SILLY SEASON: Hetaste nyförvärven
Publicerad: 2023-08-12
Idag är det äntligen dags för hockey igen. De allsvenska lagen går nu in i försäsongsspelet när Björklöven ikväll gästar finska Vaasan Sport. Vi har samlat ihop 19 experter som har fått ge sin åsikt på vilka nya spelare de tror kommer bidra mest för samtliga lag i HockeyAllsvenskan säsongen 2023/24.

AIK

Marie Hallman - sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Mest intressanta nyförvärv: Gerry Fitzgerald, center.

Motivering: AIK har fyllt på med en handfull nordamerikanska spelare varav flera inte har satt sin fot på svensk mark tidigare och därför känns som oskrivna 50/50 kort.  Men 29-årige Gerry Fitzgerald kommer från tre säsonger i allsvenskan, först Västervik och de två senaste i Björklöven. Poängproduktionen har ökat för varje säsong, senast blev det 20 mål och 22 assist och det blir intressant att se om han kan varva upp ytterligare i AIK.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Antoine Bibeau, målvakt.

Motivering: Har kämpat i flera år för att slå sig in i NHL, men fick nöja sig med fyra matcher, uppdelade på Toronto och Colorado. Om antalet NHL-matcher var måttet för skickligheten hade AIK haft den näst bästa målvakten på papperet bakom Brynäs Anders Lindbäck. Så enkelt är det såklart inte, men en spännande värvning som blir superviktig för Gnaget.

Fredrik Klang - skribent svenskafans.com

Mest intressanta nyförvärv: Mathew Maione, back.

Motivering: Det är lite svårt att nämna en av dem då jag tycker att det på förhand är bra nyförvärv rakt över. Men om jag ska välja någon så väljer jag en back då det är den lagdelen som behöver förbättring. Så jag tror och hoppas att Mathew Maione är den backen som AIK saknat. Han har uppenbarligen ledaregenskaper. Han har lång erfarfenhet från spel i Europeiska ligor och har flera säsonger i KHL bakom sig. Han är en av de mest meriterade spelarna i ligan. Hans rutin kan komma att betyda mycket både på och utanför isen. Inte minst för AIK:s yngre spelare. Vidare så är han en poängstark och spelskicklig back. Varje gång AIK har värvat en sådan back har inte utfallet blivit till belåtenhet. Kan Mathew Maione bli den PowerPlay-backen som AIK har saknat i flera säsonger?

ALMTUNA

Måns Karlsson - chefredaktör hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Alexander Ljungkrantz, forward.

Motivering: Alexander Ljungkrantz var en spelare jag trodde att Brynäs skulle satsa på när man åkte ner. Men de gick på mer beprövade namn i stället, och helt plötsligt fanns det ingen lucka för Ljungkrantz. Han gjorde det bra med en begränsad roll i SHL förra säsongen, och får han bara rätt omgivning i Almtuna kommer han kunna göra 15 mål. Minst. En smart värvning av en ung spelare med ett högt tak.

Marie Hallman - sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Mest intressanta nyförvärv: Jörgen Hanneborg, målvakt.

Motivering: Uppsalalaget har i sedvanlig ordning nosat upp talanger som på väg upp eller spelare som inte blommat ut riktigt men har potential, dvs spelare det inte känns juste att sätta ”blir mest nyttig” etikett på. Väljer därför 24-årige Jörgen Hanneborg som nu blir andra halva i målvaktsparet med unga talangfulla Oliver Håkansson. Känns som att de två kan lyfta varandra. Utöver det är jag nyfiken på hur de båda unga SHL-meriterade centrarna Oscar Birgersson och Elliot Ekmark kan utvecklas i Almtuna.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Kalle Eriksson, back.

Motivering: Det är svårt att hitta nyförvärv med okänd potential i Almtuna, men Kalle Eriksson är ett sådant. Kanske för att spenderat fem år i Nordamerika, kanske för att pappa är Örebro-sportchefen Niklas, eller kanske för att Kalle beskriver sig som en kreativ, skridskoskicklig back som lär få en ganska stor roll i det här laget.

