"Går inte snacka till sig en assist..."
2022-07-27
Rickard Hallengren skriver om statistik, insamling av siffror, tröjan innan för byxan, validering, slowmotion och vikten av att det blir korrekt.

Tänk dig att du sitter framöver en skärm och kollar på en hockeymatch, helt plötsligt så dyker det upp en grafikskylt i nedre hörnet där det står hur många skott en spelare har skjutit, eller hur många tacklingar spelaren har utdelat under matchen eller hur mycket istid spelaren har.

Har du funderat på hur denna information samlas in?

Jag heter Rickard Hallengren och jobbar som statistiker på Djurgårdens IFs herrars hemmamatcher i hockey och jag tänkte nu ge dig en inblick i mitt jobb som statistiker på matcherna.

Hur går statistikinsamlingen till?

Det är en stor apparat som behövs för att registrera all statistik på matcherna, vi behöver minst vara fem personer på plats vid varsin dator i arenan.

Jag ansvarar för att registrera; mål, assist, skott på mål, skott utanför samt blockerade skott. Det är inte som förr i tiden när man drog ett streck på ett papper när en spelare sköt ett skott. När en spelare skjuter ett skott idag registrerar jag varifrån han skjuter, vem som skjuter samt hur målvakten räddade skottet. Så det gäller att vara med och vara på tå under hela matchens gång!

Under mina första matcher var jag helt slut i huvudet när jag kom hem, numera är det lite lugnare men det är fortfarande en anspänningsnivå under matchen. Det jobbigaste är när det blir flera skott i följd, då får jag jobba snabbt och ta hjälp av mina kollegor för att hinna registrera allt.

Mina kollegor på matcher ansvarar för att registrera tekningar, tacklingar, utvisningar samt istid på både hemmalag och bortalag. De som registrerar istid på matcherna är mina stora hjältar! Där gäller det verkligen att vara med på vad som händer vid båset, inte där pucken är. Bara det är ju inte helt naturligt när man kikar på en hockeymatch. Det kanske är läget att införa tutbyten på matcherna för att underlätta för alla de som registrerar istid på matcherna…

Vilka utmaningar finns?

Det finns saker som försvårar mitt och mina kollegors jobb som en vanlig supporter kanske inte tänker på. Spelare som stoppar in sin tröja i byxorna vilket gör att numren på ryggen inte syns. Det kanske är bekvämare men tänk på det alla spelare ute i HockeyAllsvenskan, vill ni optimera era chanser att få korrekt statistik registrerad… se till att stoppa ut tröjan ur byxorna!

En annan sak som jag har upplevt under mina tolv år är lag som inte riktigt har tänkt igenom sina färgkombinationer när det gäller färg på tröjan och färg på numren. Den sämsta kombinationen jag har upplevt är lag som har vita tröjor med ljusgula nummer, det var helt omöjligt att se vilket numer spelarna hade.

Hur säkerställs kvalitén på statistiken?

Mål- och assistläggare kontrolleras mycket noggrant. Vi har en support som sitter och kollar igenom alla matcherna och kontrollerar att det vi registrerar på matchen stämmer. Vid lägen där vi är osäkra har vi möjlighet att kolla på tv-bilder för att kontrollera att allt blir korrekt. Det räcker att en spelare nuddar pucken för att den ska få en assist. Det kan vara extremt svårt att se live när det väl händer, men mycket enklare när man ser händelseförloppet i slowmotion. Så numera är det svårt, för att inte säga omöjligt, för en spelare att snacka till sig en assist.

För att samla in statistik så används numera, sedan förra säsongen, samma programvara i både SHL och HockeyAllsvenskan vilket betyder för min egen del att jag inte behöver förändra arbetssätt nu när Djurgården spelar i en annan liga.

Det är inget snack om att stastiken är vikitg.

Statistiken används av många idag. Den används i tv-produktionen samt av både journalister och klubbar. Den ligger till grund för åsikter, slutledningar och samband. Därför är det viktigt att den är korrekt. Det ställer höga krav på oss som samlar in statistiken, men det är en utmaning som vi älskar och verkligen ser stolthet i.

Nu ser jag fram emot hösten.

En ny liga med många nya lag och nya spelare att lära sig - men det är samma spel, samma statistikinsamling och samma noggrannhet som gäller!

Det ska alltid gå att lita på statistiken!

HockeyAllsvenskan