"Svårtippat - men spännande"

Foto: City-Press

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Mora.

Mora lyckades, något mirakulöst, krångla sig till PlayOff ifjol. Det var faktiskt en bragd. Ni kan historien: laget hade stora skadeproblem, stor spelaromsättning, tilltänkte toppcentern Jeremy Colliton fick lägga av efter bara några matcher, tilltänkte skarpskytten Ryan Thang floppade, stjärnbacken Mikael Wikstrand stack till SHL mitt under säsongen och Patric Wener hoppade av som tränare och sportchef och Colliton - som precis avslutat spelarkarriären - hoppade in som huvudtränare. Med de förutsättningarna ska man egentligen inte kunna lyckas, men det gjorde Mora. 

Inför förra säsongen så var Mora ett av seriens mest svårtippade lag och det är samma visa i år. Även om det blir mindre turbulens i år (man kan ju inte uppleva samma cirkus igen) så är det svårt att veta var dalkarlarna står. Samtidigt som det finns klass i truppen så finns det också många frågetecken. Får man utväxling på nyförvärven - vilket man misslyckades med ifjol - kan det bli riktigt bra, men levererar de inte kan det också bli riktigt dåligt. Som sagt: svårtippat. 

Jeremy Colliton fick kliva in som rookie i båset ifjol men fick mycket beröm för sin insats vilket också bevisas av det fortsatta förtroende som han fått. Att han nu får sätta sin prägel på laget från start känns intressant eftersom han frångår det traditionella svenska tankesättet och istället trycker in lite nordamerikansk mentalitet. Bland annat så sätter ju Mora inget resultatmål i år, utan tänker inte längre än nästa match. Känns lite osvenskt - men kul. 

Vi får ändå, även om det är svårt, försöka sia om Moras säsong. Laget har riktigt bra spets i Lukas Bengtsson, Kevin Mitchell, Jonas Westerling, Johan Alcén och Daniel Hermansson, men ska man vara krass så känns det som att Moras framgång ligger i transatlanternas framgång. Blir Dan Bakala en toppmålvakt, Brett Palin en riktig försvarsnestor och Brett Sonne en producerande center, så skapas den spetsbredd som laget behöver. Bredden i laget är okej, men man är beroende av att transatlanterna bidrar med den spets som behövs för att man ska höja sig över mängden. Framförallt blir Dan Bakala en nyckelspelare eftersom alla lag behöver en bra keeper. Prognosen är att Mora kommer vara med och tampas kring åttondeplatsen. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Lite osäkert då Dan Bakala inte är något etablerat namn. 26-åringen gjorde sin första säsong i Europa ifjol och överöstes med beröm i Storbritannien, men hur stor värdemätare den ligan är känns oklart. Bakom Bakala finns talangfulle Jacob Johansson, inlånad från Linköping, som lirat juniorhockey i Kanada några år. Frågan är dock hur pass redo han är för seniorhockey. Ingen etablerad keeper alltså. Kan bli flipp eller flopp. 

... BACKARNA
Känns riktigt vasst. Så väl Kevin Mitchell som Lukas Bengtsson vräkte in poäng ifjol och är två offensiva backar av absolut toppklass i den här serien, där 20-årige Bengtsson - som ryktesvägen var rejält uppvaktad av flera SHL-klubbar - kan utvecklas till en absolut stjärnback i år. Nya transatlanterna Brett Palin och Nathan Deck känns intressanta och kommer få spela stora minuter. Anders Grönlund och Christoffer Björklund har båda bra allsvensk erfarenhet och bidrar med bra djup. 

... FORWARDS
Mattias Beck har stuckit, men i övrigt har Mora inga tunga förluster framåt vilket är positivt. Anfallsbesättningen är också stark med Jonas Westerling, Johan Alcén och nyvärvade Daniel Hermansson som pålitliga stjärnspelare som kommer leverera gott om poäng. De understöds av skicklige Jerry Pollastrone, äntligen friske Alexander Hilmerson och nye centern Brett Sonne, vilket gör att Mora på pappret kan lansera två riktigt bra offensiva enheter. Bakom dem finns ett koppel med riktigt bra och riviga rollspelare med Tomas Larsson, Christopher Fish och Emil Bejmo i spetsen. Kan dessutom någon ur talangbanken - kanske framförallt Patrik Karlkvist eller Christoffer Rasch - slå igenom så ser det riktigt bra ut. Känslan är dock att Mora är tämligen skadekänsliga och behöver alla hela och friska för att ha en okej offensiv. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Mycket av förhandssnacket har handlat om Brett Palin och Brett Sonne, vilket gjort att Nathan Deck kunnat smyga lite under radarn. Mycket spännande och skridskostark back som kan bli en överraskning. 

... ÖVERRASKNINGEN
Christoffer Rasch är en stor, tung och talangfull center som imponerade ifjol och som spelade till sig en ordinarie tröja under våren. Den 20-årige norrmannen kan mycket väl slå igenom i år. 

... POÄNGKUNGEN
Johan Alcén har uppgetts tacka nej till SHL-anbud för att stanna i Mora - vilket klubben är otroligt tacksamma för. 26-åringen har vuxit ut till en offensiv klasslirare och bör kunna nosa på 40 poäng precis om ifjol. Kommer utmanas i första hand av spelgeniet Jonas Westerling. 

... BUSEN
Tomas Larsson fick stora delar av fjolåret spolierat av skador. Väl i spel är 26-åringen en aggressiv och hårt arbetande spelare som är en riktig pest för motståndarna. Gillar att riva runt rejält runt motståndarkassen. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Kevin Mitchell - Behövde en startsträcka ifjol men växte in i serien och levererade poäng på löpande band under de avslutande månaderna. Kevin Mitchell, lagkapten, är en rörlig, offensiv och spelskicklig back som framförallt dominerar i power play. 34-åringen spelar också med stor smartness i egen zon. 

Emil Bejmo - Har en intressant karriär bakom sig och resan till positionen som etablerad allsvensk forward har inte varit enkel. Emil Bejmo testade i både Karlskoga och Borås utan att få något allsvenskt genombrott, och valde efter det att flytta till dåvarande division ett-klubben Asplöven. Där var centern en offensiv dynamo under lagets resa till HockeyAllsvenskan - men när laget gick upp så fick 24-åringen en ny roll som energistark tvåvägsforward. Där har han lyckats bra. Offensiven finns dock där någonstans - kanske kan den blomma i Mora?

Jerry Pollastrone - Transatlanter som värvas in sent under säsongen brukar sällan bli någon succé, men Jerry Pollastrone är ett gyllene undantag. 28-åringen kom till Mora mitt i februari ifjol, bidrog med offensivt kunnande och belönades med ett nytt kontrakt efter säsongen. Amerikanen har en intressant offensiv verktygslåda och det ska bli spännande att se vad han kan uträtta över en hel säsong. Det han visade i våras var lovande. 

Jonas Gustavsson
2014-09-03 08:33

"Bästa Malmö på länge"

Foto: Kent Olsson, Pic-Agency

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Malmö.

Malmö är ett givet topplag i HockeyAllsvenskan i år. Just när det gäller Malmö så är ju favoritstämpeln inget nytt egentligen, men det är lätt att glömma lagets kräftgång under några år. Laget vann serien ifjol och spelade Kvalserien, men det var första gången man var med i det slutliga kvalet sedan 2008, trots att man haft starka lag på pappret. Ifjol hade man mindre favorittryck än på länge, och då levererade man också sin bästa säsong på år och dag.