BIK KARLSKOGA

Emil K Lagnelius - Sportbladet

Mest intressanta nyförvärv: Gustaf Thorell, forward.

Motivering: Hemvändaren Gustaf Thorell är mest intressant när det inte precis sprakar kring BIK:s nyförvärv i övrigt. Många tror ju att BIK blir ett mittenlag, men en spetsvärvning som Thorell ger fansen en gnutta hopp. Han är förvisso 33 år, men jag tror att han har minst en bra säsong till i kroppen. Drömmen vore ju om han även kunde locka hem lillebrorsan Erik.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Filip Sveningsson, forward.

Motivering: Det finns ju verkligen något där, men känslan är att han av olika anledningar aldrig riktigt fått ut det. Efter tre år i Modo tycks han vara närmast handplockad av BIK-sportchefen Torsten Yngveson, som säkerligen har en plan här. Är spänd på att se hur det faller ut.

Larsa Grahn Wåhlen - BIK-tyckare

Mest intressanta nyförvärv: Gustaf Thorell, forward.

Motivering: Gustaf Thorell är en kulturbärare i klubben och hans rutin kommer att betyda allt. Detta är just den sortens spelare man tappade de senaste åren. Att han dessutom säkert är god för 30 poäng gör inte saken sämre!

Ola Gustafsson

BJÖRKLÖVEN

Ludvig Gulliksson - journalist Västerbottens-Kuriren/Folkbladet

Mest intressanta nyförvärv: Myles Powell, center.

Motivering: Han är ett klassförvärv till vilken forwardsuppsättning som helst i HockeyAllsvenskan. Kanadensaren fick det inte riktigt att lossna i SHL tillsammans med Oskarshamn, men en nivå ner borde passa honom perfekt. Han levererade ju ordentligt med poäng både i Västervik och senare HV71 för två säsonger sedan, där Powell var en av spelarna som verkligen bidrog till Jönköpingslagets avancemang till SHL.

Simon Eld - redaktör och skribent hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Liam Dower Nilsson, center.

Motivering: Med många från fjolårets lag kvar har Björklöven suttit relativt lugnt i båten under sommaren. Endast forwardsidan har fått in nya ansiktet och bland dem finns en hel del spännande. Myles Powell känns som en klockren värvning med poänggaranti, men i slutändan landar jag nog i att Liam Dower Nilsson är det mest spännande nyförvärvet. Med en stabilitet i ett av seriens bästa lag tror jag att han mycket väl kan bygga vidare på fina avslutningen i Västerås och därmed få lite av ett genombrott under 2023/24.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Nicolai Meyer, forward.

Motivering: Gjorde 29 mål och 62 poäng senast han spelade i ligan och nu är det dags igen efter fyra års spel på annat håll. Kräver sin omgivning men den kommer han att få i ett starkt Löven.

BRYNÄS

Måns Karlsson - chefredaktör hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Miks Indrasis, center.

Motivering: Brynäs har värvat några namn som vi vet kan leverera i HockeyAllsvenskan. Tyler Kelleher, Chad Billins, Tyler Vesel och Jack Kopacka har gjort det bra tidigare. Miks Indrasis har däremot aldrig spelat i Sverige förut - men han har en karriär som få spelare i HockeyAllsvenskan kan matcha. Jag är grymt nyfiken på om hans skicklighet fortfarande är tillräckligt vass för att dominera i HockeyAllsvenskan, eller om åldern börjar ta ut sin rätt på VM-stjärnan.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Tyler Kelleher, forward.

Motivering: Sticker ut med sina 168 cm, sin bländande kvickhet och teknik. En artist som var löjligt bra när HV71 gick upp. Lyckas Kelleher göra om bedriften med Brynäs?

Simon Eld - redaktör och skribent hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Tyler Kelleher, forward.

Motivering: Under föregående säsong hade Brynäs ingen forward topp-30 i poängligan i lika styrka. Förbättring krävs och kan ha åtgärdats med flera värvningar som bevisligen kan göra poäng i HockeyAllsvenskan. Stora förhoppningar finns på Tyler Kelleher. Förhoppningar som jag tror kommer förverkligas. Kelleher har visat att han kan göra poäng i lika styrka även på SHL-nivå och får på förhand ses som en av favoriterna till att vinna poängligan.

