Nytt serieupplägg i HockeyAllsvenskan
Publicerad: 2020-06-30
Från och med säsongen 2020/2021 så ändras serieupplägget i HockeyAllsvenskan.

Förra våren beslutade Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte att införa direkt upp- och nedflyttning till och från HockeyAllsvenskan från och med säsongen 2020/21.

Det innebär att ett lag alltid kommer att flyttas upp respektive ner mellan SHL och HockeyAllsvenskan samt mellan HockeyAllsvenskan och HockeyEttan varje säsong.

Till följd av det så ändrar HockeyAllsvenskan serieupplägget till kommande säsong.

Det blir ett slutspel med åttondels-, kvarts- och semifinaler samt final där vinnaren går upp i SHL, och det blir ett "play out" mellan de två sämst placerade lagen där ett lag åker ur HockeyAllsvenskan.

– Vi har diskuterat fram den här modellen med alla klubbar och känner oss trygga och nöjda med lösningen. Vi har kvar många streck i tabellen och placeringarna i tabellen blir av stor betydelse, inte minst då högre tabellplaceringar genererar fler hemmamatcher i ett slutspel, säger Stephan Guiance, VD HockeyAllsvenskan.

– Jag tror och hoppas att publiken och supportrarna gillar det här, det är för dem vi finns och verkar.

Upplägget blir enligt följande:

SLUTSPEL

Lag 1-10 spelar slutspel.

Lag 1-6 är direktkvalificerade till kvartsfinal.

Lag 7-10 spelar åttondelsfinal. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9. Spelas i bäst av tre matcher (H-B-H). Högst rankade lagen i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnarna går vidare till kvartsfinal.

Inför kvartsfinalen väljer lag 1 (serieettan) motståndare bland de fyra lägst rankade lagen (lag 5 och lag 6, samt vinnarna i åttondelsfinalen). Därefter väljer lag 2 (serietvåan) enligt samma princip, och så vidare. Spelas i bäst av fem matcher (H-H-B-B-H). Högst rankade lagen i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnarna går vidare till semifinal.

Inför semifinalen väljer högst rankade laget motståndare bland de två lägst rankade lagen (baserat på tabellen). Spelas i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H). Högst rankade lagen i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnarna går vidare till final.

Finalen spelas i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H). Högst rankade laget i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnaren är kvalificerad för SHL.

Alla utslagna lag i slutspelet är kvalificerade för HockeyAllsvenskan till nästkommande säsong.

SPELAT KLART

Lag 11-12 har spelat klart efter 52 omgångar och är kvalificerade för HockeyAllsvenskan till nästkommande säsong.

PLAY OUT

Lag 13-14 spelar "play out". Avgörs i bäst av fem matcher (H-H-B-B-H) där vinnaren spelare vidare i HockeyAllsvenskan och förloraren flyttas ner i HockeyEttan. Högst rankade laget i tabellen har hemmaplansfördel.

VIDEO

{!A}

HockeyAllsvenskan