Efter ett år där man kunnat slå ur underläge så är favoritstämpeln alltså tillbaka till den här säsongen, men nu grundar sig inte förväntningarna i en stjärnspäckad trupp med kassaskåpstunga CV:n, utan i ett lag som med tålamod byggts upp under några säsonger. Malmö hade ett riktigt bra lag ifjol, men har under våren och sommaren adderat pusselbitar som gjort truppen ännu vassare. Det handlar inte om att det plockats in avdankade stjärnor, utan klubben har värvat in etablerade allsvenska stjärnspelare som strävar mot SHL, som Nils Andersson, Stefan Warg, Jens Jakobs och Tony Romano. Inga chansvärvningar alls, utan det är är spelare som bevisat sitt kunnande de senaste åren och som fortfarande har framtiden för sig. Det osar sannerligen klass rakt igenom i Malmö.

Malmö har inte varit kända för att ha någon kontinuitet genom åren, men sedan Patrik Sylvegård tog över som VD och sportchef 2012 så har det stormat betydligt mindre kring Malmö - som ett tag gick stämplade som "Cirkus Malmö" - vilket skapat lugn och ro. Klubben har vågat behålla spelare, bygga ett lag och ha tålamod. Det är sådant arbete som bär frukt i längden, och något som sannerligen talar för Malmö den här säsongen. Nu finns en ryggrad av spelare som man kan luta sig mot med bland annat Pontus Sjögren, Jens Olsson, Mattias Persson, Henrik Hetta och Frederik Storm.

Det är svårt att hitta svagheter i årets Malmö. Man har en gedigen förstamålvakt i Pontus Sjögren, en uppgraderad och smart sammansatt backbesättning och en mix framåt där det finns både finess och kreativitet blandat med hårt arbete och rollacceptans. Konkurrensen och djupet är snäppet vassare än ifjol. Nyckeln blir, som alltid när det finns ett överflöd av bra spelare, att få alla att fogas in i gruppen så att alla accepterar den roll som ges, även om den kanske inte är den som man i grunden vill ha. Allt kunnande finns - nu gäller det bara att pussla ihop allt till en lagmaskin.

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Pontus Sjögren är given etta. Har levererat flera habila säsonger utan att kanske gnistra så där överdrivet, men är en gedigen keeper som har kapacitet att leda Malmö hela vägen upp till SHL. Han sporras i år av Jonas Gunnarsson som kommer ta ett par matcher, men som troligen inte orkar utmana om förstaspaden på allvar.

... BACKARNA
Ruggigt starkt. Topp-4 är närmast nog SHL-klass: Jens Olsson och Nils Andersson - ifjol i Djurgården - var två av seriens absolut bästa backar ifjol och bidrar med kreativitet, puckkontroll och bra förstapass, och kompletteras av SHL-värvningarna Stefan Warg och Jeremias Augustin som båda är defensivt starka kort. Bakom dem finns Tobias Ericsson och David Liffiton som får klassas som ett av seriens bästa tredje backpar. Visst är Björn Karlsson och hans hjärnskakning ett avbräck, men oavsett om han kommer till spel eller inte så ser backsidan oförskämt bra ut i Malmö.

... FORWARDS
Vilken bredd, trots att Robin Alvarez och Daniel Viksten dragit till SHL. Joey Tenute, hela seriens poängkung ifjol, är den stora stjärnan, och kvar är också Mattias Persson, Björn Svensson, Henrik Hetta och Frederik Storm som alla är bra poängproducenter på allsvensk nivå, där det känns som att varken Hetta eller Storm slagit i taket för sin potential ännu. Malmö har också adderat Jens Jakobs och Tony Romano som är absolut spets, vilket ökar bredden ytterligare. Därmed behöver nye Colin Stuart, som är ett mer osäkert kort men som har ett imponerande CV, inte känna någon stress att leverera. Med excellenta hockeyarbetare som Nicklas Jadeland, Magnus Häggström och Nils Bergström i laget så finns också fint djup.

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Tony Romano. Stundtals briljant i Västerås ifjol - men var också något ojämn. Nu vet 26-åringen vad serien handlar om och kan säkert lyfta sig. Härlig straffspecialist.

... ÖVERRASKNINGEN
Malmös trupp är sprängfylld med etablerat folk - men unge Kim Rosdahl kan säkert överraska. Dessvärre bröt 18-åringen foten under ett landslagsläger och hans frånvaroperiod är oklar, men det lär inte stoppa den store forwarden. Blir spännande att följa när han är redo för comeback.

... POÄNGKUNGEN
Joey Tenute vann hela HockeyAllsvenskans poängliga ifjol och dominerade inte minst i power play med sitt eminenta passningsspel. Kommer vara mer uppvaktad i år men är givetvis en av favoriterna att ta hem poängtiteln igen. En revanschsugen Mattias Persson, som hade det småjobbigt med produktionen ifjol, kan säkerligen utmana.

... BUSEN
David Liffiton lägger inte fingrarna emellan i försvarsspelet. Försvarsgeneral framför den egne målvakten och tvekar inte att både kramas och dela ut en kyss till motståndare om så krävs.

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Nils Andersson - Seriens bäste offensive back. Nils Andersson missade hela säsongen 2012/13 på grund av skada, men studsade tillbaka rejält ifjol, var backankare i Djurgården och lastade in poäng. Rörelsemönstret och speluppfattningen är riktigt vass och 22-åringen blir givetvis ett lyft för Malmös offensiva backspel. Håller SHL-klass och spelar för ett SHL-kontrakt.

Tobias Ericsson - Snacka om dynamisk spelare. Tobias Ericsson har gått igenom alla positionerna under sin till i HockeyAllsvenskan: han var ytter i AIK, center i Mora och skolades ifjol om till back i Malmö. Smart och slitstark spelare som är oerhört laglojal, vilket gör att han hanterar många olika roller. 27-åringen besitter också ett bra skott.

Mattias Persson - En av seriens mest underhållande spelare när han är i form. Vänsterskytten är en puckvirtuos med härlig teknik och balans och kan underhålla ett helt försvar på egen hand när han är på humör. Mattias Perssons fjolår var ingen bra säsong med 29-åringens mått mätt, vilket var en besvikelse, och poängproduktionen var synnerligen blygsam. Ska bli ytterst intressant att se om han orkar studsa tillbaka i år och lasta in poäng på klassiskt Mattias Persson-manér.

Jonas Gustavsson
2014-09-02 09:15

"Seriens stora dark horse"

Foto: City-Press

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Karlskoga.

Karlskoga har de senaste åren varit ett topplag i HockeyAllsvenskan. Det är en fantastisk bedrift med tanke på förutsättningarna: man har en gammal islada, knapp budget, smal spelarbudget och tappar varje år ett koppel skickliga spelare till bättre serier. Dock så har man en stark hockeykultur, en etablerad stomme och en förmåga att förädla spelare som fastnat i karriären. Just stommen är lagets styrka - att man har ett gäng spelare som varit i klubben länge som satt en viss kultur gör att inskolningen av nya spelare går snabbt och att man kan behålla själen i laget trots att spelare byts ut.