Erik Sandin / Barfotagraf

DJURGÅRDEN

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Zach Magwood, center.

Motivering: Det har ju inte värvats så värst mycket till Djurgården, men Zach Magwood är en center som behöver leverera bra om laget ska ha det djup som krävs för att konkurrera i toppen. Att värva från tyska andraligan är vågat, men kan gå hem. Fråga bara Modo och Sam Vigneault.

Marie Hallman - sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Mest intressanta nyförvärv: Viktor Andrén, målvakt.

Motivering: Djurgården har inte gjort så många värvningar och det känns svårt att välja ut en bland de få nya som kommer att bidra mest men målvakterna är ju alltid i centrum och här får rutinerade Viktor Andrén nu ta stort ansvar då förra säsongens supersuccé Carl Lindbom dragit vidare. Andrén blir ju även viktig (nyttig) som partner till Hugo Hävelid också.

Mattias Ek - journalist hockeynews.se

Mest intressanta nyförvärv: Viktor Andrén, målvakt.

Motivering: Mannen som ska ersätta fjolårets succéman Carl Lindbom får en nyckelroll. Lindbom vann matcher åt Djurgården när spelet hackade en del förra hösten och Andrén kommer att behöva spela på toppnivå i Hockeyallsvenskan för att Stockholmsklubbens mål att sig till SHL ska uppnås. Andréns bakgrund med SM-guld i Växjö känner de flesta till. Han var väldigt bra i Almtuna förra säsongen och behöver vara minst lika bra i Djurgården.

KALMAR

Mikael Mjörnberg - Hockeyettan-expert på hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Jimmy Andersson, forward.

Motivering: Karriären har passerat zenit, men 33-åringen för med sig saker till bordet som nykomlingen är i skriande behov av. Kalmar fick sin allsvenska plats väldigt sent och har haft den otacksamma uppgiften att med kort varsel försöka bygga om truppen för att klara spel en nivå upp. Rent krasst är det en aningen spetsad Hockeyettan-trupp föreningen får med sig in i HockeyAllsvenskan och då blir en spelare som Jimmy Andersson med mängder av SHL-säsonger och flera år i HockeyAllsvenskan ovärderlig. Den typen av rutin lyser annars med sin frånvaro i Kalmars laguppställning.

Måns Karlsson - chefredaktör hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Alexander Hellnemo, målvakt.

Motivering: Alexander Hellnemo är det givna valet där. Det är en målvakt som gott och väl hade kunnat spela i SHL, eller i ett topplag i HockeyAllsvenskan. Han och Jonathan Stålberg utgör ett mycket spännande och på pappret rätt vasst målvaktspar. Med en bra höst kan Hellnemo vara aktuell för att få förstaspaden i JVM i vinter. Så bra är han.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: A.J. Vanderbeck, center.

Motivering: Att kliva rätt över pölen från college är inte lätt, och det är inte alltför många som lyckats leverera direkt. Men sportchef Daniel Stolt och Kalmar spelar högt på Vanderbeck som lär bli förstecenter och därför helt enkelt bara måste lyckas.

MORA

John Wikberg - bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Mest intressanta nyförvärv: Henrik Eriksson, forward.

Motivering: "Hank the Tank" har visserligen inte direkt någon flashig spelstil, men kommer ändå tillföra oerhört mycket för Mora med tanke på ledaregenskaperna och den imponerande uppoffrande spelstilen. En spelare med mycket karaktär som är enormt jobbig att möta för motståndarna, samtidigt som hans rutin från spel på en hög nivå inger respekt.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Markus Modigs, forward.

Motivering: Har hoppat runt en del nu, och inte heller i BIK funkade det fullt ut trots att det kändes på förhand som en perfect match. Har potential att göra en poäng per match när han är som bäst, så lyckas Mora få fram den spelaren ur Markus Modigs?

