Bengtsson: "Jag är glad att vara tillbaka"
2019-08-05
SHL-sejouren blev inte alls som tänkt. Nu är Christopher Bengtsson tillbaka i Södertälje för att hitta självförtroendet igen.

Christopher Bengtsson gjorde dundersuccé i Södertälje för två år sedan vilket öppnade upp för ett SHL-avtal med Rögle.

Fjolåret i SHL, där det blev spel i både Rögle och Färjestad, blev dock inte alls som tänkt.

Nu återvänder 25-åringen till Södertälje för att hitta sig själv igen.

– Det gick inte som jag ville i SHL förra året och eftersom jag trivdes så bra i Södertälje senast så kändes det rätt att komma tillbaka. Jag hade kul här för två år sedan och hoppas att jag kan hitta tillbaka till samma spel och form som då, säger Christopher Bengsson.

Ja, säsongen för två år sedan var sensationellt bra.

Efter att inte ha lyckats ta en SHL-plats i MODO, blivit utlånad ett gäng gånger, haft en defensiv roll i finska KalPa och en skadedrabbad vinter i Tingsryd så lossnade allt i SSK.

Bengtsson fick sitt stora offensiva seniorgenombrott, bildade en av HockeyAllsvenskans främsta kedjor tillsammans med Fredric Weigel och Thomas Valkvä-Olsen och dunkade in 21 mål och 41 poäng på 49 matcher.

– Den kedjan var magisk. Den var komplett. Det var kul att spela med Fredric och Thomas och vi hittade härlig kemi, säger han.

Förra sommaren lämnade alla i trion klubben. Weigel försvann till AIK, Valkvä-Olsen skrev på för Leksand och Bengtsson hamnade i Rögle.

För Bengtsson så blev klubbvalet inte alls lyckat.

– Det blev inte alls som jag förväntat mig eller trott. Varför vet jag inte riktigt. Jag fick inte som jag ville och hamnade lite snett. Rögle hade femton, sexton forwards så det var tuff konkurrens, jag fick inte ut mitt spel och fick inte spela speciellt mycket, säger han.

– När jag suttit på läktaren ett tag så började min agent kika runt lite. Jag behövde spela. Då kom Färjestad med en intresseanmälan. Det kändes rätt. När jag kom dit hade de en del skador och jag fick spela. Sedan kom spelare tillbaka och det blev tufft med speltid där också.

Varför valde du att komma tillbaka till HockeyAllsvenskan?
– Jag tänkte en del fram och tillbaka. Jag kände att jag kanske måste ta ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt. Jag är glad att komma tillbaka till SSK, försöka få mycket istid och hitta tillbaka till både glädjen och mitt eget spel.

SSK har haft fantastiska toppkedjor sedan laget gick upp från HockeyEttan.

För tre år sedan: Anton Holm, Fredric Weigel, Henrik Nyberg.

För två år sedan: Christopher Bengtsson, Fredric Weigel, Thomas Valkvä-Olsen.

Ifjol: Nicolai Meyer, Christopher Liljewall, Sebastian Dyk.

Blir det så att SSK hittar en ny superkedja till kommanade säsong? Om det blir så känns det som att Bengtsson kommer vara en del av den.

– Det finns gott om bra spelare i laget så vi ska nog hitta någon bra kedja, säger Bengtsson.

Du hade fin kemi med Weigel senast som la många puckar på yta som du kunde jaga ikapp med din speed, du spelar gärna med en vass playmaker?
– Vem gör inte det? Weigel var bra på att spela på yta. Jag gillar att spela med centrar som håller i pucken någon extra sekund och lägger den på yta, får jag någon extra sekund att skjuta fart så vet jag att jag ofta kommer runt backarna.

Farten är en av Christopher Bengtssons främsta styrkor.

Fokus i sommar?

Styrkan.

– Jag vill bli lite starkare i närkamperna, kunna trycka till och hålla ifrån, säger han.

Finns det risk att du tappar fart om du bygger styrka?
– Farten är mitt signum så den måste jag ha kvar. Farten kan påverkas av att jag blir tyngre men jag ska inte bygga muskler på det sättet, jag vill framförallt bli starkare i bålen så jag orkar hålla emot i närkamperna.

Du gjorde succé senast, känner du press på dig nu?
– Det är klart att folk förväntar sig mycket. Jag förväntar mig mycket av mig själv också. Jag tänker inte på vad andra tänker och tycker, det där försöker jag stänga ute och köra mitt eget race. Det brukar fungera bäst.

Vad bygger du upp för förväntningar då?
– Jag vill ha kul. Det senaste året har inte varit speciellt kul. Jag vill ha roligt när jag spelar, då brukar det andra lösa sig.

» Transfercentralen - full koll på silly season

Jonas Gustavsson