De tre senaste säsongerna har Karlskoga, trots levererade resultat, alltid fått slå ur underläge eftersom ingen trott att man ska orka leverera igen med tanke på ekonomi, spelartapp och de på pappret ofta blygsamma värvningar. I år är dock läget annorlunda. Visst, Karlskoga har tappat ett gäng stjärnor och har som brukligt en knaper budget, men har trots det lyckats skrapa ihop ett kanonlag. Även om man tappat en del lirare så är flera nyckelspelare kvar, ett gäng gamla BIK-spelare har kommit hem igen och pricken över i blev när meriterade Christian Berglund kritade på ett avtal vilket förkunnade att laget blir att räkna med på allvar. 

Det som sticker ut är anfallssidan där man har en imponerande bredd och mix av spets, rutin, ungdomlig entusiasm, finess och hårt arbete. Det är ett angenämt problem för tränaren Lenny Eriksson att få plats med all kompetens på fyra kedjor. Frågetecknet finns på målvaktssidan. Kunnandet finns absolut hos Mattias Modig, men efter en skadedrabbad skadesejour i Nordamerika och mycket bänknötande i Växjö är frågan h-u-r bra han är just nu. Håller Modig så blir BIK riktigt, riktigt bra. 

Den klassiska BIK-mentaliteten lever kvar och det är hårt jobb och intensivt spel som är ledorden. Det bildar grunden som gjort laget framgångsrikt under flera år, och när det nu kryddas med bättre bredd och konkurrens än tidigare så talar allt för att Karlskoga blir ett absolut topplag i år. En stor dark horse bakom de storsatsande lagen som kommer röra runt i grytan ordentligt. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Mattias Modig var landslagsmässig när han stack över till Nordamerika 2010 - sedan började problemen. De fyra senaste åren har Modig bara matchat sporadiskt, han var skadad i Nordamerika och fick nöta bänk i Växjö, men nu är tanken att han ska studsa tillbaka på allvar. Kompetensen finns där - men formen är ändå något oklar. Att Modig levererar är BIK:s enskilt viktigaste nyckel för succé. Talangen Emil Kruse backar upp.

... BACKARNA
Givetvis tungt att tappa skicklige Alexander Deilert och veteranen Christian Carlsson, men det ser ändå okej ut. Lagkaptenen Martin Thelander får ta stort ansvar tillsammans med nyförvärvet Jens Skålberg och fjolårets succéjunior Viktor Lang. Veteranen Fredrik Ericson, offensive Alexander Ytterell och defensive Adam Åkesson är okej komplementspelare. Konkurrensen offensivt gör troligen att både Henrik Larsson och Björn Kindahl kommer matchas som backar, och det höjer backsidan ett snäpp eftersom det är två lojala och skickliga spelare.

... FORWARDS
Här vimlar det av kompetens. Stjärnan Henrik Björklund, som brottats med mycket skadeproblem, är kvar vilket betyder mycket, liksom att veteranen Kristofer Näslund valde att spela en säsong till. I år har duon riktigt vasst understöd: BIK vann dragkampen om centern Linus Fröberg, teknikern Marcus "Lilliz" Nilsson har kommit hem och välmeriterade Christian Berglund har kritat på. Plus Daniel Wessner och potentielle genombrottsmannen Jesper Olofsson. Lägg till hårt arbetande tvåvägsspelare som Johan Nilsson, Gustaf Thorell, Mikael Eriksson, Fredrik Höggren, Björn Kindahl och Calle Berglund. Bredden imponerar. Ett litet orosmoln är bristen på naturliga centrar, speciellt om Henrik Larsson och Kindahl matchas som backar.

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Alexander Ytterell. Offensiv back som lastade in poäng i danska ligan ifjol och som mognat en hel del sedan tiden i Södertälje. 

... ÖVERRASKNINGEN
Jesper Olofsson hade en del skadeproblem i Almtuna ifjol och kom aldrig riktigt in i varken spelet eller produktionen - en typisk spelare för BIK att förädla alltså. Kan slå igenom stort. 

... POÄNGKUNGEN
Om Henrik Björklund får vara skadefri bör han spräcka 40-poängsplatån. Vass offensiv spets med ett ruggigt skott. Men kommer utmanas av teknikern Marcus "Lilliz" Nilsson i poängkolumnen. 

... BUSEN
Daniel Wessner. Energispelare som ger och tar, munhuggs och inte tvekar att sticka in näsan i heta situationer. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Henrik Larsson - En personlig favoritspelare. Henrik Larsson är otroligt dynamisk - kan lira back, center eller forward - och löser alla situationer med sin smartness och blick för spelet. Fick en offensiv centerroll under majoriteten av säsongen ifjol och gjorde det bra, även om poängproduktionen inte imponerade. Får troligen lira mer back i år. Oavsett position - här finns mer att ta av.

Viktor Lang - Ung back som kom från ingenstans ifjol och spelade sig in i Karlskogas lag. Det ledde också till debut i landslaget och nu pushar 19-åringen på en tröja i årets JVM. I våras florerade också SHL-rykten. Viktor Lang skyndar dock långsamt vilket är klokt. Kommer få en tongivande roll i år och kan växa ut till något riktigt vasst. 

Kristofer Näslund - "Still going strong". Kristofer Näslund la ju egentligen av 2008, men suget blev för stort redan säsongen efter då det blev comeback och året efter dunkade han in hela 45 poäng på 46 matcher. Ifjol blev det 32 poäng och 38-åringen håller ännu riktigt, riktigt bra klass. Ett föredöme med sin träningsvilja och inställning vilket smittar av sig på resten av laget. En viktig del i lagets berömda stomme.

Jonas Gustavsson
2014-09-01 14:14

"Profilfattigare - men slitstarka"

Foto: City-Press

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Karlskrona.

Karlskrona var en askungesaga ifjol. Ingen trodde på laget som säsongen innan slutat toksist i serien och som med andan i halsen klarade nytt kontrakt via kval. Men coachen Janne Karlsson lyckades få ihop en lagmaskin av Stefan Bengtzéns värvade guldkorn, utväxlingen på majoriteten av budgetvärvningarna var maximal och laget lyckades till slut fixa en PlayOff-biljett där man rörde om rejält i grytan och hade hugg på en plats i Kvalserien. Även om laget tappade något under slutet av säsongen så var det enkelt att sätta en stämpel på insatsen: succé!

Ifjol slog laget sannerligen ur underläge, och det får man göra i år också. För trots framgångarna under förra vintern så är det få som tror på Karlskrona i år och anledningarna är enkla: man har tappat det mesta. Sportchefen Stefan Bengtzén har stuckit till Brynäs, tränaren Janne Karlsson försvann till Södertälje och spetsspelarna Nick Angell, Jordan Smotherman, Pär Lindholm och Jesper Jensen har alla lämnat. 

Årets Karlskrona får således lite annan prägel. Pär Hånberg, som tog upp Vita Hästen i HockeyAllsvenskan i våras men som inte fick vara kvar i klubben, är ny tränare. Spelartruppen har färre spetsar än ifjol, men däremot har man ett gäng hårt arbetande spelare som kommer köra järnet. Nyförvärv som Erik Thorell, Victor Löfstedt och Mattias Granlund kommer tokköra, checka och skapa mycket oreda. Frågan är bara vem som ska göra målen. Alexander Bergström, som hade en magisk säsong ifjol, får ett enormt stort ansvar uppbackad av Jason Walters, men sedan är det tunt. Spelare som Niklas Lihagen, Jimmy Andersson, Thorell och Löfstedt måste bidra för att det inte ska bli för uddlöst. 