Mathias Andersson - frilansjournalist som bland annat kommenterar HockeyAllsvenskan

Mest intressanta nyförvärv: Waltteri Ignatjew, målvakt.

Motivering: 23-åringen vann den finska andraligan i fjol med sitt lag, spelade själv riktigt bra och tar med sig en vinnarmentalitet in till Mora. Andreas Ljunggren kommer, precis som förra säsongen, bli duktigt konkurrerad om förstaspaden. MIK fortsätter köra på finska spår och känslan är att Ignatjew har goda möjligheter att ta nästa steg tillsammans med målvaktstränare Malmqvist likt hur Piiroinen gjorde med Iversen förra vintern. Kan vara ett riktigt guldfynd detta.

NYBRO VIKINGS

Mikael Mjörnberg - Hockeyettan-expert på hockeysverige.se

Mesta intressanta nyförvärv: Tommy Samuelsson, huvudtränare.

Motivering: Nykomlingen från de småländska skogarna har gjort många riktigt fina värvningar på spelarsidan, men den som väger tyngst är ändå tränaren Tommy Samuelsson. Att snabbt landa en meriterad tränare med färsk erfarenhet från ligan och gott rennomé var det bästa Nybro kunde göra. Han har med sitt namn och sina kontakter dessutom garanterat varit en avgörande faktor i att klubben kunnat landa några av de fina namnen på spelarsidan.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Rihards Marenis, forward.

Motivering: Var ju sensationellt bra i Vita Hästen, men i Modo funkade det inte alls förra säsongen. Passar han bättre i en lite mindre klubb som slår ur underläge? Får tränare Tommy Samuelsson ut max av "Ricky" så har Nybro gjort ett kap här.

Faton Pasho - frilansjournalist

Mest intressanta nyförvärv: Tommy Samuelsson, huvudtränare.

Motivering: Jag skulle kunna framhäva någon av spelarförvärven som Nichlas Torp eller Tex Williamsson som det mest intressanta för Nybro Vikings men väljer rekryteringen av huvudtränare Tommy Samuelsson.

Utan den meriterade Samuelsson som tränare hade det varit svårare för föreningen att locka spelare av den kalibern som har kommit in. Och med Samuelsson vid rodret kan vad som helst hända. Rekryteringen av Samuelsson är nog skillnaden när strecken till vidare spel senare nästa vår ska avgöras.

Lucas Norlin / FotoFranz

SÖDERTÄLJE

Daniel Hansson - skribent svenskafans.com 

Mest intressanta nyförvärv: Sebastian Dyk, forward.

Motivering: Föregående säsong drog Linus Videll ett stort lass offensivt. Till kommande säsong så är det på det berömda pappret en bredare offensiv spets i laget. Exempelvis har Ludwig Blomstrand, Sebastian Dyk och en av seriens skickligaste powerplayspelare i Marcus Eriksson adderats till lagbygget. Det kommer ge fler offensiva hot och kommer avlasta Linus Videll i poängproduktionen.

En spontan känsla är att Sebastian Dyk kommer att vara en spelare som kommer göra stor skillnad i alla delar av spelet. Han har speeden, ett bra och välriktat skott och lägger ner ett hårt jobb såväl defensivt som offensivt, lägg därtill att han verkligen älskar allt med SSK. Kärleken till fansen, stoltheten över att få spela med sportklubbens sköld på bröstet är en extra faktor som gör att han kommer offra och kräma ut det där lilla extra i varje byte och varje match. Om det nu ska nämnas något nyförvärv som tydligt kommer att synas och bidra i matcherna för SSK den här säsongen så tror jag att forwarden från Skåne kan bli den spelaren.

Marie Hallman - sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Mest intressanta nyförvärv: Ludvig Blomstrand och Sebastian Dyk, båda forwards.

Motivering: Två trettioåriga publikfavoriter som gör comeback i SSK. Blomstrand återvänder efter två säsonger i tjeckiska Plzen medan Dyk har fyra säsonger i finländska HIFK i bagaget. Erfarenhet har de gott om och även om de kanske inte utmanar om poängkungstiteln i laget längre så kommer de bli nyttiga med sin rutin och spelkänsla.

