Listan: "De är hetast i ligan just nu"
Publicerad: 2022-11-10
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 SÖDERTÄLJE

Södertälje hade en miserabel säsong i fjol och kom näst sist i tabellen och tvingades till Playout-spel för att hålla sig kvar. Till i år gjordes en rejäl renovering i både trupp och lagledning och det har hittills gett fint resultat. Just nu är Södertälje hetast i hela HockeyAllsvenskan. Laget har tagit fem raka segrar, samtliga efter ordinarie tid, och har sju raka vinster hemma i Scaniarinken. Många levererar. Nikita Tolopilo är strålade i målburen, Johan Ivarsson och Albin Carlson är backgiganter medan Linus Videll och Nikola Pasic sprutar in pinnar framåt.

2 NICK SCHILKEY

Det går inte snacka nog om Nick Schilkey och hans makalösa målskytte. Björklöven-forwarden fortsatte att ösa in kassar den gångna veckan. Amerikanen har gjort mål i fem raka matcher, totalt sju kassar i de kamperna, och totalt i höst har 28-åringen levererat makalösa sexton mål. Fjorton av dem har kommit i fem mot fem, så målskyttet är ingen powerplay-produkt. Snittet pekar på 49 (!) mål i vinter. Det blir svårt att hålla, men kanske ligger Magnus Wernbloms målrekord på 37 kassar 2005/06 i farozonen?

3 MARCUS ERIKSSONS REKORDTANGERING

I helgens viktiga bottenkamp mot Almtuna så levererade Marcus Eriksson en assist till det matchvinnande 1-0-målet och det var hans 230:e assist i HockeyAllsvenskan genom tiderna. Därmed så tangerar han Conny Strömbergs assistrekord på totalt 230 assist och Eriksson behöver således bara en passningspinne till för att bli ensam rekordman. Noterbart är också Erikssons betydelse för Vita Hästen. Han missade nyligen tre matcher och laget förlorade samtliga de matcherna. Efter att ha kommit tillbaka har Eriksson svarat för två mål och en assist i två matcher och Vita Hästen har vunnit båda kamperna.

{!A}

4 ANTON HEIKKINEN

HockeyAllsvenskans hetaste spelare just nu? Anton Heikkinen är en stark kandidat. Mora-forwarden svarade för tre mål och en assist i de nio första matcherna i höst, men har sedan växlat upp rejält och svarat för fem mål och totalt åtta poäng i de sex senaste kamperna. 22-åringen bildar just nu en av ligans hetaste kedjor tillsammans med Kalle Miketinac och Axel Sundberg och den trion har levererat sjutton poäng tillsammans i de fyra senaste kamperna.

5 DUBBELNOLLORNA

Det händer inte ofta att två målvakter i samma lag håller nollan i matcherna efter varandra, men det hände i veckan för Mora-målvakterna Kari Piiroinen och Andreas Ljunggren i dubbelmötet mot Tingsryd. Piiroiinen höll nollan i söndagens 5-0-seger och Ljunggren följde upp det med att hålla nollan i tisdagens 4-0-vinst. Piiroinen var förstavalet i Mora-buren i inledningen av säsongen, men när han försvann ett gäng matcher så fick Ljunggren spela och gjorde det bra. Senaste matcherna har de startat varannan match.

6 MODO

MoDo fortsätter att imponera och är ett av ligans hetaste lag. Laget toppar tabellen och har bäst målskillnad i ligan (+24). Ångermanlänningarna har vunnit fyra raka matcher och har bara blivit poänglösa i en av de tio senaste kamperna, så formen är också riktigt bra. Förra veckan spelade laget hela fyra matcher och plockade elva av tolv möjliga pinnar.

7 JOAKIM HAGELINS KLÄTTRING

I söndags spelade Västervik-forwarden Joakim Hagelin sin 538:e match i HockeyAllsvenskan och han klev därmed om Mikael "Daggen" Eriksson och är nu den spelare som spelat fjärde flest matcher i ligans historia. Listan toppas av Fredrik Höggren på 708 matcher, följt av Henrik Björklund (571) och Carl Berglund (557). Bland aktiva spelare i ligan så är Hagelin klar etta, närmast bakom honom är Björklövens Alexander Wiklund som står på 475 spelare matcher.

{!B}

8 VIKTOR HAFSÄTERS MILSTOLPE

Linjemannen Viktor Hafsäter har dömt 500 (!) matcher i HockeyAllsvenskan. En imponerande milstolpe. Hafsäter uppmärksammades i samband med fredagens match mellan Djurgården och Västervik på Hovet. Han fick ta emot blommor och plakett av biträdande domarchefen Christoffer Karlsson.

9 OSCAR NORDS MÅLSKYTTE

Oscar Nord har blivit en målskytt. Statistiken talar sitt tydliga språk. AIK-centern, känd för sitt hårda jobb, starka spel över hela rinken och boxplay-expertis, har sopat in fyra mål i sina tre senaste matcher, och har redan gjort åtta mål den här säsongen. Nord har tidigare gjort som mest elva mål en säsong, de har han gjort de två senaste åren, men mycket tyder på att han raderar ut den noteringen med råge i år. AIK värvade in fler målskyttar i år, men det är Nord som leder vägen med sitt nätrassel.

10 ADAM PETTERSSON

Det är dags att sätta mer fokus på Adam Pettersson och hans prestationer i skuggan av de stora poängproducerande MoDo-stjärnorna. Den rutinerade 30-åringen har sannerligen blivit en jackpott-värvning för ångermanlänningarna. Centern sopade in ett hattrick förra veckan, har gjort fjorton poäng på sex matcher och är +8. Det är hyfsade papper för en tredjecenter och där har MoDo verkligen uppgraderat sin uppställning.

Jonas Gustavsson