Om Karlskrona levde en hel del på spetsen ifjol så kommer man att lita mer på kollektivet i år. Stirrar man på pappret så är Karlskrona rejält försvagade både på backsidan och forwardssidan, men det vimlar å andra sidan av gedigna spelare som vet hur man uträttar ett dagsverke, och hårt arbete brukar löna sig i HockeyAllsvenskan. Avsaknaden av spets gör att det inte blir tal om något PlayOff, men man bör klara sig undan negativt kval. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Danske landslagskeepern Patrick Galbraith gjorde det riktigt bra ifjol och var en av de stora anledningarna till att KHK gjorde en kanonsäsong. Som en av spetsspelarna som stannat kvar så får han också stort ansvar i år. Finske veteranen Timo Leinonen är en perfekt backup: han rutin, tålamod och brukar göra det bra när han får chansen. 

... BACKARNA
Stjärnan Nick Angell och genombrottsmannen Simon Karlsson kommer givetvis att saknas. Mikael Kurki, som varit okej i KHK men som torde kunna bättre med tanke på sin meritlista, och nye Tom Linder, senast i Leksand, kommer få ta ett enormt ansvar tillsammans med pålitlige Kalle Ekelund. Trion är dock vassast defensivt, och offensivt känns det något mer tveksamt. Russ Moyer, okej men inte mer i Oskarshamn ifjol, och Maksim Matushkin, som har ett vasst spelsinne, måste visa att de kan leverera på allvar på allsvensk nivå för att offensiven från de bakre leden ska fungera.

... FORWARDS
Jordan Smotherman, Pär Lindholm och Jesper Jensen var tillsammans med Alexander Bergström navet i offensiven ifjol, men nu finns bara Bergström kvar, vilket givetvis tunnat ut spetsen rejält. Nye Jason Walters, som visat kvalitet i Västerås tidigare i karriären, kan säkerligen ersätta delar av den förlorade poängproduktionen, men långt ifrån allt, vilket lägger stort ansvar på killar som Erik Thorell, Victor Löfstedt, Niklas Lihagen och fjolårets sensation Jimmy Andersson att figurera frekvent i matchprotokollens poängkolumn. Det finns gott om duktiga hockeyarbetare framåt och man har en gedigen lagmaskin som kommer jobba hårt, men det kommer inte ösas in mål. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Erik Thorell. Hade en del skadeproblem i Rögle ifjol, men fick inte igång spelet riktigt när han lirade heller. Här finns en spännande inneboende potential som kan explodera i en större roll som det känns som att han kommer att få i Karlskrona. 

... ÖVERRASKNINGEN
Unge Joel Kellman kan bli något extra. Talangen, som återvänt till klubben efter en sejour i HV71:s juniorlag, är en smart center som tar stort ansvar. Har inte fått så många rubriker men kan slå igenom. 

... POÄNGKUNGEN
Givetvis Alexander Bergström som hade en magisk säsong ifjol innan han blev skadad. Med tanke på att all övrig offensiv spets försvunnit så blir "Berget" given som poängkung och han kommer få alla förutsättningar att lyckas. 

... BUSEN
Kanske ingen buse, men Mattias Granlund är en energispelare med bra frekvens som aldrig ger upp. Oerhört jobbig att möta och skapar gott om irritation med sin förmåga att vara jobbig för motståndarna. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Tom Linder - Tillbaka i HockeyAllsvenskan efter några år i SHL. Tom Linder, som dessutom är ny lagkapten, är ett fyrtorn med imponerande fysik som har en härlig räckvidd. Spelar inte speciellt fysiskt, utan arbetar mer med att täcka av ytor, trycka ut och använda sin långa klubba. Har underskattad teknik och kommer må bra av en stor roll. 

Jimmy Andersson - En sensation ifjol. Jimmy Andersson kom från division ett, behövde en kort inkörningsperiod men var sedan en av lagets bästa spelare. Liten forward men oerhört kompakt kroppshydda. Kombinerar bra jobb med fin teknik. Återstår att se om debutåret var nybörjartur - eller om 25-åringen kan följa upp succén med en ny vass vinter. 

Filip Cruseman - Karlskrona hade en otrolig utväxling på sina division ett-värvningar ifjol och Filip Cruseman var sannerligen inget undantag. Visade härlig energi, bra arbetskapacitet och vågade ta den obekväma vägen in mot mål. Vräkte in poäng i början men mattades rejält under andra halvan. Håller 23-åringen hela säsongen i år?

Jonas Gustavsson
2014-08-31 09:05

"Revanschsuget efter fjolåret"

Foto: City-Press

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Björklöven.

Björklövens återkomst till HockeyAllsvenskan ifjol blev en tuff resa, minst sagt. Säsongen var en suspekt historia: laget inledde svagt, vann sedan tio av elva matcher för att sedan tappa självförtroendet helt och tog bara en (!) trepoängare på de 28 sista matcherna. I kvalet säkrades den allsvenska statusen först i sista omgången sedan Troja-Ljungby besegrats. En tuff säsong alltså, men det primära målet uppnåddes, det vill säga att säkra den allsvenska platsen.

Vad gick snett ifjol? Naturligtvis handlar det om flera saker och klubben har inte skyllt på speciellt mycket, men det är klart att det digra skadeläget hämmade laget. Det var stor frånvaro under så gott som hela säsongen. Det gjorde att det kom och gick en hel del lånespelare och att de spelarna som var friska fick mer istid än de var vana vid. Det slet både fysiskt och mentalt. Dessutom, vilket blir kontentan av det hela, så kunde man inte bygga något eget spel eller skapa kemi i sina kedjor eftersom primärt fokus handlade om att kunna ställa tre backpar och fyra kedjor på isen.

Det kommer gå bättre för Björklöven i år av den enkla anledningen att det helt enkelt inte kan gå sämre. Klubben har valt att förändra på ledarsidan med ny sportchef och nya tränare, samtidigt som många av spelarna får nytt förtroende. Med spelare som nu har en färsk allsvensk säsong under bältet och som får vara hyfsat skadefria så känns förutsättningarna bättre inför den här säsongen, men man har också ett gäng tilltänkta nyckelspelare som måste upp. Bland spelarna som underpresterade grovt ifjol märks inte minst Alexander Hellström, Patrik Nevalainen, Lucas Sandström och Mats Lavander. En stor nyckel är att få igång dem.

Björklöven kommer få kämpa på den undre halvan den här säsongen också, och kan mycket väl bli indragna i den absoluta bottenstriden. Det är ganska många saker som måste klaffa: någon av de unga målvakterna måste kliva fram och visa att de klarar av att vara en allsvensk etta, flera backar - som Hellström, Nevalainen och Per Hållberg - måste snäppa upp, och offensivt måste spelare som Lavander, Sandström och Kim Karlsson börja leverera poäng för att Stefan Öhman och Jon Palmebjörk inte ska bli för ensamma. För att summera: Björklöven gör det bra om man klarar nytt kontrakt utan kval.