Marcus Langbrandt - journalist Länstidningen

Mest intressanta nyförvärv: Sebastian Dyk, forward.

Motivering: I bakre led finns mer osäkra kort, men offensivt blir produktionsbredden bredare. Inte minst med Sebastian Dyk som kommer ”hem” till Södertälje igen. Gjorde 28+28 på sina 50 seriematcher (trots att laget var långt från toppen) sin hittills enda säsong med SSK och har potential att göra det igen. Har varit efterlängtad och efterfrågad av supportrarna i flera år och mottogs av stort jubel på den publika ispremiären.

TINGSRYD

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Trent Bourque, back.

Motivering: En back med namnet Bourque förpliktigar, men det är svårt att veta vad man ska förvänta sig av den här 25-åriga kanadensaren. Men bara det att han är Tingsryds supporterspelare gör att han blir intressant att följa.

Simon Eld - redaktör och skribent hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Emil Forslund, forward.

Motivering: Här finns det en del intressanta nyförvärv med succépotential. Både Gustav Olhaver och Maksims Semjonovs kan exempelvis bli spännande att följa om de får det att stämma. För mig är det däremot svårt att inte välja Emil Forslund här. 29-åringen kommer tillbaka efter sin poängbästa säsong och med erfarenhet från runt 200 SHL-matcher i ryggsäcken. Han känns kort och gott som allt Tingsryd kunnat hoppas på.

Thomas Melin - HA-tyckare

Mest intressanta nyförvärv: Gustav Olhaver, forward.

Motivering: I TAIF väljer jag Gustav Olhaver. Varför? Jo, helt enkelt därför att TAIF 2022/23 hade stora problem med målskyttet. Den i princip ende som inte hade det var Anton Gradin med sina 27 mål. Men nu lirar Gradin vidare i DIF. Jag tror att Gustav Olhaver kan bidra med en del mål, inte minst i powerplay i positionen framför kassen. Och när han nu återförenas med Melker Eriksson tror jag de två, som 2021/22 hade bra kemi i Kristianstads genomgående bästa kedja med Robin Carlsson, kan bidra med mycket TAIF-nyttigt 2023/24.

Filip Engberg - TAIF-supporter

Mest intressanta nyförvärv: Emil Forslund, forward.

Motivering: Samlat på sig erfarenhet sedan senast han var här. Kommer va en viktig pjäs både på och vid sidan av isen. Fantastisk skridskoåkare som antagligen kommer få axla speltid i alla spelformer.

VÄSTERÅS

Mikael Norén - driver bloggen vikfancentral.se

Mest intressanta nyförvärv: Konstantin Komarek, center.

Motivering: Komarek är den givne förstecentern som ska göra omgivningen bättre. 30-åringen har tidigare varit en av de bästa SHL-spelarna i PP, och där har VIK haltat de senaste åren - särskilt i slutspel när det gällt. Dessutom blir det så att när man tar in en förmodat dominant spelare kan de ge flera positiva följdeffekter, förutom Komareks "egna" bidrag. Dels lyfts hela femman, men motståndarna måste också lägga extra bevakning där vilket kommer frigöra yta för VIK:s andra spännande nya centrar Nick Hutchison och Kyle Topping.

Thomas Melin - HA-tyckare

Mest intressanta nyförvärv: Konstantin Komarek, center.

Motivering: Man kan tro att en spelare som fyller 31 i år och har lirat hockey på hög/högsta europeiska nivå sedan han vid 18 års ålder både debuterade i Luleås elitserielag och spelade sina första A-landskamper för Österrike skulle vara hockeymätt och ansluta till Västerås IK för att varva ner. Men glöm det! Enligt initierade rapporter från engagerade VIK-supportern Mikael Norén är Konstantin Komarek fullt påkopplad och engagerad när han är på träningsisen. Dessutom lever Komarek upp till att han, omvittnat av många, har bra karaktär och han tar nu stort ansvar för att på olika sätt underlätta för alla VIKs importspelare, inte minst transatlanterna, att komma in i gruppen och känna sig välkomna i gemenskapen. På isen kommer Konstantin Komarek, som har kontrakt med VIK över säsongen 2025/26, göra skillnad - inte minst i powerplay där han visat hög effektivitet.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Konstantin Komarek, center.

