallt en arbetsmoral så det räcker och blir över. Prestigelös till tusen.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Det finns flera spelare man skulle kunna nämna här. Personligen såg jag inte den tidiga offensiva utveckling vi har sett hos Sebastian Åkesson komma. Tobias Fladeby nämnde jag inför säsongen som min tippade skyttekung (står sig än, tolv omgångar in), så att kalla honom för en överraskning vore lite skevt. Trots det kom han direkt från collegehockey, så det var svårt att exakt veta vad Taif skulle få där. Men jag väljer Jakob Bondesson. Ja, han har stått för några tabbar och vissa ganska allvarliga, men jädrar vilken potential han har i offensiven. Får han bara mogna till sig har vi en riktigt spektakulär back här.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Laget har visat att de kan spela både fin och vägvinnande hockey, men de har på samma sätt visat att de kan rasa genom isen när som helst, utan förvarning. Mitt summerade intryck är ändå lite oroat, så på grund av deras inkonsekventa spel vågar jag inte sätta dem högre än var de nu befinner sig. Alltså plats tio eller elva, där får det bli.

Troja

Elias Ekstrand, frilansjournalist

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Mest betydelsefull för laget har absolut Joakim Hillding varit, han har levt upp till de högt ställda förväntningar. Sedan han och Oscar Öhman satts i samma kedja har det lossnat rejält, de har fin kemi där Hillding är playmakern som skapar ytor åt sina kedjekamrater. Även Dennis Fröland har varit bra och levt upp till förväntningarna. En offensivt lagd back som får saker att hända. Sen har Carl Ehrnberg överraskande seglat upp som lagets mest självklara back, bra avvägningar och tryggt försvarspel.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Carl Ehrnberg har onekligen överraskat, trodde man skulle få en opolerad spelare med främst offensiva toppar. Men han har spelat ett stabilt tvåvägsspel med bra avväjningar mellan klubba och fysik. Att Oscar Öhman gjort nio mål redan efter tolv matcher är såklart också en jätteöverraskning!

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Jag håller fast vid att Troja fortsatt är ett lag från botten-fyra. Att undvika kval vore en succé. Man har överraskat och tagit några imponerade skrällvinster, å andra sidan har man inte tagit poäng mot sina förmodade bottenkonkurrenter i samma utsträckning. Man har förvisso spelat ganska konsekvent och framförallt bibehållit en hög moral även om resultaten gått emot en, därför har man inte haft så djupa dalar rent spelmässigt. Men den underliggande statistiken talar heller inte för någon klättring i tabellen, om det inte blir till en scenförändring.

{!E}

Vita Hästen

Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Marcus Eriksson. Leder den interna poängligan. Har gjort flest mål och delar förstaplatsen i den interna assistligan. 36-åringen är dessutom överlägsen etta i plus/minus-kolumnen med +4. Det säger en hel del. Fast du behöver inte kolla på statistiken för att svara Eriksson på den här frågan. Det räcker gott och väl att åka och se en match på plats.

Vilken spelare har överraskat mest?
– I negativ bemärkelse: Chad Butcher. Blott två assist och prestationer på isen är inget att hänga i granen. Där hade Vita Hästen hoppats på betydligt mer. I positiv bemärkelse: Hampus Olsson, lagets powerhouse. Olsson är urstark i närkamper och tar sig inte vatten över huvudet i matcherna.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Låt mig återknyta till den andra frågan. För utöver Olsson är det ingen annan spelare som direkt har överraskat positivt, och det hade Hästen sannerligen behövt. Nu ligger de där de ligger. Ingen kan säga att det är en skräll att de återfinns under strecket och resten av säsongen blir en kamp för att hänga kvar. Jag sväljer dock inte min stolthet, utan står fast vid mitt tips från innan premiären. Vita Hästen kommer tolva.

Västervik

Joakim Englund, bloggare hockeysverige.se

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Det är många som varit bra under inledningen, inte minst lagets nordamerikanska spelare. Men den som varit bäst är Jens Holmström. En tvåvägscenter som tar stort ansvar ute på isen och trots att han inte är en utpräglad poängspelare så leder han den interna poängligan med sina elva poäng. Det säger en del om att han haft bra stäm i spelet inledningsvis.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Det är många som gjort det bra och överraskat positivt på mig. Bland andra William Wiå, Jens Holmström och Marcus Westfält. Den som dock har överraskat mig mest är Edvin Olofsson som har lämnat ett stort avtryck. Där hade jag inte alltför stora förväntningar inför säsongen men kan han fortsätta på den inslagna vägen är det inte alls omöjligt att han vandrar i Marmenlinds fotspår.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Utan att skruva upp några förväntningar eller så tycker jag man visat upp ett så pass stabilt spel att man har goda chanser att sluta topp sex när säsongen summeras. Man sitter dessutom inne på ett sparkapital i special teams där man inte alls fått till det med sina 11 % i powerplay och 74 %i boxplay.

{!F}

Västerås

Mikael Norén, bloggare vikfancentral.se

Vem har varit lagets bästa spelare?
– Mikael Frycklund har varit bäst som urstark förstecenter och verkligen fått igång Marcus Bergman och Lukas Zetterberg som i fornstora dar, även om de två sistnämnde har specifika spetsegenskaper som även lyfter Frycklund. Spelare som lyfter sin omgivning är alltid speciella och värdefulla.

Vilken spelare har överraskat mest?
– Ludvig Östman har direkt från en ganska anonym ettantillvaro i Borlänge med blygsamma siffror klivit in och levererat ett felfritt, beslutsamt och vaksamt tvåvägsspel på backplats. Östman har nu befodrats till det första "backparet". Men även William Wikman har producerat överraskande mycket med flertalet projektiler i kryssen. August Tornberg har stundtals varit häpnadsväckande briljant vilket +12 skvallrar om.

Med tanke på starten, var tror du laget landar i tabellen när vi summerar säsongen?
– Med tanke på att VIK trots allt bara är tre poäng från en andraplats trots att mycket har strulat bör det tyda på att det finns mer att ta av. Exempelvis har tänkta toppspelarna Daniel Gunnarssons och Johan Gustafssons siffror varit smått chockerande svaga så här långt, även om de bättrats lite på sistone. Och tänkte toppcentern Alexander Rauchenwald har lämnat. Under de nio första omgångarna levererade VIK svag ishockey. Men senaste tre matchera hände något och den ifrågasatte Thomas Paananen fick i ordning på insatserna över 60 minuter. Men Paaananen har inte heller denna säsong riktigt fått i ordning på försvarsspelet, men om antalet insläppta mål kan sjunka från dagens 2,9 per match till runt 2,0 per match kan det bli en rolig vår. Så då blir det en fjärdeplats.

Jonas Gustavsson