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Varken Kevin Lindskoug, Rögle, eller Johan Mattsson, Djurgården, orkade ta någon förstaspade i HockeyAllsvenskan ifjol (Lindskoug tog den först i Rögles kvalmatcher). Det är dock två unga och lovande målvakter som har gott om potential och som kan överraska. Bristen på rutin och ansvar som etta på allsvensk nivå höjer dock vissa frågetecken.

... BACKARNA
Att Stefan Andersson och Tommy Wargh kritade under nya avtal var givetvis viktigt, det blir kuggarna i de bakre leden under säsongen, och nytillskottet av fysiskt starke Jonathan Harty gör att man får den försvarsbjässen som man saknade ifjol eftersom Alexander Hellström inte orkade bära den manteln. Bakom de nyckelbackarna finns omnämnde Hellström, Per Hållberg och Patrik Nevalainen - en trio som inte alls kom upp i kapacitet ifjol. Trion har dock visat allsvensk toppklass tidigare, så det är inget snack om att kunnandet finns, men för att det ska kännas tryggt bakåt måste alla tre lyfta sig jämfört med ifjol.

... FORWARDS
Ifjol handlade allt i offensiv väg om duon Stefan Öhman och Jon Palmebjörk som fullkomligen öste in mål och poäng. Båda var lite ifrågasatta (Öhman på grund av åldern och Palmebjörk på grund av misslyckandet i Örebro) innan säsongen drog igång men duon gav sannerligen svar på tal. De får återigen en nyckelroll. Bakom dem fanns ingenting förra säsongen. Det som plockats in till i år skrämmer inte heller, även om Mathias Trygg och Emil Lundberg är bra spelare. Nyckeln för Löven är att få igång några av de slumrande poängmakarna från ifjol, som Mats Lavander, Lucas Sandström och Kim Karlsson - som har potential för att dunka in runt 60-80 poäng tillsammans - för där finns massor av kunnande. Det känns dock tämligen tunt och uddlöst från start med fjolårets prestationer i färskt minne.

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Emil Lundberg. Stor och stark forward som tar den obekväma vägen till målet. Tar hela tiden steg framåt och har säkerligen en växel till i kroppen - då kan han växa ut till en SHL-spelare.

... ÖVERRASKNINGEN
Svårt, men får danske poängmakaren Felix Maegaard-Scheel chansen i en offensiv kedja så kan han mycket väl få ett genombrott. 21-åringen vräkte in poäng i ettan ifjol och har mognat sedan tiden i Rögle.

... POÄNGKUNGEN
Jon Palmebjörk, givetvis. Dunkade in 24 kassar ifjol och var sylvass i par med playmakern Stefan Öhman.

... BUSEN
Alexander Hellström är den store, robuste och elake backen som ska hålla rent framför egna kassen. Hade svårt att komma upp i klass ifjol, men är i grunden en riktigt bra defensiv back.

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Stefan Andersson - Det är svårt att inte nämna Stefan Andersson. Det fanns frågetecken inför fjolåret om han verkligen håller för allsvenskt spel en sejour till, med tanke på åldern och skridskoåkningen. 31-åringen slog dock skeptikerna duktigt på handen. Med sin spelskicklighet, sin smartness och sitt passningsspel dominerade han stundtals under säsongen. En av seriens bästa offensiva backar.

William Quist -  Är en av de här ständiga talangerna som man bara väntar på ska explodera. William Quist har en synnerligen intressant verktygslåda med storlek, speed och teknik, men får liksom inte ihop hela paketet. Det känns lite som att tiden börjar rinna ut för 25-åringen om han ska bli en producerande spelare på allsvensk nivå. Dock: exploderade i kvalet i våras, kanske var det starten på genombrottet?

Mats Lavander - Kom hem till klubben ifjol efter sex raka SHL-säsonger. Comebacken blev dock ingen klang och jubel-föreställning: 32 matcher, fyra poäng, -23. Visst, 34-åringen var skadedrabbad, men det räcker inte som ursäkt. Mats Lavander skulle bli den stora ledaren och gå i bräschen för laget med sin arbetskapacitet, inställning och poängmakande, men av det blev intet. En spelare som m-å-s-t-e lyfta sig i år om Löven ska lyckas.

Jonas Gustavsson
2014-08-30 14:35

"Uträknade igen - men gillar det"

Foto: City-Press

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Asplöven.

Sedan Asplöven gick upp i HockeyAllsvenskan - tack vare Borås indragna elitlicens - så har laget varit uträknat. Laget fick sent besked om att det skulle bli spel i HockeyAllsvenskan första året men lyckades trots det skrapa ihop ett kompetent lag och säkrade tämligen enkelt nytt kontrakt. Ifjol, det så kallade svåra andraåret, så räknades laget ut igen, men gjorde en ny habil säsong och säkrade återigen nytt kontrakt tämligen komfortabelt. Nu är det dags för år tre - och förhandstipsen återupprepas: få tror på Asplöven. 

Men att Haparanda-laget tippas i botten behöver inte vara negativt. I alla fall inte om man frågar laget själva. Tränaren, sportchefen och allt-i-allon Per Kenttä ser det hela som tändvätska och, även om han kanske inte erkänner det alla gånger, så gillar han nog att hans manskap inte har så mycket förväntningar på sig utan kan smyga med och överraska. 

Satsningen i år faller till stora delar i linje med satsningen tidigare år: man har behållit spelare med stort hjärta och kryddat med unga svenska spelare som siktar uppåt i karriären. Men det finns en skillnad i år och det är att man importerat mer spets och totalt fem nya nordamerikaner finns i truppen inför säsongen. Laget har kvar samma arbetarmentalitet och jävlar anamma som man haft tidigare, men känslan är att man är spetsigare framåt i år. Dock: det finns frågetecken defensivt. Båda målvakterna är oprövade i serien och backsidan är riktigt tunn. 

Asplöven kommer att hålla till på nedre halvan av tabellen. Man har en gedigen trupp med många hårt arbetande spelare och har mer spets framåt än tidigare år, men det tunnas trots allt ut ganska snabbt. Känslan är att laget är tillräckligt bra för att undvika negativt kval (även om man kommer vara inblandade i den kampen) - men också för svagt för att nå PlayOff. Dock - skulle den nordamerikanska spetsen visa sig vara riktigt vass, ja då kanske man kan nosa på en åttondeplats. Men inte mer. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Oprövat. Men det finns gott om potential. Kanadensaren Daniel Spence är tämligen okänd men har gjort bra insatser under försäsongen och kan bli en stor överraskning. Samtidigt finns talangfulle Samuel Ward som lånats in från Luleå och som slåss om en målvaktsspade i JVM. Som sagt: oprövat, men det finns en stor uppsida om någon av målisarna slår igenom. 

... BACKARNA
Asplöven har tappat ett par tunga pjäser i Marcus Fagerudd - som vräkte in mål ifjol - och Olov Lundqvist, och det är ganska tunt på backplats där Jesper Dahlroth kommer få dra ett enormt tungt lass. Stort ansvar kommer också ligga på nye amerikanske backen Gabe Guentzel. Oskar Nilsson (som mest lirade forward ifjol), Marcus Bohman och Nicolai Bryhnisveen kommer få logga en hel del minuter, men det behöver förstärkas och det lär dyka in ett par Luleå-lån (kanske Olov Lundqvist som redan varit i klubben lite under försäsongen) innan serien drar igång. 