Motivering: Ruggig prestigevärvning och det stora affischnamnet för VIK:s snabb-omstart. Kommer ha enorma förväntningar och alla ögon på sig, kan han leva upp till dem? Blir väldigt spännande att följa, och nästan avgörande för om VIK kan skaka liv i sin satsning.

Jimmy Gerdin

VÄSTERVIK

Jonathan Åhman - journalist Västerviks-Tidningen

Mest intressanta nyförvärv: Phil Marinaccio, center.

Motivering: Det mest intressanta nyförvärvet måste vara Phil Marinaccio. Han passar in i Västervik som har en numera ganska lång historia av nordamerikaner med sköna namn. Med sina meriter från andra europeiska ligor ska det bli väldigt spännande att se om han kan fortsätta leverera poäng i den erkänt svårgenomträngliga Hockeyallsvenskan.

Andreas Hanson - kommentator C More & hockeyreporter för LT Södertälje

Mest intressanta nyförvärv: Quinton Howden, center.

Motivering: 31 år gammal tidigare stortalang med bland annat 97 NHL-matcher på sitt cv, men som den senaste säsongen bara gjorde ett mål på 16 matcher i den franska ligan som är en av Europas svagare. Har fått nobben på otaliga håll innan det till slut var Västervik som nappade. Här finns en story som man vill ha berättad för sig.

Thomas Melin - HA-tyckare

Mest intressanta nyförvärv: Alex Ciernik, forward.

Motivering: Väldigt mycket VIK-nytt 2023/24. En hel del lite äldre och mer rutinerade spelare men jag gillar, och tror på, talangerna Alex Ciernik, 19 år i oktober, och Theo Jacobsson, 20, och ska jag välja en blir det Ciernik. Den slovakiske JVM-spelaren har nu lämnat SSK för en stor VIK-roll. Ciernik är en explosiv skridskoåkare, kompetensrik och irrationell.

ÖSTERSUND

Mathias Andersson - frilansjournalist som bland annat kommenterar HockeyAllsvenskan

Mest intressanta nyförvärv: Grant Mismash, forward.

Motivering: Det går inte att komma ifrån den här killen (som för övrigt har ett jäkla härligt namn), Grant Mismash. NHL-draftad, ung spelare som lirat collegehockey och sedermera i bland annat AHL. Spelat juniorhockey för amerikanska landslag. Nu ska han testa vingarna på den andra sidan Atlanten och ja, det kan gå hur som helst egentligen, men många tror på honom. Sägs spela fysiskt och ha ett spännande offensivt förråd och en irrationell spelstil. Har stor utvecklingspotential i och med den unga åldern också. Är ju en tilltänkt spetsvärvning och behöver leverera för Östersund. 

Simon Eld - redaktör och skribent hockeysverige.se

Mest intressanta nyförvärv: Viktor Granholm, forward.

Motivering: Tappet av Alexander Anderberg till Oskarshamn kommer att vara tungt för Östersund. I slutet av säsongen kan en av ersättarna, Josef Ingman mycket väl värderas som det viktigaste nyförvärvet. Mina ögon dras däremot mer mot Viktor Granholm som på förhand är ett lite mer oprövat kort. Tar den norska skyttekungen med sig produktionen från Frisk Asker och Graz99ers kan han mycket väl bli en av lagets viktigaste kuggar. Dessutom har han med sig tidigare lagkamraten Max Krogdahl som säkerligen kan göra att startsträckan blir kortare.

John Wikberg - bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Mest intressanta nyförvärv: Josef Ingman, back.

Motivering: En klassback på allsvensk nivå, som i sina bästa stunder är en riktigt bra back även i SHL-sammanhang. Josef Ingman kommer betyda oerhört mycket för Östersund i jakten på att undvika bottenträsket. Framför allt i offensiven.

Mattias Mårdner / fotomardnermattias

Viggo Kippel