... FORWARDS
Det känns riktigt gediget. Laget har en stark centrallinje med Sam Marklund, Jonas Berglund, Joachim Nermark och Martin Hellgren - en kvartett som jobbar hårt, tar ansvar defensivt och som kommer göra Asplöven riktigt svårspelade. I Jacob Lagacé och Luke Salazar har man två transatlantiska poängmaskiner som blir nyckelspelare, inte minst i power play, och vid sidan om dem finns det spelare med bra potential - som Sebastian Dyk, Johan Porsberger och Johannes Tornberg - som säkerligen kan bidra med en hel del poäng. Visst, bakom transatlanterna saknades det absolut spets, men man har en jämn och laglojal forwardsbesättning som kommer vara jobbiga att möta eftersom det finns en väl inarbetad arbetsmentalitet.

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Gabe Guentzel. Amerikan som fått testa på landslagsspel och som ska vara en allroundback med spets i det offensiva spelet. Kan bli en sensation.

... ÖVERRASKNINGEN
Det kanske är fel att stämpla ett eventuellt Sam Marklund-genombrott som en överraskning med tanke på hans spel i Västerås ifjol, men känslan är att han har potentialen att blomma ut rejält i Asplöven där han kommer ges en offensiv roll. Energispelare med hög frekvens i allt han gör.

... POÄNGKUNGEN
Luke Salazar är värvad för att vräka in poäng. 25-åringen har visat bra produktion i både Norge och Österrike. 

... BUSEN
Buse och buse… men Martin Hellgren är en arbetsam center som jobbar, petar och är i ansiktet på sina motståndare. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Oskar Nilsson - Började fjolåret som back men flyttades sedan upp som forward eftersom han behövde en nytändning. 23-åringen kommer troligen att matchas på backplats i första hand i år eftersom den lagdelen är tunn. Mångsidig spelare som har fin speluppfattning och som ofta ligger rätt i banan. 

Jonas Berglund - Centern har verkligen blommat ut i Asplöven. Jonas Berglund är tränarens och lagkamraternas drömspelare: han är på jobbet varje dag, jobbar hårt både offensivt och defensivt och gör sällan en dålig match. 23-åringen har också ett okej poängsinne och lastar in en och annan pinne. Uppskattad spelare som numera är en nyckelkomponent i laget. 

Patrik Näslund - Debuterade redan som 16-åring i HockeyAllsvenskan men har inte fått det offensiva genombrott som många förutspådde. Patrik Näslund har dock hittat en annan roll: som box play-specialist. 22-åringen är numera en viktig kugge i lagbygget men visst finns det mer att kräma ur, inte minst offensivt. 

Jonas Gustavsson
2014-08-29 12:45

"Ungt och spännande - men redo?"

Foto: Johan Andersson, Pic-Agency

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: AIK.

AIK trillade ur SHL i våras - men målsättningen, som spikades nyligen, är klar: laget vill tillbaka och man vill tillbaka direkt. Som alla andra lag som degraderats så tvingas man dock renovera rejält, flera av fjolårets nyckelspelare är borta och man har slussat in ett gäng unga juniorer. Satsningen känns rätt och spännande, när man åker ur SHL måste man satsa hemvävt, och känslan är att AIK bygger något bra på sikt. 

Men hur bra blir AIK den här säsongen då? Ja, det är svårt att sia om, som brukligt när det gäller lag som trillar ur SHL. Lag som Timrå och Södertälje har nyligen gjort samma renoveringar och är bevis för att det tar tid att bygga helt nytt. Liksom Timrå och Södertälje slussar AIK in ett gäng unga spelare som får chansen, men dessa behöver ofta en inskolningsperiod för att kunna hävda sig i seniorhockeyn. För Södertälje tog det en hel säsong att hitta rätt, Timrå behövde en halv säsong ifjol. Hur lång tid det tar för AIK är oklart, men det kommer ta lite tid innan alla pusselbitar är på plats. Så är det alltid när man bygger nytt. 

Prioriteringen i AIK är tydlig: man har lagt kraften på att bygga ett starkt försvar med två bra målvakter och ett gäng rutinerade backar som levererat på den här nivån tidigare. Det är rätt att börja bygga bakifrån, men det valet har också hämmat anfallssidan något, där det finns betydligt fler frågetecken och avsaknaden av etablerade poängspelare är påtaglig. Några av värvningarna - som Johan Andersson och Joakim Hagelin - har tidigare visat att de kan lasta in poäng, men har svaga säsonger bakom sig. Avsaknaden av offensiv spets är den stora akilleshälen. 

AIK är sannerligen ett lag med potential. Det känns nytt, ungt, fräscht och spännande - frågan är bara hur redo man är att utmana om en SHL-plats redan nu. Det kommer ta tid att sätta allt nytt, det kommer ta tid att skapa rätt kemi och det kommer krävas att några av de unga spelarna tar kliv framåt. Den stora nyckeln är att hitta lösningar offensivt, att några spelare överraskar, annars kommer det att bli jobbigt att vinna matcher. AIK tillhör inte den absoluta toppen i serien, men ska absolut vara bland de åtta bästa lagen.

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
AIK har det bra förspänt i kassen. Vem som är etta är oklart på förhand, men både Robin Rahm, som gjort det okej sedan han kom tillbaka från sin dopningsavstängning, och Alexander Hamberg, som visat klass i HockeyAllsvenskan tidigare, är killar som kan gå in och vinna matcher. Kampen dem emellan kommer sporra båda. 

... BACKARNA
Det är mycket nytt, men det känns stabilt. Jordan Hendry, som imponerade i Kvalserien i våras, är försvarsgeneralen som kommer överösas med istid och han blir den enskilt viktigaste backen. Han backas upp av defensivt starke Albin Lorentzon, skicklige Robin Olsson, hemvändande Eric Norin och nye offensive amerikanen Ryan McKiernan. Bakom den stabila uppsättningen finns ett gäng unga killar som pushar på och som kommer utmana om startplatser. Kort sagt: backsidan ser stark ut.

... FORWARDS
Det känns tunt. Fredrik Hynning, Johan Andersson och Joakim Hagelin har förvisso stor poängpotential, men i samtliga fall så var det några år sedan de producerade och alla hade defensiva roller ifjol. Att den trion hittar tillbaka till den forna offensiven är en nyckel för AIK, för bakom dem är det ännu tunnare. David Lillieström-Karlsson och Daniel Olsson-Trkulja, som båda öst in poäng i division ett, måste ta stort ansvar redan nu, och juniorern Viktor Ekarv - som imponerat under försäsongen - kommer också behöva leverera. Sett till arbetskapacitet så ser det bättre ut med Patric Blomdahl som stor härförare. Men, som sagt, den offensiva spetsen är ett stort orosmoment. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Ryan McKiernan. Den amerikanske backen har goda recensioner från andra sidan pölen och är värvad som en offensiv kraft som ska leverera i power play. 

... ÖVERRASKNINGEN
David Lillieström-Karlsson är stortalangen som aldrig slog igenom i SHL med AIK. 21-åringen dunkade in 48 poäng på 41 matcher med Huddinge i ettan ifjol och vänder nu hem igen - och kan mycket väl slå igenom. 

... POÄNGKUNGEN
Vi drar till med unge Viktor Ekarv som sett oförskämt bra ut under försäsongen. 20-åringen vräkte in poäng i juniorlaget ifjol och lär får en offensiv roll redan i år. 

... BUSEN
I konkurrens med kaptenen Patric Blomdahl får det ändå bli nyförvärvet Marcus Jonsson. "Messy" jobbar stenhårt, är under skinnet på motståndarna och gillar att munhuggas. Sprider ordentligt med energi omkring sig. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Jordan Hendry - Överöstes med beröm efter sin insats i Kvalserien i våras och i AIK-kretsar lyfts Jordan Hendry fram som seriens främste back. Något överdrivet kanske, men 30-åringen håller absolut toppklass och kommer få dra ett tungt lass i AIK, inte minst gällande det defensiva spelet. Har imponerande 131 NHL-matcher på sitt CV. 

Joakim Hagelin - För tre år sedan sköt Joakim Hagelin 20 mål i Oskarshamn, så det är inget snack om att målsinnet finns där. De två senaste åren i SHL och Linköping har det dock blivit en defensivare roll och mindre istid, vilket gjort att poängproduktionen stagnerat rejält. Det blir intressant att se om 25-åringen - som är en hårt arbetande power forward - hittar tillbaka till sin produktion i en offensiv AIK-roll.

Fredrik Hynning - Efter lång betänketid så valde Fredrik Hynning att krita under ett nytt AIK-avtal. 31-åringen har de senaste åren haft en defensiv roll och utvecklats till en box play-specialist, men tidigare i karriären var forwarden en offensiv kraft och hade flera säsonger med runt 30 poäng i SHL. Tanken är att Hynning ska få en offensivare roll nu, frågan är bara om han kan hitta poängmakandet igen?

Jonas Gustavsson
2014-08-28 21:20

"Tillspetsat lagkollektiv"

Foto: Andreas Jonsson Planck, Pic-Agency

Jonas Gustavsson synar alla lag inför seriestarten i HockeyAllsvenskan - vi räknar ner till 10 september. Idag: Almtuna.

Almtuna hade en miserabel start på fjolårssäsongen, fick vänta till den 13:e omgången innan första trepoängaren kom och expertisen, som tippat laget i botten, fick vatten på sin kvarn. Men efter en trög uppstart så fick nye tränaren Niklas Eriksson ordning på manskapet och Almtuna blev stabilt lag som till slut säkrade kontrakt tämligen komfortabelt. Det var inte flashigt eller snyggt, men Almtuna krigade till sig poäng, var oerhört svårspelade och radade upp uddamålsmatcher. 

Nyckeln för Almtuna ifjol var det hårda arbetet. Det fanns få spetsar i laget och det var kollektivet som steg fram. Till den här säsongen har Almtuna behållit majoriteten av spelarna och har ett homogent och hårt arbetande lag som kommer bli lika svåra att besegra som ifjol. Det faktum att man fått behålla så många spelare betyder också att man kan fortsätta bygga på fjolåret utan att börja bygga något nytt. Känslan är också att det finns lite mer offensiv spets i år. Visserligen har Daniel Hermansson försvunnit, men Martin Janolhs, Emil Lundberg, Simon Mattsson (som nu är med från start) och en förhoppningsvis frisk Fredrik Vestberg ger fler alternativ i poängmakandet, vilket är precis vad laget behöver för att avgöra de tighta matcherna. 

Bredden är också talande för Almtuna. Inför förra säsongen anordnade man en camp och bjöd in 100 spelare vilket mynnade ut i ett antal kontrakt, och eftersom man hade en del skador under säsongen så behövdes verkligen breddspelaren. I år kör man efter samma koncept: en bred trupp från start, vissa får matcha i division ett, men kan kallas hem vid behov. Det gör att man inte är speciellt skadekänsliga eller tvingas till massa korttidslån. 

Men förutom en något bredare offensiv spets så känns laget tämligen likt det ifjol. Man har en riktigt vass keeper i Johan Holmqvist, ett stabilt försvar lett av Fredrik Sandgren och en skara forwards som vet vad hårt arbete innebär. Precis som ifjol så är Almtunas nyckel kollektivet, drar alla åt samma håll så kommer det bli riktigt bra och då kanske man till och med kan vara med och utmana om en PlayOff-biljett. Någon fara för det allsvenska kontraktet ska det inte vara. 

BLOGGEN FUNDERAR KRING...

... MÅLVAKTERNA
Johan Holmqvist - seriens mest meriterade keeper - är givetvis ett intressant tillskott och han visade ifjol i Brynäs att han fortfarande håller hög klass. Och skulle 36-åringen darra så finns påläggskalven Alexander Sahlin som utmanare, han gjorde det riktigt bra när han fick chansen ifjol. Det känns således tryggt i kassen. 

... BACKARNA
Almtuna har en väldigt stabil grund att bygga på med Fredrik Sandgren - som man till slut fick behålla trots uthyrningen till Björklöven i slutet av fjolåret - som försvarsnestor. Per Svensson och Linus Rotbakken tog fina kliv framåt ifjol och var ett synnerligen stabilt par och med nye Patrik Norén, ifjol i Timrå, adderad så har Uppsalalaget en stark kvartett att luta sig mot. Med rutinerade Fredrik Sonntag, nye dansken Philip Bruggisser samt talangen Victor Aronsson så finns också djup. 

... FORWARDS
Lagkaptenen Daniel Hermansson, som stuckit till Mora, kommer givetvis att saknas. Det finns ingen given stjärna eller poängkung, utan det är kollektivet som ska göra det. Fredrik Vestberg, Martin Janolhs, Simon Mattsson och Emil Lundberg kommer få dra ett tungt offensivt lass understödda av fjolårets genombrottsman Tobias Hage. Styrkan ligger dock i bredden och i att man har ett gäng forwards - personifierade av Victor Rollin-Carlsson, Martin Karlsson, Johan Berggren - som jobbar stenhårt, har en hög lägstanivå och som gör Almtuna svårspelade. Det finns intressant offensiv uppsida i Sebastian Selin och Michael Haga, men det är tveksamt om de orkar producera redan i år. 

... MEST SPÄNNANDE NYFÖRVÄRVET
Johan Holmqvist är inte spännande i den bemärkelsen, men det är däremot Martin Janolhs. 23-åringen har flackat runt i flera klubbar och haft svårt med kontinuiteten, men med ett tvåårskontrakt och lite lugn och ro i karriären kan han mycket väl blomma ut. Tekniken och poängsinnet finns absolut där.

... ÖVERRASKNINGEN
Kan mycket väl bli norske talangen Michael Haga. En intensiv skridskoåkare med bra teknik. Kan behöva en anpassningsperiod men har intressant potential. 

... POÄNGKUNGEN
Fredrik Vestberg hade ett skadedrabbat fjolår och noterade bara nio poäng på 23 matcher. 31-åringen med det fina spelsinnet har dock kapacitet för närmare 40 poäng och lär vara revanschsugen i år.  

... BUSEN
Martin Sandgren, givetvis. Värvad från Karlskoga där han körde fast lite, men norrlänningen är en välkänd retsticka som älskar att ligga under skinnet på motståndarna. Gillar när det hettar till på isen. 

... 3 SPELARE SOM BLOGGEN LYFTER FRAM

Linus Rotbakken - Förväntningarna på Linus Rotbakken ifjol var ganska låga. En liten back från division ett utan något späckat CV att falla tillbaka på. Men 22-åringen imponerade verkligen, uppvägde sin storlek med bra smartness och hittade fin kemi med kollegan Per Svensson. Nu är frågan om Uppsala-sonen är ett "one hit wonder" eller "the real deal". 

Johan Berggren - Det är klart att Johan Berggren måste nämnas. Den outtröttlige hockeyarbetaren har börjat få cred för allt sitt arbete och kan snart tvätta bort stämpeln som underskattad. 32-åringen jobbar alltid stenhårt, går i bräschen med sin inställning och är excellent i box play. Viktig kulturbärare. 

Simon Mattsson - Det blåste lite kring Simon Mattsson ifjol. Han fick inte vara kvar i Leksand, testade i Troja men ratades där också, innan han till slut hittade rätt i Almtuna bara för att sedan lånas ut till Karlskrona under sluttampen av säsongen. 20-åringen har en intressant offensiv verktygslåda och kommer få en producerande roll i år. En hel säsong i ett och samma lag med bra förtroende kan vara förutsättningen som behövs för ett genombrott. 

Jonas Gustavsson
2014-08-27 16:05

"Tankarna om alla lag…"

Foto: City-Press

Då så är det dags att stänga HockeyAllsvenskan 2013/14. Nu börjar vi blicka framåt.

Då så har jag gått igenom alla lag från den gångna säsongen med lite kommentarer och tankar, och därmed är det dags att stänga den gångna säsongen. Det blir ingen inofficiell Hockeygala med utmärkelser (något att ta upp till nästa säsong kanske?) utan nöjer mig helt enkelt med att tacka för vinterns underhållning och sedvanliga upplösning kantad av spänning in i det sista. 

Jag tycker att vi sett en riktigt bra upplaga av HockeyAllsvenskan den gångna säsongen - och även om båda färgklickarna Leksand och Djurgården nu lämnat serien så tror jag på en vass säsong även kommande vinter, inte minst med tanke på de två extra SHL-platserna som finns i potten och som kommer generera flera riktigt vassa satsningar från många allsvenska lag. 

Sammanställning av alla lag-sammanfattningarna: 

Almtuna 
Asplöven 
Björklöven 
Djurgården 
Karlskoga 
Karlskrona 
Malmö 
Mora 
Oskarshamn 
Rögle 
Södertälje 
Timrå 
Troja-Ljungby 
Västerås 

Jonas Gustavsson
2014-04-30 09:57

"Lag för lag: Västerås:

Foto: City-Press

Säsongen är sedan en tid tillbaka slut - så nu sammanfattar vi läget. Jag går igenom lag för lag med lite spontana tankar. Bokstavsordning gäller, sist ut är Västerås.

BLOGGEN TIPPADE: 3

LAGET SLUTADE: 2

SÄSONGEN: 
Västerås var ett tippat topplag inför säsongen - och blev också ett topplag. Laget bevisade också att försäsong är försäsong, då man efter ett uselt facit under träningsmatcherna gick in och levererade sin sedvanligt effektiva hockey i serien och slutligen landade på en andraplats och därmed också en tämligen komfortabel kvalserieplats. 

Trots att man gjorde en riktigt bra serie så var det dock inte idel positiva tongångar. Många menade att laget bara skrapade på potentialen, att det fanns mycket, mycket mer att ta ut och att det liksom inte riktigt ville lossna på allvar. Det kan dock vara lätt att få den känslan över ett lag som har offensiv kompetens, men som lever på sitt väloljade defensiva maskineri och som låter lagarbetet och försvaret gå i första hand i alla lägen. Defensiven är och har varit Västerås adelsmärke i flera säsonger och det är bara att imponeras över hur man får alla att fogas in i systemet. Att man sedan hade Jonas Fransson som sista utpost i kassen skapade givetvis extra trygghet. Istället för att peka på att det finns mer offensiv att ta ut så borde defensiven höjas ytterligare. 

En osäkerhet inför säsongen stavades importerna. Laget startade säsongen med sex importforwards trots att Giancarlo Iuorio tidigt fick lämna. Kevin Doell och Brady Leisenring blev visserligen inte långvariga, men då kom istället Stefan Legein in, och sedermera även Matt Fornataro och Evan McGrath. Överlag så lyckades importerna, Jeremy Williams lastade in mål, Kenndal McArdle bidrog med fysik, Tony Romano imponerade med sina straffar och Luca Caputi - som ett tag såg loj ut men som sedan växte - gjorde en hel del poäng. En hel del ut och in på importsidan, men överlag ändå godkänt. 

Bra grundserie - men det gick inte lika bra i Kvalserien för Västerås. Nu är det ju enkelt att sitta med facit i hand, men flaggade för att alla sena förstärkningar - Daniel Bellissimo, Johan Jonsson, Evan McGrath, Erik Lindhagen, Tomas Hyka - kunde rubba balansen i laget. Riva upp rollfördelningen. Skapa grus i ett väloljat maskineri. Och det kändes lite som att det blev just så. I Kvalserien så lirade inte pianot  lika rent som tidigare, man fick liksom inte igång det maskineri som gjort laget så framgångsrikt i serien.

För att konkludera: Västerås gjorde en bra säsong utan att lyckas sätta pricken över i. 

ÖVERRASKNINGEN:
Jag vill framhäva unge Mathias Bromé som lyftes in i laget någon gång i november - och som bara kom in och körde. I ett lag som vimlade av rutinerade namn och importerade stjärnor så visade 19-åringen ingen respekt utan gick in och tryckte gasen i botten med sitt offensiva och frejdiga spel. Visst, poängen sprutade inte in, men det var underhållande och det ska bli spännande att följa fortsättningen. 

BESVIKELSEN:
Det finns några, men jag är nog mest besviken över att Mikael Frycklund inte tog nästa steg. I och med värvandet av centrar så ökade förvisso konkurrensen, men känslan var att Frycklund - som fick ett minigenombrott säsongen innan - skulle orka svara upp, ta en tröja och verkligen börja leverera. Istället blev det mycket bänknötande, sporadiskt spel och bara nio poäng på 37 matcher. Orkar 20-åringen slå tillbaka till hösten? 

FRAMTIDEN:
Västerås har etablerat sig som ett topplag i HockeyAllsvenskan och det kommer man fortsätta vara även kommande säsong. Sportchefen Niklas Johansson har visat sig vara en duktig lagbyggare och han har de senaste åren satt ihop en intressant mix av etablerade svenska spelare, upplockade juniorer och importerad nordamerikansk spetskompetens. Hittills har det lyckats väldigt väl och det finns ingen anledning att tro något annorlunda om hösten. Dessutom vågar "NJ" göra snabba förändringar om något inte fungerar. Jag tror också att man lärde sig något från upprustningen inför Kvalserien - kanske sitter man lugnare i båten och litar till sitt manskap nästa säsong, istället för att riva upp maskineriet och rollfördelningen. Oavsett: Västerås blir absolut att räkna med även till hösten. 

Jonas Gustavsson
2014-04-29 09:10